Close Watch Festival biedt warmte op de koude zondag

De eerste editie van het muziekfestival in Leidsche Rijn waagt leuke poging

Tekst: Lisa de Jongh / Foto's: Vincent Carmiggelt ,

Het Close Watch Festival wordt door de organisatoren vergeleken met Crossing Border. Grensverleggend, muzikaal, met een duidelijke aanwezigheid van film, beeldende kunst en theater. Deze verwachtingen konden helaas niet worden waargemaakt vanwege het tegenvallende bezoekersaantal.

De eerste editie van het muziekfestival in Leidsche Rijn waagt leuke poging

Tussen de gebruikelijke festivalseizoenen in, biedt Close Watch een evenement waar muziekliefhebbers heen kunnen voordat afkickverschijnselen zouden kunnen opspelen. In de festivalpromotie wordt benadrukt dat, naast muziek, de gezellige kant van de winter centraal staat. Dat is de kant met gluhwein en andere warme dranken, knusse zitplekken en warm eten. De locatie is hiervoor perfect: de stallen en boerderijen rondom de Paperdome, die voor de gelegenheid zijn omgetoverd tot festivallocaties.

Ook de line-up is prima in orde. Een divers en steengoed programma met in de Paperdome onder andere The Violent Years, Madensuyu en The Bluegrass Boogieman. In de ronde stal (die de naam The Barn Stage draagt) vullen Funny Trees Bookings en de SJU het programma met onder meer The Secret Love Parade en Les Singes (met Lucky Fonz III op de tamboerijn!).

Toch is er genoeg op het festival aan te merken. Zoals wat niemand van de bezoekers gemist kan hebben: de lage opkomst. Of dit nu komt door de festivalprijs of door de andere culturele bezichtigingen in het centrum van Utrecht; het is een ware domper. De Badkamersessies die in de grote stal gestreamd zouden worden zijn hierdoor afgelast. Erg jammer, maar wel begrijpelijk.

Daarnaast is het ijzig koud. Wat te verwachten is in november, maar waar maar erg weinig op ingespeeld wordt. De bezoekers hebben grote behoefte aan warme dekens, verwarming, haardvuur en koffie, maar helaas kan alleen de laatste behoefte worden vervuld. Bands bibberen bijna van het podium af.

Close Watch is een festival met potentie. Warme dranken, biologisch bier en eten, een goede line-up en een prima sfeer. Hoe komt het toch dat we niet van een succes kunnen spreken? Omdat we die gezelligheid niet met andere bezoekers kunnen delen. De wolkjes mensen trekken naar elkaar toe, waardoor de belangrijkste elementen van een winters festival, knusheid en gezelligheid, niet worden behaald.

Gezien: Close Watch Festival, met Les Singes, The Secret Love Parade, Pondertone, Admiral Freebee, Jochen Arbeit, Bluegrass Boogiemen, The Violent Years, Madensuyu, The Stilettos, Han Bennink, U-Ex Showcase, zondag 8 november @ Paperdome-terrein, Leidsche Rijn