Festival Le Guess Who? kijkt verder dan Canada

“We missen het persoonlijke in de muziekindustrie tegenwoordig”

Atze de Vrieze ,

Twee keer zoveel acts, vier nieuwe locaties, een foto-expositie en een workshop van gitaarbouwer Yuri Landman: festival Le Guess Who? in Utrecht pakt uit dit jaar.

“We missen het persoonlijke in de muziekindustrie tegenwoordig”

Twee keer zoveel acts, vier nieuwe locaties, een foto-expositie en een workshop van gitaarbouwer Yuri Landman: festival Le Guess Who? in Utrecht pakt uit dit jaar. Drie jaar geleden startte Tivoli met een festival voor Canadese bands. Vorig jaar werden de grenzen al voorzichtig open gesteld, dit jaar vliegen de douanehuisjes definitief de Oudegracht in. “Ik ben zelf erg gecharmeerd van bands als The Arcade Fire en Wolf Parade”, vertelt programmeur Johan Gijsen. “Vooral de creatieve scene in Montreal is geweldig. Met dat als basis zijn we met het festival begonnen, maar in praktijk ben je natuurlijk ook afhankelijk van tourschema’s. Bovendien beperkten we onszelf artistiek gezien onnodig.”

Dit jaar heeft Le Guess Who? dus een vrijere benadering, waardoor bijvoorbeeld ook het Britse Wild Beasts, Amerikaanse bands als Wavves en The Dodos en de Zweedse elektronica van The Field  op het programma staan. “Alle acts hebben een bepaald soort benadering met elkaar gemeen. Het is moeilijk uit te leggen, maar het zit hem in de manier van liedjes schrijven. Mijn compagnon Bob van Heur en ik gaan vooral uit van onze eigen voorkeuren. Als programmeur van Tivoli boek ik regelmatig acts waar ik zelf niets mee heb, dat hoort bij mijn werk. Op het festival staan alleen maar acts waar ik achter sta. Vooruit, er is er eentje waar ik over twijfel...”

Le Guess Who? draait vooral om de muziek, maar er is ook een foto-expositie, die dezelfde persoonlijke benadering laat zien. De Amerikaanse fotograaf Shawn Brackbill en Nederlanders Nick Helderman en Annie Hoogendoorn tonen hun foto’s. “Zo iemand als Nick Helderman, die zet geen bands voor een mooi beeld als hij een foto maakt, hij gaat gewoon twee weken met ze op stap. Dat is een intensieve manier van werken, maar daarmee onderscheidt hij zich wel. Die persoonlijke benadering proberen Bob en ik ook in te zetten bij het boeken van bands.”

Belangrijkste voorbeeld uit het programma van dit jaar is Patrick Watson, die al vanaf het begin op de verlanglijst van het festival stond. Hij is de grote trekker op de Le Guess Who? zondag. “Patrick Watson en zijn band houden van Utrecht. Ze hebben eerst in EKKO gespeeld en later in Tivoli. We hebben ze op sleeptouw genomen in de stad en ze de mooie plekjes laten zien. Het gaat niet om bier drinken en stoelen gooien, het gaat er ook om dat je weet hoe hun vrouw heet. We missen tegenwoordig het persoonlijke in de muziekindustrie. Eigenlijk zijn we gewoon idealisten.”

Festival Le Guess Who? vindt plaats van 26 tot en met 30 november op diverse locaties in Utrecht. De vrijdag en zaterdag vormen het zwaartepunt van het festival. Op het programma staan onder meer Lightning Dust, Wild Beasts, The Very Best, The Tragically Hip, Patrick Watson, The Dodos en Dorian Concept. 3VOOR12 doet verslag.