Rapper Skiggy Rapz krijgt geen groen licht voor gebruik sample Bill Withers Rapper Skiggy Rapz krijgt geen groen licht voor gebruik sample Bill Withers

Uitkomen 'nieuwe' EP kwestie van weken

, Tekst: Casper Sikkema

Rapper Skiggy Rapz krijgt geen groen licht voor gebruik sample Bill Withers

Uitkomen 'nieuwe' EP kwestie van weken

Tekst: Casper Sikkema ,

Het zal je maar gebeuren: heb je net je nieuwe EP uit, vergeet je een sample te clearen. Het overkwam Skiggy Rapz. Het ontschoot de rapper volkomen toestemming te vragen voor de sample van Bill Withers die hij op 'Today', een van de nummers op z'n EP ‘Bang to the Boogie’, heeft gebruikt. Helaas kreeg Skiggy Rapz ook achteraf geen toestemming.

Uitkomen 'nieuwe' EP kwestie van weken

Het zal je maar gebeuren: heb je net je nieuwe EP uit, vergeet je een sample te clearen. Het overkwam Skiggy Rapz. Het ontschoot de rapper volkomen toestemming te vragen voor de sample van Bill Withers die hij op 'Today',  een van de nummers op z'n EP ‘Bang to the Boogie’, heeft gebruikt. Helaas kreeg Skiggy Rapz achteraf ook geen toestemming.

Hoe kon het gebeuren dat de sample die je op je EP hebt staan (van Bill Withers) niet gecleared is? Wordt er niet van te voren goed gekeken of alle rechten zijn vrijgegeven?

Het ding was dat ik altijd het idee heb gehad om 'm te clearen als de track eenmaal op cd zou komen te staan. Helemaal omdat het ook de bedoeling was er een single van te maken. Ik kan niet anders zeggen dan dat het me domweg ontschoten is om dit ook daadwerkelijk te doen. Op het moment dat ik het me realiseerde, was het eigenlijk al te laat.

Moet een vreemde releaseparty zijn geweest. Heb je overwogen het af te blazen?

Misschien voor een seconde of drie wel ja.. Maar ik hoorde het op de dag van de release, dus dan nog afblazen was in mijn ogen sowieso geen optie. De party zelf was absoluut niet vreemd, het optreden ging erg goed en er waren zoveel lovely mensen in de zaal. Zij genoten van de show, en ik ook. De sfeer was echt te gek! De mensen hadden gelukkig ook veel begrip voor de situatie.

Komt er een nieuwe versie van de EP uit. Zo ja: wanneer zal dat zijn?

Jazeker!! Ik heb net de laatste hand gelegd aan de nieuwe versie van 'Today'. Gister gehoord dat we geen toestemming krijgen, maar vandaag is de nieuwe versie af. De EP wordt dit weekend opnieuw gemastered omdat de nieuwe versie erop komt en de nieuwe EP gaat waarschijnlijk maandag of dinsdag naar de drukker. Ik verwacht dat over ongeveer drie weken de EP weer in de winkels te verkrijgen zal zijn. Sowieso kunnen mensen 'm online al bestellen en dingen als iTunes gaan natuurlijk gewoon door.

De sample komt niet meer terug, je hebt er geen toestemming gekregen. Wat is het grootste nadeel aan deze tegenslag?

 Het feit dat de eerste druk voor niks is geweest en mensen op de release party gisteren geen cd mee naar huis konden nemen. En sowieso natuurlijk dat de EP niet verkocht mag worden op het moment dat ie uitkomt.

Hoe zie je het zelf: vette pech of stiekem best dom?

 Een beetje van beiden. Het is stiekem een beetje dom dat het niet goed geregeld was en het is pech omdat er gewoonweg geen toestemming werd gegeven. Had gekund, is niet gebeurd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht