Mr Love and the Stallions bereidt zich voor op de verovering van Europa Mr Love and the Stallions bereidt zich voor op de verovering van Europa

“Al zouden we op zondagmiddag garagedeuren gaan verkopen, dan zouden we als groep nog succesvol zijn.”

, Tekst: Marjolein Schaake / Foto's: Arenda de Hoop

Mr Love and the Stallions bereidt zich voor op de verovering van Europa

“Al zouden we op zondagmiddag garagedeuren gaan verkopen, dan zouden we als groep nog succesvol zijn.”

Tekst: Marjolein Schaake / Foto's: Arenda de Hoop ,

Mr Love and the Stallions professionaliseert en is hard op weg om Europa te gaan veroveren. Een nieuw management, een producer, een EP, maar vooral de band als muzikaal team moet hiervoor gaan zorgen

“Al zouden we op zondagmiddag garagedeuren gaan verkopen, dan zouden we als groep nog succesvol zijn.”

Het is gezellig druk in de rommelige woonkamer van Mr Love and the Stallions, die zojuist een levensgrote poster van hun succesvolle Rooms of Red Bull-project hebben opgehangen. “We spelen hier ook heel vaak studiootje hoor, maar dan wel met heel veel sporen”. Alleen het nieuwst bandlid Max ontbreekt deze avond maar hij wordt veelvuldig genoemd en bejubeld. Gitarist Remco van de Looy legt uit: “We zijn sinds de komst van Max echt ontzettend gegroeid”. En dat komt niet alleen door de Britse toevoeging aan de band.

Na het verschijnen van hun goed ontvangen tweede plaat 'Cruel Art of Gossip' in 2007 heeft de band vooral veel opgetreden en deden ze onder andere een nationale kroegentocht met A Silent Express. Het livegebeuren staat nu tijdelijk op een laag pitje omdat er druk aan de verovering van Europa wordt gewerkt. In dit geval betekent dat het maken van een EP die Mr Love and the Stallions de status van cultbandje, zoals ze zichzelf in 2006 noemde, zal moeten doen ontstijgen. Het voelt een beetje als nu of nooit. “We zouden echt wel elke week vier keer live willen spelen, voor ons is het hoogst haalbare dat we van onze muziek zouden kunnen leven”. Aan ambitie en enthousiasme ontbreekt het de band in ieder geval niet, en het lijkt alsof de heren meer dan klaar zijn voor de volgende stap.

Verandering en professionalisering


De band heeft inmiddels een nieuw management en werkt ook nog eens samen met een nieuwe producer. Volgens violist Einar Ihle helpt het de band enorm om met professionele muziekmensen kritisch naar de nummers te luisteren. Zo groeit de band niet alleen muzikaal, maar ook als samenwerkingsverband. “ We zijn nu gewoon beter voorbereid. Met de twee vorige platen dachten we helemaal niet na over wat er na de release zou gaan gebeuren. Je maakt gewoon een plaat, en die is dan op een gegeven moment af en dan ga je weer optreden. Nu werd ons gevraagd; "ja, en wat ga je na de release doen?" Oh ja, daar hadden we dan niet echt een antwoord op.”
De band heeft ook een duidelijk idee over de manier waarop het publiek bereikt kan worden: hoe kan je mensen blijven prikkelen zodat ze toch welke keer weer op je website terecht komen? “We willen niet een jaar van te voren vastleggen dat er elke maand een nieuwe single wordt uitgebracht, die betrokkenheid moet op een andere manier bewerkstelligt worden. We hebben nu bijvoorbeeld wel elke maand een gratis MP3 en we proberen de betrokkenheid te vergroten”. Ook de ”The making of ..”-filmpjes die de band via hun nieuwsbrief en Youtube wereldkundig maakt dragen hier zeker aan bij. De realitysoap Mr Love and the Stallions lijkt geboren te zijn.

Europa

De keuze voor de nummers voor de EP is weloverwogen; gemaakt vanuit een commercieel oogpunt zonder dat de essentie van de muziek die Mr Love maakt tekort wordt gedaan. Vanuit de ambitie van de band om uiteindelijk van hun muziek te kunnen leven, lijkt een sterke drive te ontstaan die de band op een andere, misschien wel serieuzere manier met hun muziek om doet gaan. De EP zal naast de eerdere singles 'Sister' en 'Fill me up' ook nieuw materiaal bevatten.  Remco: “We hebben twee nieuwe nummers geschreven voor deze EP en dat zijn eigenlijk de twee beste Mr Love nummers ooit gemaakt. De twee andere nummers hebben we gekozen omdat we denken dat het radiovriendelijke nummers zijn die een groot publiek zullen aantrekken.” Bas vult aan: “De keuze voor de nummers is in samenspraak met ons nieuwe management gegaan, maar met deze nummers weten mensen meteen wat de muziek van Mr Love and the Stallions is, we weten ook wel dat ze niet langer dan tien minuten naar iets nieuws gaan luisteren dus het moet meteen goed zijn. Het moet gewoon meteen raak zijn.”

Meer dan honderd ideëen

De band staat te popelen om aan het eind van het interview nieuw werk te laten horen en overlegt druk welke nummers daarvoor in aanmerking komen. Opmerkelijk is het verschil tussen de nummers voor en na de komst van het vijfde bandlid, bassist Max Faulkner die volgens de band eigenlijk de beste instrumentalist van de groep is. “We hebben nu meer aandacht voor de melodielijnen en als we nu spelen, dan heeft eigenlijk iedereen standaard een microfoon voor zijn neus. De stem is eigenlijk toch het ultieme instrument dus het is mooi als je ook meer aandacht aan de harmonieën kan geven”. Dan staan we in de studiowoonkamer van de band met zijn vijven naar een scherm te kijken terwijl er een aanstekelijk en ritmisch nummer uit de boxen komt. Einar staat stil en kijkt tevreden naar de rest van de band terwijl Bas zijn lijf niet stil kan houden en uitbundig met de muziek meebeweegt. De band laat weten dat dit natuurlijk de ongemixte en ongeproduceerde versie is maar er is geen twijfel over mogelijk dat dit internationale kansen heeft.

Toekomstplannen

De band is meer dan ooit serieus en ambitieus bezig met Mr Love als een professioneel en commercieel product. Dat klinkt natuurlijk als vreselijk vieze woorden maar het is gewoon een slimme manier van muziek maken. Ze werken er hard aan om te zorgen dat de randvoorwaarden voor een doorbraak helemaal in orde zijn. De kracht van de vijf heren zit hem in het feit dat ze een heel hecht muzikaal team vormen. Bas en ook drummer Lou Swinkels beamen dat: “Eigenlijk zijn we gewoon heel klef met zijn allen maar dat is ook onze kracht. Ik kan me niet voorstellen dat we ooit zouden stoppen met muziek maken, maar als business zit het gewoon goed in elkaar. Al zouden we op zondagmiddag garagedeuren gaan verkopen, dan zouden we als groep nog succesvol zijn.” En voor nu, eerst maar eens Europa in. Remco concludeert tenslotte: “Als onze muziek met deze EP niet aanslaat, dan doen we echt iets fout en dan moeten we haast alles wel omgooien. Al zullen we nooit stoppen met muziek maken!”

Mr Love and the Stallions gaat in de eerste week van november op korte tournee in Duitsland. Binnenkort kan je op 3VOOR12/Utrecht hier een verslag van verwachten. Na de tour duikt de band de studio weer in om de EP af te maken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht