Therapy? nog altijd top in Tivoli Therapy? nog altijd top in Tivoli

Vlammend einde na moeizame start Noord-Ieren

, Tekst: Stetan van Doleweerd/Foto's: Martijn Zuidweg

Therapy? nog altijd top in Tivoli

Vlammend einde na moeizame start Noord-Ieren

Tekst: Stetan van Doleweerd/Foto's: Martijn Zuidweg ,

Afgeladen was het afgelopen dinsdag in Tivoli. Geen hip, nieuw bandje dit keer, maar een band die al twintig jaar meedraait wist bezoekers uit het hele land naar Utrechts grootste concertzaal te lokken. Hoewel de gloriedagen van Therapy? al zo’n tien jaar achter ons liggen wisten frontman Andy Cairns en zijn mannen Tivoli bomvol te krijgen tijdens het enige optreden op Nederlandse bodem van de huidige tour.

Vlammend einde na moeizame start Noord-Ieren

 

 

 

Het is dringen geblazen bij binnenkomst in Tivoli vanavond. Hoewel vrijwel niemand in de zaal enige aandacht heeft voor support act Secret Handshake Club staan alle bezoekers al in de zaal om zeker maar niets te missen van de oude helden waar het vanavond allemaal om draait. Toch moet iedereen eerst door een rommelige set emocore van dit gezelschap. Behalve dat de muziek van Secret Handshake Club rommelig klinkt, komt ook het aantal mensen op het podium (acht) de strakheid niet ten goede. Deze jongens en meiden hebben vast hun eigen publiek, maar blijken een uitermate vreemde keuze om vanavond te openen voor een wat ouder publiek met hun emotionele hardcore à la Deftones.

 

 

Gelukkig hoeft de zaal na de teleurstellende support act niet lang te wachten op de drie heren van Therapy?. De Noord-Ieren stonden in de jaren ’90 aan de absolute wereldtop en zijn vanaf dag één altijd doorgegaan op het door hen gekozen pad. Geen compromissen en dat blijkt ook vanavond op het Utrechtse podium weer. Het drietal kan vanaf het eerste nummer de zaal op zijn kop zetten met de oude klassiekers, maar kiest voor een opbouwende set. Het eerste uur bestaat voornamelijk uit nieuwer werk en wat minder toegankelijke, oude songs. Meespringen en schreeuwen is er niet bij, maar toch is het genieten voor de muziekliefhebber. De combinatie van metal, rock en de duistere, intelligente teksten zijn een lust voor het oor. Enige minpuntjes zijn het geluidsniveau dat net op het randje zit qua volume en zanger Cairns die wat minder bij stem is.

 

 

Na de spannende opbouw in het eerste deel van het optreden komen dan de door velen verlangde klassiekers aan de beurt. Hoewel band en publiek ouder zijn geworden is de muziek er in de loop der jaren niet softer op geworden. De bas dreunt door Tivoli, het geweld waarmee de drummer zijn instrument bespeelt is indrukwekkend en ook de gitaarpartijen zijn nog altijd strak en snoeihard. Alle klassiekers komen aan bod en zorgen ervoor dat laat op de avond oude tijden toch nog herleven. Op de klanken van nummers als ‘Teethgrinder’, ‘Nowhere’ en het altijd lekker klinkende ‘Die Laughing’ springt en schreeuwt Tivoli alsof de jaren ’90 nooit voorbij zijn gegaan. Natuurlijk komt ook het bekendste nummer van de band, ‘Diane’, voorbij, maar dan in een up-tempo variant en speelt de band ook nog de aardige cover ‘Isolation’ van muzikaal voorbeeld Joy Division. Ondanks de lange aanloop gaat iedereen na deze afsluitende serie greatest hits toch tevreden naar huis. Therapy? toonde aan nog lang niet versleten te zijn en op hun compleet eigen manier nog vele jaren voor de boeg te hebben.

 

 

Gezien: Secret Handshake Club, Therapy?

 

 

Waar: Tivoli, 12 mei 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht