Brits popicoon geeft lezing in Utrecht

John Watts over pop, politiek en de (muziek)industrie in een tijd van economische crisis

Tekst: Halde van Rijn ,

Maandag 16 november geeft de Engelsman John Watts een lezing over politiek en popmuziek. Hij belicht dit thema met ervaringen uit een carrière van dertig jaar als frontman van Fischer-Z en als soloartiest.

John Watts over pop, politiek en de (muziek)industrie in een tijd van economische crisis

Op maandag 16 november komt John Watts naar Utrecht voor een lezing over politiek en popmuziek. John Watts is bekend als frontman van de Engelse band Fischer-Z en scoorde hiermee vanaf 1979 wereldwijd diverse top 10 hits met nummers als The Worker, So Long en Marliese. Na Fischer-Z begon Watts aan een solocarrière als muzikant, schrijver, dichter en beeldend kunstenaar.

De band Fischer-Z komt op in de tijd dat de controversiële Engelse punkband Sex Pistols net gestopt is. Wereldwijd is er een grote economische recessie voelbaar. In Engeland wordt onder Thatcher, the Iron Lady, de scheiding tussen arm (labour) en rijk (yuppies: young urban professionals) meer en meer voelbaar. Onder leiding van John Watts wordt Fischer-Z wereldberoemd met bijna nonchalant aandoende New Wave. De invloed van de punk is nog duidelijk te horen, de uitstraling is meer die van het yuppie-dom. Hoe ziet Watts de tijd waarin Fischer-Z groot werd? Is er een relatie tussen politiek en pop? En blijkt die relatie uit teksten, of eerder uit het functioneren van de (muziek)industrie? En hoe liggen die relaties in onze tijd, precies dertig jaar na het begin van het succes van Fischer-Z, met opnieuw een economische crisis?

Dit soort vragen zal Watts aan bod laten komen in zijn lezing op 16 november, daags voordat hij zal optreden in het Amsterdamse Paradiso. Deze unieke lezing wordt georganiseerd door Hucbald, de Utrechtse studievereniging van de opleiding muziekwetenschap en is openbaar toegankelijk. De lezing is van 19.45 tot 22.00 uur in het universiteitsgebouw aan Drift 21 in collegezaal 0.32. De entree is gratis.

Te zien: Lezing door John Watts, maandag 16 november om 19.45 uur @ Drift 21, collegezaal 0.32. Gratis entree.