Zouteloze avond in dB’s Zouteloze avond in dB’s

Bont allegaartje weet niet te boeien

, Tekst: Kris Coorde

Zouteloze avond in dB’s

Bont allegaartje weet niet te boeien

Tekst: Kris Coorde ,

Waar het Status Aparte niet lukt een overtuigende act neer te zetten, ontbreekt het Dum Dum Fever aan 'power'. Helaas weet ook hoofdact Apache de avond in dB's niet alsnog tot een succes te brengen. Een avond die ook overgeslagen had kunnen worden.

Bont allegaartje weet niet te boeien

Status Aparte – nomen est omen, de naam zegt het al – is een aparte verschijning. De band heeft drie bassisten, maar geen gitarist. De 'lead' bassist speelt wel op een gitaarversterker (ten minste, daar leek het op en klonk het naar), waardoor toch een melodie te horen is in de verder plompe muzikale brij die overdaad aan zware klanken achterlaat. Het is op zich een leuk idee om af te stappen van de traditionele bandbezetting, maar als je bas gaat spelen door een gitaarversterker, kan je dan niet beter gewoon gitaar spelen? Het experiment van Status Aparte is dan ook niet helemaal gelukt. De theatrale act – teddybeertjes aan de schouderband, in een zwembroek op het podium – en dito vocalen helpen ook niet om de experimentele rock serieus te nemen, maar gezien de lol die Status Aparte (met zichzelf) lijkt te hebben, is het maar de vraag of de bandleden het erg vinden. 

Het powertrio is sinds Cream en The Jimi Hendrix Experience een standaard in rock. Dum Dum Fever treedt ook in deze formatie op, maar ondanks vergelijkingen met een band als Neurosis blijkt al snel dat het Utrechtse trio vooral power mist. De nummers zitten te vol met onnodige drumfills en te uitgewerkte gitaarriffs om het slopende pletwalseffect van sludge te hebben, maar zijn ook te traag om als goede pittige rock door te kunnen gaan. Wat uiteindelijk over blijft is een allegaartje samengesteld uit de waarschijnlijk brede smaak van de heren.
 

De avond wordt afgesloten door het Amerikaanse Apache wiens set gelukkig meer een eigen gezicht toont dan die van de andere bands. Apache speelt garagerock die ergens tussen The Ramones en Black Lips in ligt. Ondanks de typische tourverkoudheid schreeuwt de graatmagere zanger zich nog wel de longen uit het lijf, maar het enthousiasme van de band verhult niet dat de nummers niet de leuke hooks en catchy refreinen hebben die je van garagebandjes verwacht. Apache speelt een verdienstelijke show, maar zit helaas in de categorie 'net niet'. Kortom, een passend einde van een al met al zouteloze avond.
 


Gezien: Apache, Dum Dum Fever en Status Aparte, vrijdag 12 juni 2009 @ dB's

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht