In A Cabin With in september op tv bij NPS In A Cabin With in september op tv bij NPS

“Dit project kan de nieuwe 2MeterSessies worden”

, Tekst: Casper Sikkema

In A Cabin With in september op tv bij NPS

“Dit project kan de nieuwe 2MeterSessies worden”

Tekst: Casper Sikkema ,

Van een sympathiek idee van producer Maarten Besseling naar drie door de NPS uitgezonden afleveringen: In A Cabin With, het project waarbij artiesten op een voor hen vreemde plek een album opnemen, spreidt zijn vleugels steeds verder uit. Bij de perspresentatie in het Amsterdamse De Balie sprak 3VOOR12/Utrecht met de hoofdpersonen.

“Dit project kan de nieuwe 2MeterSessies worden”

‘In A Cabin With’ groeit. Wat begon met een stuk of honderd downloads bereikte afgelopen week een voorlopig hoogtepunt met 24.000 downloads van The Black Atlantic, de jongste uitgave in de inmiddels steeds grotere  ‘In A Cabin With’-catalogus. In september komt daar dus ook nog een televisieserie bij. Voor Arjen Davidse, directeur van Muziek Centrum Nederland en partner van het project, is dit slecht een begin. “Ik heb  tegen Maarten gezegd dat we dit minstens tien jaar moeten volhouden met elk jaar minstens zes sessies. Dan heb je na tien jaar zestig albums en een prachtig staalkaart met alle artiesten die er in Nederland toe doen. Eigenlijk een soort 2MeterSessies, ook een serie die pure kwaliteit ademt en waar iedereen die er een beetje toe doet langskwam.”


Vanaf 2008 krijgt ‘In A Cabin With’ steun van MCN. Daarvoor regelde Besseling alles zelf. Besseling: “Het heeft heel veel geholpen dat ambassades met geld over de brug kwamen. Daardoor konden we naar Amerika. In New York was de ambassade zo enthousiast over het project dat ze met MCN contact opnamen waarom zij nog niets met het project deden. Daarna is het balletje daar ook gaan rollen.” Davidse: “Ik vond het idee gelijk geweldig. Het sluit ook naadloos aan bij het Nederlandse cultuurbeleid: ‘In A Cabin With’ is niet een idee van een paar Nederlandse muzikanten die even naar het buitenland gaan, maar het interacteert met de omgeving. Er ontstaat ter plekke een kruisbestuiving met de lokale muziekscene. Er zit daardoor altijd een verrassingselement in de sessies, alles is namelijk onduidelijk en vanuit dat idee ontstaan totaal nieuwe dingen. Daar zagen wij direct veel potentie in.”


Twee presentaties voor ambassadeurs die in Nederland op werkbezoek waren, resulteerden in sessies in onder meer Mexico, Canada, Thailand en Zuid-Afrika. “Die positieve respons was voor een groot deel te danken aan ambassades die dachten: ‘als zij het doen, dan willen wij het ook.’ Inmiddels staan er alweer een hele rij nieuwe sessies gepland. Die manier, Maarten in contact brengen met interessante partners zoals bijvoorbeeld ook de NPS, is het belangrijkste wat wij voor hem kunnen doen. Wij hebben de contacten, betalen mee aan de opnamekosten en het beheren van de website waardoor Maarten z’n eigen zakgeld er niet in hoeft te steken. Vanzelfsprekend blijft hij Inhoudelijk de baas.”


Door de ondersteuning kan Besseling zich ook op ander zaken richten. Jesser Beuker, een oude schoolvriend komt terug van het Australische strand (“Maarten dacht dat ik in de tussentijd veel ervaring had opgedaan, maar ik heb daar voornamelijk leren surfen”) neemt de helft van de sessies voor zijn rekening. Besseling gebruikte de extra ruimte om het concept verder te ontwikkelen. “Ik wil voorkomen dat ‘In A Cabin With’ een vastgeklonken idee blijft.  Omdat het met tekst en foto’s moeilijk blijft om mensen te laten zien wat het project nu precies is, leek het mij een goed idee om er een tv-serie van te maken. Ik kende via-via de mensen van Orientation Travel Productions en nadat we wat geld bij elkaar hadden gesprokkeld hebben we twee pilots gemaakt. Daar was de NPS al snel enthousiast over en zij besloten het te willen uitzenden. Daarna hebben we in Thailand nog een te gekke nieuwe aflevering met Kyteman gemaakt.”


Jesse Beuker, ook mee naar Thailand: “Dat was echt te gek. In plaats van te schrijven op de popmanier hebben Colin en Morris daar partituren geschreven. Echt op de ouderwetse manier met noten in notenbalkjes. Daarna speelden ze de stukken met een symfonisch orkest en Thaise muzikanten. Een unieke ervaring. Je hebt sowieso niet door hoeveel factoren er anders zijn dan wanneer je het hier opneemt. Ten eerste ben je in het buitenland, een andere cultuur. Daarbij dwing je jezelf een plaat op te nemen binnen bepaalde tijd. Wij als producers dwingen ons ook om met minimale middelen een goed album te maken. Beperkingen worden omgezet in creativiteit en omdat je ’s avonds niet naar huis gaat en al de tijd met elkaar doorbrengt  schakel je alle het andere uit. Alleen daarom is het mogelijk om een album te maken.”


Voor de toekomst van het project ziet Arjen Davidse een schier oneindige reeks aan mogelijkheden. “Er zijn plannen ‘In A Cabin With’ ook naar de festivals te brengen. Ik zie al een soort ‘In A Cabin With’ tussen het publiek voor me. Artiesten van het festival in een soort jamconcertsessie. Laat het maar gebeuren. Breng voor elkaar onbekende, geniale muzikanten mensen samen en je hebt goud in handen.  Op de formule van ‘In A Cabin With’ kan je eindeloos voortborduren.”


Of we na de drie aflevering bij de NPS ‘In A Cabin’ terug zullen zien op televisie is volgens Davidse afhankelijk van ontzettend veel kleine toevalligheden: “We beginnen voorzicht. Voor de NPS is het ook een experiment, ze zijn natuurlijk gewoon onderdeel van Publieke Omroep waar kijkcijfers heilig zijn. Er is heel weinig tijd op televisie voor mooie, kleinschalige nichecultuur, daar hebben wij drie uurtjes van kunnen verwerven, helaas zegt dat niks over de toekomst.”


Besseling hoopt dat de afleveringen aanslaan. “Het zou erg tof zijn om het uit te bouwen naar zes afleveringen volgend jaar. De downloads blijven in ieder geval groeien. De buitenlandse aandacht ook. “Laatst hadden we in korte tijd opeens honderd downloads uit Japan. Blijkt er een Japanner een blog over ‘In A Cabin With’ te hebben geschreven.” Jesse: “We leren op deze manier ook hoe het is om platenmaatschappij te zijn. Daarom zijn we ook continue aan het onderzoeken wat de beste manier is om de muziek onder de aandacht te brengen. We kijken daarvoor vooral naar nieuwe media,  binnenkort komt er dan ook een ‘In A Cabin With’- Iphone-app. Twee jaar gelden had ik niet kunnen bedenken dat ik daar over na zou moeten denken. Dat is wel wat ik hiervan heb geleerd:  als je nu iets doet met muziek, zijn er veel meer zaken die belangrijk zijn dan alleen een goed album opnemen opnemen. ‘In A Cabin With’ dwingt ons tot het uiterste: dat is te gek.” 
 
De sessies worden uitgezonden op 20 september (Canada met Stye en Alvin), 27 september (Met Stan en Paul) en 4 oktober (met Kyteman en Morris).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht