Releaseparty Skiggy Rapz rond ‘Bang to the Boogie’-EP in EKKO Releaseparty Skiggy Rapz rond ‘Bang to the Boogie’-EP in EKKO

Na lange tijd eindelijk weer een soloplaat van de talentvolle rapper

, Tekst: Maarten Braun

Releaseparty Skiggy Rapz rond ‘Bang to the Boogie’-EP in EKKO

Na lange tijd eindelijk weer een soloplaat van de talentvolle rapper

Tekst: Maarten Braun ,

Donderdag 14 mei staat poppodium EKKO in het teken van de release party van Skiggy Rapz’s EP ‘Bang to the Boogie’. De EP is een voorproefje van een later dit jaar te verschijnen album. Hoog tijd dus om eens te luisteren naar de plaat en wat korte vragen aan de vrolijke rapper.

Na lange tijd eindelijk weer een soloplaat van de talentvolle rapper

Donderdag 14 mei staat poppodium EKKO in het teken van de release party van Skiggy Rapz’s EP ‘Bang to the Boogie’. De EP is een voorproefje van een later dit jaar te verschijnen album. Hoog tijd dus om eens te luisteren naar de plaat en wat korte vragen aan de vrolijke rapper.

Waarom breng je eerst een EP uit als voorloper voor het album?

“Het is inmiddels vijf jaar geleden dat er een solo album van mij verscheen. Om verschillende redenen is er toen niet snel een opvolger gekomen. Daarna heb ik veel samenwerkingen gedaan, maar ook twee albums geproduceerd van Diggy Dex en me bezig gehouden met Keynote Speakerz.”

“Ondertussen was ik natuurlijk wel bezig met solo-producties en pas een jaar geleden was ik echt tevreden met mijn het nieuwe materiaal. Ik liep rond met het idee om een goede demo te maken- compleet met hoesje en artwork. Maar toen dacht ik: ik heb al zo lang niets van me laten horen wat betreft solo materiaal, ik kan van die demo net zo goed een EP maken en dat vrij snel uitbrengen. Een heel album zou te veel voorbereiding kosten. Dat album gaat later dit jaar natuurlijk komen, maar ik wilde graag al iets van me laten horen: vandaar dus mijn keuze voor een EP.”

Op de EP staan vijf tracks van het aanstaande album, twee exclusives en twee remixen (van Inf en Arts the beatdocter) . Op het volledige album komen 14 tracks te staan, dus nog negen nummers erbij. De EP klinkt zoals dat van Skiggy Rapz te verwachten valt. Het doet zelfs een beetje zomers aan, met vooral leuke muzikale uptempo beats en snelle scherpe rhymes en teksten. Opvallend zijn ook een aantal nummers met vocale refreinen, zoals ‘Today’ en ‘Runnin Outta Sole’, wat er misschien voor zorgt dat een breder publiek de plaat ook weet te waarderen.

Waarom is de EP op het Amerikaanse label ‘Beats Broke’ uitgebracht?

Arts The Beatdoctor raadde me het label Beats Broke aan. Hij heeft zijn EP 'Progressions' daarop uitgegeven en dat was hem heel goed bevallen. Ook vertelde hij me dat ze bij Beats Broke onder de indruk waren van mijn ding en ik was druk op zoek naar een label dat de EP wilde uitgeven. Ik heb eigenlijk niet eens meer verder gezocht, dit was de perfecte match voor dit moment."

Spreekt daar een internationale ambitie uit?

“Natuurlijk heb ik internationale ambitie, ik rap in het Engels, dus wat betreft liggen de grenzen open. Mijn vorige plaat ‘Boat Drinks’ is ook uitgegeven door het Japanse label ‘P-Vine’ en daarnaast zijn er nog talloze samenwerkingen en compilatie-cd's waar muziek van mij opstaat uitgegeven in Japan. Tot nu toe gaat het gek genoeg dáár beter dan hier."

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?

“Begin juni komt de single ‘Today’ uit. Volgende week wordt daar een clip van geschoten en het is natuurlijk de bedoeling dat het de zomerhit van 2009 wordt!! Nu maar hopen dat de rest van Nederland daar hetzelfde over denkt. Daarnaast heb ik een aantal leuke shows staan waaronder festival a/d Werf op 24 mei en Indian Summer Festival op 20 juni. Ook zit ik de 19e bij Lijn5 en de 22e bij 3FM. Hopelijk komen daar nog veel meer shows bij en zal de single veel op radio en TV te horen zijn, maar dat is natuurlijk altijd afwachten.”

Een single met hitpotentie dus. 'Today' klinkt zomers, met vocalen en muzikale beats en natuurlijk de scherpe raps. Het is afwachten wat het gaat doen. Tegenwoordig is het vooral Nederlandstalige rap die de hitlijsten bestormt en Engelstalig uit eigen land helaas wat te weinig. En dat is jammer, want de ''feelgood'-hiphop van Skiggy is in de ogen van de hiphopliefhebber altijd goed ontvangen. Nederland zou meer kennis moeten nemen van dit soort muziek in plaats van het geweld uit Amerika, met zijn 'booskijkende blingbling'.

Hoe zijn de samenwerkingen met onder andere de ex-bandleden van Leaf?

“Leaf is als een familie. Ik ken al die gasten heel erg goed en dan met name Tinusz (de songwriter). Hij is jarenlang mijn backup-MC geweest, heb samen met hem de Grote Prijs gewonnen en ik ken hem al een eeuwigheid. Ik werk veel met ze samen en we hebben naast een muzikale band ook een hechte vriendschap. Erg fijn als je die twee dingen met elkaar kan combineren.

De releaseparty is met een live band. Heeft dat nog een speciale reden en is het de bedoeling om vaker met een band te spelen?

“Het is niet speciaal voor de release party. Ik heb het afgelopen jaar al een aantal shows met live band gedaan en ben daar ongeveer een jaar geleden mee begonnen. Ik heb in mijn leven erg veel tape-act shows gedaan en was dat eerlijk gezegd een beetje zat. Mijn muziek is ook erg goed te spelen met een band, bovendien geeft het superveel energie als je op een podium staat! Van nu af aan speel ik alleen nog maar met live band en misschien af en toe een tape-act.”

Op de EP staan tracks die erg geschikt zijn om met liveband te spelen. De tracks bevatten vaak een aantal blaasinstrumenten en veel drum, synthesizers en basgitaarlijnen. De EP is verkrijgbaar in diverse platenwinkels en onder andere te downloaden via iTunes. Maar je kunt 'm ook bestellen via Amerikaanse webwinkels, wat natuurlijk ook leuk is.

Habek presenteert op donderdag 14 mei in Ekko Skiggy Rapz 'Bang to the Boogie' EP-release.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht