Weekagenda week 40

Onder Invloed Live, Biebconcerten, Chiptunes, Kei van Amersfoort en een grootse kleine man

Tekst: Marc van der Laan ,

Elke week haalt 3VOOR12/Utrecht weer een paar krenten uit de pap met optredens in Utrecht en de regio. De eerste Onder Invloed Live van het seizoen kent meteen een ijzersterke bezetting. Ook de maandelijkse Biebconcerten starten weer. Vrijdag is het dansen op chiptunes of luisteren naar de beste nieuwe bands die Amersfoort te bieden heeft. We sluiten het weekend rustig af met kleine folkliedjes door The Tallest Man on Earth.

Onder Invloed Live, Biebconcerten, Chiptunes, Kei van Amersfoort en een grootse kleine man

Wanneer: woensdag 30 september
Wat: Onder Invloed Live
Waar: Urock! Café

Wie: The Secret Love Parade, Novack, The Horse Company

Waarom: Onder Invloed Live verovert Nederland. Na Utrecht (elke vierde woensdag van de maand) heeft sinds dit seizoen ook Amsterdam elke maand een showcase. En de eerste show in Rotterdam staat ook al in de agenda. Dat heeft te maken met het goede concept, waarbij bands laten live horen door wie ze beïnvloed zijn, maar ook met de kwaliteit van de bands die Matthijs van der Ven weet te regelen. De eerste Utrechtse editie van dit seizoen belooft veel goeds. Wat Novack in de mars heeft hebben we op de afgelopen Club 3VOOR12/Utrecht al kunnen zien. Zij die er niet bij konden zijn (want uitverkocht) krijgen nu een herkansing. The Horse Company heeft met hun tweede album Olympus één van de betere platen van dit jaar afgeleverd. Het debuutalbum van The Secret Love Parade wordt begin oktober uitgebracht. Een voorproefje daarvan kun je vanavond al verwachten.

 

Wanneer: donderdag 1 oktober
Wat: Biebconcerten
Waar: Centrale Bibliotheek
Wie: Matthijs Leeuwis

 

Waarom: Voor een dubbele dosis cultuur moet je elke eerste donderdagavond van de maand in de Centrale Bibliotheek zijn. Daar treedt dan onder het motto ‘Live terwijl je leent’ een band of singer/songwriter op. Deze maand is dat Matthijs Leeuwis, die op het moment van schrijven nog steeds in de running is voor een plek in de finale van de Grote Prijs van Nederland bij de singer/songwriters. En om het af te maken zijn sinds kort alle cd's gratis te lenen. Voor de cd’s uit Utrecht is gelukkig niks veranderd: die waren altijd al gratis te lenen. Bovendien staan deze in een aparte bak bij elkaar.

 

Wanneer: vrijdag 2 oktober
Wat: Eindbaas level 2
Waar: ACU
Wie: o.a. Wiklund en Dubmood

 

Waarom: Misschien heeft het iets te maken met het veelgeroemde Zweedse model, waarin kinderen vijf dagen per week naar de opvang gaan, dat er uit het land een behoorlijk aantal goede chiptuneartiesten komt. Chiptune vraagt u? Nummers die worden gecomponeerd op gameconsoles zoals Gameboys, Atari’s, Nintendo’s en nog meer van dat 8bit-spul. Denk aan DS-10 Dominator die al op verschillende podia in Utrecht heeft gestaan. Na het succes van de eerste chiptuneavond kon een tweede avond niet uitblijven. Deze keer zorgen Wiklund en Dubmood (uit Zweden dus) voor swingende en stuiterende electro. Het gerucht gaat dat er nog een surpriseact komt maar er achter te komen of dat zo is zul je zelf moeten gaan kijken.

 

Wanneer: vrijdag 2 oktober
Wat: Finale Kei van Amersfoort
Waar: De Kelder
Wie: I’m a Fact, The Charlie Wox, GUHM, Tribal Spirits en Tideland

 

Waarom: De finale van de Kei van Amersfoort schotelt je het beste c.q. meest veelbelovende voor dat de Keistad nu te bieden heeft. In De Kelder strijden vijf bands om de felbegeerde titel ‘beste band van Amersfoort’ en de bijbehorende prijzen. Variatie is er in ieder geval genoeg: I’m a Fact maakt een mix van funk en jazz, The Charlie Wox speelt vrolijke Indie, Tribal Spirits is een trashmetalband en Tideland maakt mooie, breekbare liedjes met gitaar en zang. Natuurlijk mag in een stad met een bloeiende hiphopscene een hiphopformatie niet ontbreken. Daarvoor zorgt Gewoon Uit Het Midden, een groep die stijlen als funk, jazz, hiphop en rock combineert, maar ook de grenzen daarvan overschrijdt.

 

Wanneer: zondag 4 oktober
Wat: Folk
Waar: EKKO
Wie: The Tallest Man on Earth

Waarom: Als je klein van stuk bent en jezelf The Tallest Man on Earth noemt, heb je in ieder geval zelfspot. Maar Kristian Matsson valt vooral op door zijn korte, verhalende folkliedjes, spaarzaam begeleid door banjo of akoestische gitaar en zijn rafelige stem. Luister maar eens naar zijn debuutalbum 'Shallow Grave'. Voorprogramma’s Holly Throsby en Woody & Paul maken een avond vol folk, blues en country compleet. Een mooie combinatie om het weekend mee af te sluiten.