Moss maakt sterke nieuwe plaat ook live waar Moss maakt sterke nieuwe plaat ook live waar

Gevarieerd voorprogramma met Tududuh en Yesterday's Men

, Tekst: Miriam Bons / Foto's: Bart Schalkwijk

Moss maakt sterke nieuwe plaat ook live waar

Gevarieerd voorprogramma met Tududuh en Yesterday's Men

Tekst: Miriam Bons / Foto's: Bart Schalkwijk ,

Volgens vele recensies is de band Moss, door de komst van hun tweede plaat Never Be Scared/Don’t Be A Hero, de beste Nederlandse band van dit moment. Het album klinkt avontuurlijk, intens en zelfverzekerd. Maar weet Moss dit geluid en gevoel ook live over te brengen?

Gevarieerd voorprogramma met Tududuh en Yesterday's Men

Tududuh bijt het spits af van de bomvolle avond. Samen met zijn gitaar, cassetterecorder en de bekende gele letters, die de naam Tududuh vormen, staat ex-Glenister frontman Ronald Straetemans op het podium. De zanger speelt voornamelijk nummers van zijn nieuw verschenen derde EP 'Tududuh 03'. Het zijn electronummers die aanstekelijke beats bevatten.

Straetemans weet met zijn pakkende indie/popmelodieën het publiek in beweging te brengen. Om de nummers nog dansbaarder te maken, krijgt de zanger steun van een band. Bij het laatste nummer stuurt de zanger de band het podium af, zet zijn oude taperecorder aan, stemt zijn gitaar en sluit af  met het nummer Listen Baby.

De tweede band van de avond is Yesterday’s Men. De bezoekers krijgen een theatrale show te zien. Opvallend geklede mannen staan op het podium: grote zwarte brillen, hoedjes, driedelige pakken en ouderwetse sjaaltjes zijn uit de kast gehaald. Helaas valt de bassist uit de toon; hij doet niet mee aan deze klederdracht en staat in ‘normale’ kleding op het podium.


Yesterday’s Men produceert een authentieke sound met doordringende keyboardritmes. Daarnaast heeft de frontman een aparte zangstijl die ergens doet denken aan Herman van Veen. Alleen zingt de band in het Engels. De heren weten een goede mix van klassiek, opera en indie in de nummers te stoppen. Het publiek krijgt hierdoor een divers repertoire voorgeschoteld. Jammer dat het optreden van Yesterday’s Men snel tot zijn einde komt. Maar over het opwarmniveau niet te klagen!


Het is tijd voor de hoofdact: Moss. 'Never Be Scared/ Don’t Be A Hero' is het tweede album van de band. De titel van de plaat was een mailonderschrift van een vriend van de band. Het sprak ze aan. ‘Ga onbevreesd je leven in, maar zie ook de context en overschat het niet’, zo zegt zanger en gitarist Marien Dorleijn.


Na hun debuutalbum 'The Long Way Back' in 2007 is de band Moss behoorlijk veranderd. De eerste plaat bevatte voornamelijk akoestische nummers, was meer een zondagmiddag katerplaat en werd door menigeen in een stoffig hoekje geduwd. De laatste plaat rockt meer, is een gezellige zaterdagavondplaat en wordt als beste album van 2009 bestempeld.


Het laatste album zit goed in elkaar. Maar ook live komen de nummers zeker tot zijn recht. Vooral het ingetogen nummer 'Apologise (Dear Simon)' is hier een goed voorbeeld van. Het nummer wordt prachtig meerstemmig gezongen en zorgt voor een kippenvelmoment. Hiermee laat Moss duidelijk zien dat ook ballads de aandacht van het publiek kunnen houden
.

De sound van de band doet denken aan Vampire Weekend, Fleet Foxes en een beetje van The Beatles. Verschillende instrumenten, zoals een tamboerijn, drumstokjes, egg shakers; het maken de nummers van Moss intenser, gevoeliger en diepgaander. Er is over nagedacht.


Dit beantwoordt direct de vraag of Moss ook live het avontuurlijke en intense gevoel kan overbrengen. Ja! Moss wordt terecht de beste Nederlandse band van het moment genoemd.


Gezien: Moss, Yesterday’s Men en Tududuh, donderdag 19 november @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht