Exit Rijmtijd… welkom Plug In

Succesvolle hiphopsessie in het SJU Jazzpodium krijgt waardig opvolger

Tekst: Maarten Braun ,

Aanstaande woensdag vindt in SJU de eerste editie van “Plug In” plaats, de opvolger van de hiphopimprovisatie-avond “Rijmtijd”. Na drie succesvolle jaren wordt het stokje overgedragen van Eelco Topper (Dillektonik) naar Kasper (Klap van de Molen). Een gesprek met deze nieuwe organisator.

Succesvolle hiphopsessie in het SJU Jazzpodium krijgt waardig opvolger

Aanstaande woensdag vindt in SJU de eerste editie van “Plug In” plaats. Dat wordt de opvolger van de hiphopimprovisatie-avond “Rijmtijd”. Na drie succesvolle jaren zal het stokje worden overgedragen van Eelco Topper (Dillektonik) naar Kasper (Klap van de Molen). Tijd dus om de nieuwe organisator om wat achtergrondinformatie te vragen over de inmiddels zeer bekende sessie op de laatste woensdag van de maand. 

Waarom verdwijnt Rijmtijd?
“Eelco, degene die het allemaal heeft opgezet, had na drie jaar het gevoel dat de muzikale uitdaging er een beetje af was. Daarnaast heeft hij het ontzettend druk met andere projecten. Zo speelt hij onder andere bij Giovanca en Kytman’s Hiphop Orkest. Voor hem was het concept uitontwikkeld. Het is onder zijn leiding wel uitgegroeid van een avond met een paar gasten tot de drukst bezochte vaste avond in SJU. “

“Daarnaast is het niveau van de optredens en de jamsessies ontzettend omhoog gegaan. Het is onder rappers, muzikanten en muziekliefhebbers een zeer gewaardeerde avond geworden.
Het zou zonde zijn als deze avond zou verdwijnen en SJU wil dat natuurlijk ook niet, vandaar dat ik de organisatie overneem.”

Wat gaat er veranderen, behalve de naam?   
“Het niveau is heel hoog geworden bij Rijmtijd en dat is natuurlijk heel goed. De keerzijde daarvan is dat de huisband en een aantal MC’s heel getraind werden in de Rijmtijd-formule, waardoor het voor anderen soms moeilijk werd om er tussen te komen. Je wilt als beginnend MC of muzikant wel meespelen, maar de drempel werd te hoog. Dat is iets wat zeker gaat veranderen.”

“Verder is er een nieuwe huisband, waardoor de essentie van Rijmtijd, namelijk freestyle met liveband, behouden blijft. Dat is wat de avond zo bijzonder maakt en bij Plug In dus ook de kern wordt.”

“Er is echter wel een grote verandering en dat is de opbouw van de avond. Voorheen was er een host die eerst een tijdje zelf optrad en vervolgens de hele sessie verder ging leiden. Daarin zag je dat de jamsessie hoogte en dieptepunten kende. Dat hoort er natuurlijk bij, want het is nu eenmaal experimenteren.  Dat experimenteren is overigens iets dat SJU ook nastreeft.“


"We willen elke avond wel een bepaalde richting geven. Zo zal de eerste editie ‘Plug In the Decks’ gaan heten, waarin een dj-battle centraal zal staan. De dj’s gaan ook proberen in de band te integreren.  Het uiteindelijke doel is om een showcase-achtige avond te maken, waarin bepaalde van tevoren vastgestelde elementen steeds terug komen. De freestyle-sessies zullen zo meer beïnvloed en onderbroken  worden door wat die avond centraal staat. “

“Er zijn ideeën om bijvoorbeeld een keer alleen maar analoge synthesizers te gebruiken, of een soulgeoriënteerde avond te maken. Maar een Afrikaanse percussieband die de sessie leidt, moet ook kunnen. Zo zal er meer geëxperimenteerd worden en wie weet komt er dan juist iets heel gaafs uit. Daarom wil ik ook van muzikanten horen wat ze een keer willen proberen en dan gaan we kijken of het bij Plug In te realiseren is.“

Wat maakt Plug In en Rijmtijd zo bijzonder?
“De hele avond wordt mogelijk gemaakt door de gratie van MC’s en muzikanten. Zij moeten het leuk vinden om te komen spelen. Er is immers geen budget om iemand te betalen. Je ziet ook dat veel optredende MC’s steeds beter worden en dat er ook veel verschillende instrumentalisten op af komen. Er is verder in Nederland ook geen mogelijkheid om op deze manier te jammen. Hiphop met een liveband is en blijft iets unieks.”

“Nu proberen we het nog breder te maken, de grenzen opzoeken van wat er muzikaal met hiphop mogelijk is. Het leuke is dat er veel afhangt van de creativiteit van anderen. Iedereen moet wat inbrengen. Soms wordt het wat, soms wordt het niks.”

“Het is ook een ideaal oefenpodium om je kunsten te vertonen voor een kritisch publiek. De bezoekers zijn heel gemengd en daardoor kun je aan de reacties aflezen of iets in de smaak valt of niet. Ik hoop wel dat er ook wat meer mensen van buiten Utrecht op af gaan komen, om zowel te spelen als te kijken, want de scene is niet heel groot en voor ons onbekende deelnemers zouden het nog leuker maken.”

Te zien: Plug In / The Decks, woensdag 30 september 2009, 21 uur @ SJU