Utrecht Uitfeest op onbeminde locatie Utrecht Uitfeest op onbeminde locatie

Excelsior Soundscape en De Staat in Leidsche Rijn

, Tekst: Kevin Kosterman / Foto's: Bart Schalkwijk

Utrecht Uitfeest op onbeminde locatie

Excelsior Soundscape en De Staat in Leidsche Rijn

Tekst: Kevin Kosterman / Foto's: Bart Schalkwijk ,

Voor de opening van het culturele seizoen in Utrecht wordt steeds groter uitgepakt. Op het evenemententerrein in Leidsche Rijn stond een podium dat bijna exclusief gevuld was met acts van het Excelsior label. 3VOOR12/Utrecht recenseert het optreden van De Staat en de soundcape en heeft foto's gemaakt van een aantal van de andere bands.

Excelsior Soundscape en De Staat in Leidsche Rijn

De Amsterdammers mogen altijd het culture seizoen openen met hun eigen Uitmarkt. Maar ook in Utrecht pakt men steeds groter uit bij deze opening. Naast veel kunst, theater en poëzie, betekent dit ook... muziek. De gemeente doet haar inwoners graag een aantal concerten cadeau. Met een podium dat, op Voicst na, exclusief gevuld wordt door het Excelsior label is dat gegarandeerd een succes.

Op deze zaterdag staat een hele waslijst artiesten uit huize Excelsior op het podium. Het podium, dat in de nieuw geopende beeldentuin in Leidsche Rijn staat, verwelkomt Voicst, LPG, Anne Soldaat, Eric Vloeimans en De Staat. Samen verzorgen deze bands ook nog eens een soundscape. 3VOOR12/Utrecht recenseert vandaag voor u de soundscape en het optreden van De Staat en heeft foto's gemaakt bij Anne Soldaat en LPG.

Op het festivalterrein in Leidsche Rijn is het opvallend rustig. Ondanks de sterke programmering zijn er slechts weinig enthousiastelingen op af gekomen. Of dit ligt aan het gelijktijdige Stekkerfeest, de vele andere Uitfeest activiteiten of wellicht toch de afstand tot het evenemententerrein kan niemand met zekerheid zeggen. Wel valt het op dat er toch voornamelijk inwoners uit Leidsche Rijn aanwezig zijn, die massaal vertrekken voor het optreden van LPG. Wellicht omdat het dan etenstijd is...

Hiervoor echter nog de soundscape van vrijwel alle artiesten die vandaag op het podium mogen staan. Een rustig begin zorgt ervoor dat de bandleden nog niet veel aandacht krijgen van het borrelende publiek. De trompet van Vloeimans en de subtiele geluiden van percussionist Rocco Bell zorgen voor een licht zwevend geluid. Wanneer echter de eerste klanken van ‘The Fantastic Journey of the Underground Men’ klinkt, krijgt het podium opeens de volle aandacht. De komende veertig minuten staan dan vooral ook in het teken van dit nummer samen met ‘Everyday I Work on the Road’ van Voicst. Beide nummers worden vervormd en in stukjes gehakt ten gehore gebracht. Dat klinkt slecht maar is het echter niet. De twaalf bandleden zorgen voor een mooi samenspel en vol geluid. Opvallend is daarbij dat er op sommige momenten twee drummers en drie toetsenisten tegelijk spelen.

Terwijl halverwege het optreden GEM-frontman Maurits Westerik ook nog een gastoptreden geeft, vormen de bandleden steeds meer een geheel. Het feit dat er niet meer dan twee nummers te horen zijn, is dan ook absoluut geen probleem. Het zorgt eerder voor rust tussen een bombastische hoeveelheid aan geluid.

Iets later op de avond mogen de heren van ‘De Staat’ het podium beklimmen. De band uit Nijmegen heeft het afgelopen jaar vrijwel non-stop opgetreden op alle festivals (Pinkpop, Lowlands, Sziget) maar inmiddels ook vrijwel elke stad in Nederland al aangedaan. De band stond eerder dit jaar al in ‘EKKO’ en op ‘Festival aan de Werf’. Zodoende is het Utrechtse publiek inmiddels bekend met de band en zullen de bandleden geen herhaling mogen vertonen van een standaard optreden.
 
Een standaard krijgen de bezoekers in Leidsche Rijn echter wel voorgeschoteld. Dezelfde trucjes worden uit de kast gehaald: Torre Florim schiet met zijn gitaar tijdens ‘The Fantastic Journey’ en Rocco Bell slaat weer als een manische Jack Black op zijn koebel. Toch weet het optreden wel te boeien. Er komt namelijk zoveel energie van de band af dat het hoe dan ook een sterke set moet worden. Zo weet de band vanaf het begin het steeds voller wordende festivalterrein mee te krijgen.
Het publiek is enthousiast, maar de vraag is wel of de aanwezigen ‘De Staat’ kennen. Terwijl bij de meeste optredens het publiek meestal hard begint te schreeuwen ‘But I don’t Know the Game’, wanneer frontman Florim ‘I Like to Play’ zingt, blijft het bij het kinderwagenrijke publiek in Leidsche Rijn angstvallig stil.

Gezien: Excelsior Soundscape en De Staat tijdens Utrecht Uitfeest 2009, zaterdag 12 september 2009 @ Evenemententerrein Beeldenpark/Leidsche Rijn

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht