Clues verzacht het wachten op Le Guess Who?

Canadese band speelt kort maar met veel variatie

Tekst: Marc van der Laan ,

Over twee weken staat de derde editie van Le Guess Who? voor de deur. Om de hongerige muziekliefhebbers tevreden te stellen heeft Beep! Beep! Back up the Truck een pre-party georganiseerd in dB’s. Daar lieten het Canadese Clues en Dj Wiekes alvast zien wat we tijdens het eigenlijke festival kunnen verwachten.

Canadese band speelt kort maar met veel variatie

Over twee weken staat de derde editie van Le Guess Who? op de agenda. Het programma voor de vijf (!) dagen ziet er beter uit dan ooit tevoren. Aan de activiteiten op de sociale netwerken te zien zijn veel mensen al in afwachting van het begin van het festival. Op die spanning heeft Beep! Beep! Back up the Truck goed ingespeeld door in dB’s een Le Guess Who? pre-party te organiseren met Clues en DJ Wiekes. Om de feestvreugde te vergroten was het helemaal gratis. dB’s is dan ook lekker vol gelopen voor de officieuze start van Le Guess Who? 2009.

Clues stond vorig jaar al op het ‘echte’ Le Guess Who?. Sindsdien heeft de band hun titelloze debuutalbum uitgebracht op het veelgeroemde Constellation label. De band uit Montreal bestaat onder andere uit Alden Penner (voorheen in Unicorns) en Brendan Reed die in een grijs verleden bij Arcade Fire achter de drums zat. Hoewel ook wij Arcade Fire noemen is die referentie in de muziek van Clues slechts sporadisch te horen. Alleen het soms wat bombastische geluid doet denken aan de stadgenoten. Clues biedt vooral van alles wat: indierock, postpunk, experimenteel en flarden van meer ingetogen liedjes. Sommige van die stijlen worden ook binnen een song gecombineerd.

In dB’s vanavond geen blaasinstrumenten, glockenspiel en andere instrumenten die op het album wel worden gebruikt. Toch leidt dat niet tot een standaard bandopstelling en -geluid. Kenmerkend voor dat geluid zijn twee drummers, het gitaarspel en de wat hoge stem van Penner en vooral de toetsen en elektronica van Ben Borden. Samen zorgen ze voor een gevarieerd, verfrissend en soms schurend geluid. Knap is dat de nummers met meerdere, contrasterende stijlen niet eindigen in een potpourri. De band slaagt er in ze telkens tot een herkenbaar einde te brengen.

Toch is er iets vreemds aan dit zeker niet slechte optreden. De band vindt het na een ruime drie kwartier wel goed. Het publiek geeft de band een beleefd applaus maar lijkt het verder ook wel goed te vinden. Kwestie van vermoeidheid na een lange Europese tour? Gelukkig neemt Dj Wiekes daarna het roer over om het Le Guess Who?-gevoel nog wat te versterken. Ondanks het wat matte einde is Clues met hun gevarieerde geluid een mooie introductie voor een net zo gevarieerd Le Guess Who?.

Gezien: Le Guess Who? pre-party met Clues en Dj Wiekes, zaterdag 14 november 2009 @ dB’s

Te zien: Le Guess Who?, donderdag 26 tot en met maandag 30 november 2009 @ bijna alle poppodia in Utrecht. Net als vorig jaar verslaat 3VOOR12/Utrecht een aantal van de optredens.