Lukas Batteau terug bij af met Yen Harley

Voormalige singer-songwriter over de overstap naar band in Utracks

Redactie Utracks/3VOOR12/Utrecht ,

Lukas Batteau leerden we kennen als ingetogen singer-songwriter met een post-grunge inslag. Nu heeft de van oorsprong Amerikaanse muzikant een band om zich heen verzameld en zijn naam veranderd in Yen Harley. In Utracks vertelt hij over de band, zijn muzikale invloeden en hoe moeilijk het is om te zingen.

Voormalige singer-songwriter over de overstap naar band in Utracks

Lukas Batteau leerden we kennen als ingetogen singer-songwriter met een post-grunge inslag. Nu heeft de van oorsprong Amerikaanse muzikant een band verzameld en zijn naam veranderd in Yen Harley. Voor de buitenstaander even verwarrend, maar voor de man zelf een logische stap.

"Het was vanaf het begin een droom om een volledige band te starten", legt Batteau uit. Sinds december vorig jaar heeft hij de juiste muzikanten gevonden en speelt hij volledig versterkt met zware gitaren naar jaren ’90 voorbeelden. “Nu de muziek zo anders is geworden, wordt het verwarrend voor luisteraars als ze Lukas Batteau zien en iets anders verwachten.” Daarom besloot hij de bandnaam te wijzigen in Yen Harley.

Batteau had voor zijn singer-songwriterperiode ook al een band onder de naam Yen Harley. “In die eerste band hadden mensen andere ambities en dat werkte niet.” Hij ging alleen verder als singer-songwriter en bracht zijn EP 'All Dressed Up And Nowhere To Go' uit. Toch is dat idee van een band hem altijd bijgebleven. “Nu werkte het beter omdat ik al een cd had gemaakt. Ik plaatste een advertentie en toen reageerden er mensen die het al goede muziek vonden.”

“Het is makkelijker om voor een band te staan. In je eentje ben je veel breekbaarder”, zo ervaart Batteau het verschil. “De nummers op de komende cd zijn heel erg 'mij'. Ik heb ze zelf geschreven en de tweede gitaarpartijen ingespeeld.” Als hij moest kiezen tussen gitaarspelen of zingen, dan gaat hij toch voor de gitaar. Zingen vindt hij moeizaam: “Ik heb het gevoel dat ik mijn stem vooruit moet slaan en als je dan ook nog gitaar moet spelen is dat best vermoeiend.” De band verandert daar niks aan. “Je moet juist beter kunnen zingen, want die band speelt al hard en daar moet je overheen.” Toch blijft de muziek van Yen Harley redelijk ingetogen. “Ik ben geen Axl Rose of Chris Cornell die helemaal los kan gaan, als ik dat doe ben ik drie dagen schor.”

Yen Harley is beïnvloed door jaren ’90 bands als Pearl Jam en The Smashing Pumpkins. Waarschijnlijk heeft het met zijn Amerikaanse roots te maken. Zijn vader is Amerikaans en hij heeft de Amerikaanse nationaliteit. “Muziekliefhebbers van mijn leeftijd waren in de jaren ’90 vooral van de Britpop. Op de Amerikaanse rock wordt toch een beetje neergekeken.”

Batteau heeft veel gespeeld in Amerika, waaronder in de legendarische 'Living Room' in New York. “Het is een land waar entertainment een veel grotere rol speelt waardoor men kritischer is. De lat ligt hoog maar het feit dat je iets doet wordt veel sneller gewaardeerd. In Nederland moet je jezelf echt bewijzen voordat mensen je accepteren.”

Het debuutalbum van Yen Harley, 'The Substance of Things' verschijnt op 17 december. De releaseparty is op 21 december in Paradiso, Amsterdam. Luister het hele interview met Lukas Batteau na in de uitzending van Utracks op 11 november.