Dzorks bloedserieuze piemels klinken goed Dzorks bloedserieuze piemels klinken goed

Rest van de nummers op Dzorks eerste EP stelt teleur

, Tekst: Kevin Kosterman

Dzorks bloedserieuze piemels klinken goed

Rest van de nummers op Dzorks eerste EP stelt teleur

Tekst: Kevin Kosterman ,

‘Onze piemels zijn bloedserieus.’ Wie de MySpace-pagina van het Utrechtse viertal Dzork opent krijgt als eerste dit bijzondere statement te zien. Hieronder lezen we dat de band psychedelische punkrock maakt. De combinatie lijkt niet echt te kloppen. Des te benieuwder zijn we naar de EP met de titel DP die de band onlangs heeft uitgebracht.

Rest van de nummers op Dzorks eerste EP stelt teleur

Psychedelische muziek betekent ‘wij gebruiken een orgel’! En dat orgelgeluid tegenwoordig hip is horen we vaak genoeg. Zo heeft DeWolff bijvoorbeeld het afgelopen jaar een sterke set neergezet met de combinatie van gitaar en orgel, met een toer door heel Nederland als resultaat. Het orgel van Dzork lijkt echter niet op het orgel van DeWolff. Het geluid van Dzorks orgel is vrijwel altijd aanwezig, maar vooral ter ondersteuning voor de rest van de band, waardoor de nummers aanzienlijk meer ‘body’ krijgen dan wanneer het orgel achterwege was gelaten. Maar het bekende zeventiger jaren psychedelische gevoel krijg je er niet van.

Zo aanwezig als het orgelgeluid is, zo afwezig is Dzorks eigen stijl. Soms hoor je het geluid van de Arctic Monkeys en op andere momenten denk je een nieuw nummer van Franz Ferdinand op te hebben staan. Wat niet wil zeggen dat er geen lichtpunten zijn. ‘The Saturday Night Rodeo’, het meest gelikte nummer van de EP, is een nummer waarmee een bandbattle gewonnen kan worden. Het ligt lekker in het gehoor en het lange intermezzo is leuk opgebouwd.

De leden van Dzork weten wat ze willen, maar dat is op deze EP nog niet altijd even goed te horen. De nummers bevatten veel fouten en de zang van frontman Bas Keuning is in de eerste vier nummers verre van optimaal. Des te geweldiger is het laatste nummer, waarin het openingsstatement van de MySpace-pagina terugkomt. Veel meer dan “onze piemels zijn bloedserieus” wordt er niet gezongen, maar het nummer klinkt gewoon goed. Het is catchy, blij, strak en wanneer Keuning in het Nederlands zingt is het goed.

De vraag is wat Dzork ons hierna gaat brengen. Gaan ze door met Nederlandstalige nummers in de stijl van ‘Bloedserieus’, dan zullen we ze vast nog vaker op een podium zien staan. Gaan ze door met hun Engelse nummers, dan moet er nog hard gewerkt worden.

Alle nummers van DP zijn gratis te downloaden op de website van Dzork.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht