'O yeah, gross!' 'O yeah, gross!'

Richard Swift en Joosk zetten een sterk optreden neer in een lege Tivoli de Helling

, Tekst: Kevin Kosterman

'O yeah, gross!'

Richard Swift en Joosk zetten een sterk optreden neer in een lege Tivoli de Helling

Tekst: Kevin Kosterman ,

Richard Swift geeft deze avond zijn enige Nederlandse optreden. Reden voor een uitverkocht optreden? Helaas blijkt Nederland niet enthousiast en komen slechts zo'n 90 bezoekers naar de Helling. Aan support act Joosk de uitdaging om een zelfs nog kleinere groep enthousiast op te warmen.

Richard Swift en Joosk zetten een sterk optreden neer in een lege Tivoli de Helling

Joost Oskamp is een bekende in Utrecht, als bassist van Taxi to the Ocean heeft hij al menig concert mogen verzorgen in Utrecht en vorig jaar is hij ook begonnen solo op te treden. Onder de naam Joosk brengt hij graag zijn nummers ten gehore. Afgelopen januari was hij in Los Angeles om een album op te nemen. Een voorproefje op het album kregen de bezoekers van het optreden van Richard Swift.
 
Joosk start een kwartier later dan gepland en speelt maar zo'n twintig minuten, maar tijdens die minuten laat hij wel zien wat hij kan. Op een vol podium wurmt de Utrechtse zanger zich tussen de instrumenten die klaar staan voor het hoofdprogramma. Geen enkel probleem, want Joosk wil optreden. Joosk kan gitaar spelen en kan zingen en wat vooral belangrijk is; hij durft het ook. Ondanks een relatief lege zaal brengt de zanger zijn nummers ten gehore alsof het klassiekers zijn, en zo klinken ze. Het album dat hij aankondigt voor 2010 zal voor de aanwezigen dan ook zeker een genot kunnen worden.
 
Ruim een half uur later betreedt Richard met zijn band het podium. Voor wie de muziek van Richard Swift niet kent: deze avond staat Therapy? ook in Utrecht te spelen. Alles wat Andy Cairns met Therapy? is, is Richard Swift niet. De band oogt nogal 'nerdy' en eigenlijk is de muziek ook best wel soft. De vaak gehoorde vergelijking met Randy Newman is dan ook terecht.
 
Wat opvalt is dat de heren het publiek een volledig jaren '70 gevoel geven. Dat komt niet alleen door hun uiterlijk, maar ook door hun muziek. De modernste elementen in de nummers zijn een drumcomputer, die zelden wordt ingezet, en effecten die het niet halen bij de tune van een pacmanautomaat uit 1978. Desondanks vormt dit alles een perfect geheel voor de liefhebber van deze muziek. De heren zijn goed op elkaar ingespeeld en het is duidelijk te zien dat zij een goed optreden willen geven, ongeacht het lage aantal bezoekers.
 
Mooi om te zien is dat alleen de drummer tijdens het concert niet van instrument wisselt. Verder nemen de andere leden allemaal wel eens de rol van toetsenist op zich of wisselen bas en gitaar van artiest. Richting het einde wordt de show wat minder boeiend door net te veel rustige nummers. Dit alles wordt echter goedgemaakt wordt door de afsluiter 'Atlantic Ocean' die het publiek enthousiast genoeg krijgt voor de band om hierna nog drie nummers als toegift cadeau te doen.
 
Veel contact met het publiek had Richard Swift overigens niet en zo wel dan ging het niet goed: "How do you guys say cheers?"
"Proost!!"
"O yeah, gross"

Richard Swift en Joosk

Gezien: Tivoli de Helling, dinsdag 12 mei 2009

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht