Alles is voorbestemd bij Lucky Fonz III Alles is voorbestemd bij Lucky Fonz III

Wichers gooit het over een andere boeg met droge humor en Nederlandstalige teksten

, Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto's: Robin Clemens

Alles is voorbestemd bij Lucky Fonz III

Wichers gooit het over een andere boeg met droge humor en Nederlandstalige teksten

Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto's: Robin Clemens ,

In de scene was Lucky Fonz III al wel een bekende, maar het grote publiek kent de Amsterdams-Groningse singer-songwriter wellicht alleen van zijn optredens in De Wereld Draait Door. Nu doet Lucky de theaters aan met cabaret en Nederlandse liedjes, om te beginnen met Vredenburg in Utrecht.

Wichers gooit het over een andere boeg met droge humor en Nederlandstalige teksten

Meningen verschillen over de zangkwaliteiten van Otto Wichers, alias Lucky Fonz III. Dat blijkt alleen al uit de reacties op de media-uitzendingen van De Wereld Draait Door waarin de singer-songwriter vorig jaar optrad als huisartiest. En nee, de stem van Lucky klinkt niet altijd loepzuiver, iets wat de man zelf ook ruiterlijk toegeeft. Sterker nog: het hoort bij de show, zoals hij vertelt aan het begin van zijn eerste cabaretshow 'Ik Ben Een Idioot, Maar Ik Spoor Niet'. Het publiek in de oude kerkzaal van Vredenburg Leeuwenbergh beleeft de première van de voorstelling.

Met een opsomming van zaken die allemaal gewoon bij de show horen maakt hij het gelijk duidelijk: hoe toevallig bepaalde gebeurtenissen ook lijken, alles is van tevoren gepland. En dat is ook meteen het knappe aan de humor van Lucky Fonz, want het lijkt vaak alsof al die droogkomische grappen er gewoon per ongeluk uitkomen. De singer-songwriter bewijst dat hij heel grappig uit de hoek kan komen. 

Hij speelt in zijn verhalen en liedteksten graag met elementen als voorspelling, het beïnvloeden van keuzes en de ontmaskering van trucs. Daarnaast maakt hij muziek op een hondenfluitje ("je kunt het niet horen, maar je kunt er wel naar luisteren") en vertelt hij een anekdote over zijn dode, rookverslaafde oma, die later niet dood blijkt te zijn en niet eens rookt. Het zijn dit soort absurditeiten die terugkomen in de show van Lucky Fonz. De enige serieuze momentjes zijn de anekdotes over zijn reis naar Zuid-Afrika. 

Lucky Fonz is vooral bekend van zijn Engelse liedjes, maar op deze avond zingt hij in zijn moerstaal. Ook de meeste liedjes bevatten de nodige absurditeiten, maar het zijn ook vooral de poëtische teksten die opvallen. Niet voor niets wordt deze man vaak vergeleken met Bob Dylan, een man die ook niet altijd zuiver zingt, maar die wel uitblinkt in het schrijven van mooie teksten. Lucky vertelt ook nog even hoe hij aan zijn nummers komt middels een workshop 'hoe maak ik een Lucky Fonz liedje'. En dan blijkt dat veel van zijn nummers gebaseerd zijn op bekende deuntjes als 'What Shall We Do With The Drunken Sailor'. 

Lucky Fonz III weet de lachers op zijn hand te krijgen en slaat op succesvolle wijze een brug tussen cabaret en folk. Nadat hij de eerste buigingen richting het publiek gemaakt heeft, doet hij nog eenmaal de gitaar om voor de toegift 'Ik Heb Een Meisje'. Daarna stroomt het zaaltje leeg: de dienst is over, het nieuwe Lucky Fonz-evangelie is overgebracht.   

Gezien: Lucky Fonz III, zaterdag 7 november 2009 @ Vredenburg Leeuwenbergh

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht