Motie PvdA zet onderhandelingen Muziekpaleis onder druk Motie PvdA zet onderhandelingen Muziekpaleis onder druk

Tivoli ziet motie als 'politiek dreigement'

, Ingmar Griffioen

Motie PvdA zet onderhandelingen Muziekpaleis onder druk

Tivoli ziet motie als 'politiek dreigement'

Ingmar Griffioen ,

De Utrechtse gemeenteraad heeft gisternacht een motie aangenomen, waarin het college wordt opgeroepen "om bij Tivoli een substantiële bezuiniging in te boeken vanaf 2011". Eerder stuurde de PvdA nog aan op een subsidiekorting van drie ton. Volgens Tivoli-bestuursvoorzitter De Vos "hangt het dreigement over de constructieve gesprekken", die Tivoli met de gemeente voert over het Muziekpaleis. Hij bevestigt dat er "bijna een akkoord lag".

Tivoli ziet motie als 'politiek dreigement'

De Utrechtse gemeenteraad heeft gisternacht een motie aangenomen, waarin het college wordt opgeroepen te overwegen "om bij Tivoli/Tivoli de Helling een substantiële bezuiniging in te boeken vanaf 2011". In een eerder amendement stuurde de PvdA nog aan op een subsidiekorting van drie ton. Volgens Tivoli-bestuursvoorzitter Barry de Vos "hangt het dreigement over de constructieve gesprekken", die Tivoli met de gemeente voert over het Muziekpaleis. Hij bevestigt dat er "bijna een akkoord lag".

Inhoudelijk kan De Vos daar niet op ingaan. "Maar dit kan hele schadelijke gevolgen hebben. Tivoli gaat niet met het pistool op de borst onderhandelen." De motie, die pas na middernacht in stemming kwam, werd gesteund door collegepartijen PvdA, CDA, VVD en Christenunie. Oppositiepartijen GroenLinks en D66 reageerden teleurgesteld. Bij de behandeling van het amendement liet Wethouder van Cultuur Floris de Gelder (VVD) weten nu "weinig te kunnen zeggen" vanwege de "constructieve gesprekken die met Tivoli gevoerd worden" over het Muziekpaleis. Hij verwacht eind deze maand meer duidelijkheid.

PvdA-fractievoorzitter Gilbert Isabella snapt dat zijn handelen bij Tivoli en de oppositie het beeld oproept van 'een strafkorting' en 'een wraakactie'. "Maar daar is absoluut geen sprake van. Ik heb dit al een aantal maanden geleden geopperd. We moeten 1,5 miljoen bezuinigen op de culturele sector. Dus kijken we naar grote partijen. Als Tivoli ons al 2 jaar voorhoudt, dat ze de gemeente niet nodig hebben en zelf hun broek kunnen ophouden, dan is het logisch dat je daar ook kijkt. We korten ook op de Stadsschouwburg, het Centraal Museum, RTV Utrecht en de Kunstuitleen." GroenLinks plengt volgens Isabella ook krokodillentranen: "Wij moeten nu de rotzooi opruimen, die de vorige wethouder van GroenLinks heeft laten liggen."

Dat Tivoli en de gemeente na een eerdere breuk weer in gesprek zijn, kwam voor velen als een verrassing. Ten onrechte volgens Barry de Vos van Tivoli. "Wij zijn er nooit uitgestapt, ik begrijp dat de gemeente daar een hele andere draai aan geeft. Tivoli eist alleen een onderzoek naar de financiën." Het amendement en de latere motie ziet De Vos als "een puur politiek dreigement". "Wij hebben herhaaldelijk onze twijfels geuit over de haalbaarheid van het Muziekpaleis, maar we mogen ons blijkbaar niet uiten. Je kunt dit rustig zien als censuur."

De Vos betitelt de onderhandelingen ook als "constructief": "We naderden het punt van concrete afspraken. De volgende dag lees ik over subsidiekorting." De bestuursvoorzitter is dan ook "stomverbaasd" over het initiatief van de PvdA. "Dit zet het akkoord zo onder druk dat ik niet weet of we hier nog uitkomen." Wat de motie concreet betekent weet hij niet. "Het is een hele vage motie. Ze wachten tot december en als de gesprekken geen positief resultaat opleveren, dan gaan ze korten. Als het doorgaat zou het kunnen betekenen dat we op termijn Tivoli de Helling moeten sluiten."

Isabella legt uit waarom hij zijn amendement introk en voor een motie koos: "Toen ik het amendement indiende, keek de wethouder fronsend en zei 'Wij voeren hele constructieve gesprekken'." Uit de weinige, voorzichtige woorden van de wethouder leidde Isabella af dat de gesprekken met Tivoli "een cruciale fase" hebben bereikt. "En wij willen ook het liefst dat de oorspronkelijke partners SJU, Vredenburg en Tivoli samen opgaan in het mooie Muziekpaleis, dat er ook echt gaat komen." Hij bestrijdt dat de PvdA tegen Tivoli is. "Wij willen graag met deze partners verder en Tivoli doet het fantastich. Volgens mij is het de best draaiende popzaal van Nederland met hele goede programmeurs. En ook ik heb mijn sporen in de oude Tivoli-zaal."

Gilbert Isabella wil met de motie vooral een duidelijk signaal afgeven. "Wij willen dat het Muziekpaleis van de grond gaat komen. In plaats van gedoe over juridische zeggenschap en plaatsen in het bestuur, zeggen wij: 'ga aan de slag met de inhoud'." De Vos reageert: "Dit wordt een heel belangrijk item. Ik heb de indruk dat meneer Isabella extra druk op de gesprekken wil zetten. Dat betreuren wij zeer." Isabella: "Ik wilde juist de druk niet opvoeren, daarom maakte ik er een motie van. En ik heb niet van de wethouder gehoord: 'als u deze motie indient, maakt u het mij wel heel lastig'." De gemeente en Tivoli zitten volgens De Vos wel op hele korte termijn weer rond de tafel.

Update:
Tivoli is een petitie gestart onder het motto 'Tivoli laat zich niet de mond snoeren!'.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht