Weekagenda week 47

Moss, Monsters of Chiptune, Vette Analoge Shit, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble en The Disciplines

Tekst: Marc van der Laan ,

Ook deze week weer een volle en gevarieerde weekagenda. Donderdag speelt het veel geroemde Moss in EKKO en moet je voor chiptunes in De Kelder zijn. Vrijdag is het kiezen tussen Vette Analoge Shit en de cd presentatie van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Zondag ga je voor garagepop naar The Disciplines in EKKO. Let op dat bij al deze optredens minimaal één band uit Utrecht speelt!

Moss, Monsters of Chiptune, Vette Analoge Shit, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble en The Disciplines

Wanneer: donderdag 19 november
Wat: moois uit het Vaderland
Waar: EKKO
Wie: Moss, Tududuh en Yesterdays Men

 

Waarom: Het nieuwe album ‘Never Be Scared/Don’t Be A Hero’ heeft juichende kritieken gekregen. De goede maar korte set die ze vorige maand in Club 3VOOR12/Utrecht speelden smaakte al naar meer. En afgelopen dinsdag was de band nog de muzikale act in De Wereld Draait Door. Bij elkaar lijken ons dat voldoende redenen om Moss een volledige show te zien spelen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Utrechter Tududuh die twee weken geleden tijdens Niemandsland zijn nieuwe video ‘Listen Baby’ presenteerde. Alsof dat nog niet genoeg is presenteert hij vanavond zijn nieuwe ep Tududuh03. Yesterdays Men (deels ook uit Utrecht) stond nog geen negen maanden geleden voor het eerst op het podium. Sindsdien hebben ze verschillende bandwedstrijden gewonnen en hebben hun optredens goede reviews gekregen van onder andere de collega’s van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen. EKKO biedt donderdag in ieder geval een avond met mooie muziek uit eigen land. 

 

Wanneer: donderdag 19 november
Wat: Monsters of Chiptune
Waar: De Kelder (Amersfoort)
Wie: Met Stu, Eboman, Steve, Neurobit, Eindbaas en The C-Men (VJ)

 

Waarom: De titel van deze avond is erg bijdehand. Misschien heeft het niks met elkaar te maken maar na Monsters of Folk ook een Monsters of Chiptune is slim bedacht. Na de succesvolle Eindbaas en Eindbaas2 avonden in de ACU gaat nu ook Amersfoort vallen voor feesten en dansen op chiptunes. Voor deze avond in De Kelder zijn weer hele verzamelingen Nintendos, Ataris, Amigas, Gameboys en C64’s afgestoft. De geluiden van die game consoles worden net zolang bewerkt tot er lo-fi dansbare nummers ontstaan die hun basis vinden in de jaren tachtig maar ondertussen helemaal van nu zijn. Opvallendste naam tussen de artiesten is die van Eboman. Hij heeft naam gemaakt met een techniek die ‘Real Motion Live Graphic Design’ wordt genoemd. Voorafgaand aan de optredens geeft Eboman een speciale workshop waarbij je je in de geheimen van die techniek kunt laten inwijden. 

 

Wanneer: vrijdag 20 november
Wat: Vette Analoge Shit
Waar: ACU
Wie: We vs. Death en These Monsters

 

Waarom: De jongens van Beep Beep zijn lekker op stoom. Dit jaar hebben ze al een aantal mooie albums en ep’s uitgebracht en ondertussen hebben ze ook nog tijd om onder de naam ‘Vette Analoge Shit’ live avonden te organiseren. Afgelopen zaterdag was dat de Le Guess Who pre party, deze vrijdag vullen ze ACU. Dat doen ze met één van de belangrijkste bands van het label We vs. Death. Over die band kun je alles lezen in het interview dat Casper Sikkema met We vs. Death drummer Gerben Houwer heeft gehouden. In dat interview noemt hij These Monsters, de tweede band van de avond, een topband. “Ze hebben ooit hun eerste show met ons gespeeld. Inmiddels is het een technisch perfecte band met harde 70's riffs, noisy sax en lekkere sexy schreeuwpartijen.” Daar voegen we verder niets meer aan toe.

 

Wanneer: vrijdag 20 november
Wat: cd release show ‘Here Be Dragons’
Waar: Tivoli de Helling
Wie: Kilimanjaro Darkjazz Ensemble & the [law-rah] collective

 

Waarom: Als Bong-Ra heeft Utrechter Jason Köhnen aan de wieg gestaan van de breakcore en in dat genre een internationale carrière opgebouwd. Dat hij meer in zijn mars heeft dan alleen breakcore heeft hij twee jaar geleden laten horen met het titelloze debuutalbum van het collectief The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble (KDE). Tot verrassing van veel mensen bevatte dat album een stemmig maar ook sfeervol en jazzy geluid. Vervolgens maakte Köhnen samen met Maurits Westerik een album voor het In A Cabin With project. Het resultaat, onder de naam Giants of Husavik, liet weer een andere kant van Köhnen zien. Inmiddels staat album nummer twee van KDE op het punt om uitgebracht te worden. Of ‘Here Be Dragons’ in het verlengde ligt van het debuut is bij Köhnen altijd afwachten. In ieder geval is de cd-presentatie genoeg aanleiding om je te laten verrassen met waar Köhnen nu weer mee bezig is. Het ook uit Utrecht afkomstige the [law-rah] collective stond afgelopen vrijdag al in de vechtclub. Uit die aankondiging halen we alleen maar dat hun album “een onterecht genegeerd hoogtepunt van vorig jaar!” is. Dat lijkt ons voldoende.

 

Wanneer: zondag 22 november
Wat: garagepunk en pop
Waar: EKKO
Wie: The Disciplines en Action Park

Waarom: Ken Stringfellow is één van de drukste baasjes in de hedendaagse popmuziek. Bekend werd hij als één van de twee frontmannen van The Posies. Inmiddels speelt hij met of heeft hij gespeeld met REM, Big Star, White Flag, Lagwagon en heeft hij een niet onverdienstelijke solo-carrière opgebouwd. Ook heeft hij naam gemaakt als producer/mixer, bijvoorbeeld van de laatste single van Acda en De Munnik! Maar zondag staat hij in EKKO met zijn nieuwste project The Disciplines. Eigenlijk zijn dat de muzikanten van het Noorse Briskbey met Stringfellow als zanger. Het nummer ‘Oslo’ van hun eerste album heeft 18 weken in de Noorse hitparade gestaan. Verwacht zondag geen kopie van The Posies, The Disciplines zijn harder en neigen meer naar garagepop maar ook The Strokes hebben als inspiratiebron gediend. The Disciplines zijn de perfecte symbiose van de muzikale liefdes van Stringfellow: pop, punk en intense ballads. De avond wordt geopend door het Utrechtse Action Park dat een paar maanden gelden hun debuutalbum heeft uitgebracht. Ook Action Park schrijft popliedjes die soms wat rustiger en gestuurde zijn en op andere momenten uit de bocht vliegen. Als je niet vies bent van wat harder gespeelde popsongs kom je deze avond goed aan je trekken.