Poli-punks van Anti-Flag krijgen De Helling gemakkelijk mee Poli-punks van Anti-Flag krijgen De Helling gemakkelijk mee

Tenement Kids eindigt zware week met thuiswedstrijd

, Tekst: Kris Coorde / Foto's: Dirk Temmink

Poli-punks van Anti-Flag krijgen De Helling gemakkelijk mee

Tenement Kids eindigt zware week met thuiswedstrijd

Tekst: Kris Coorde / Foto's: Dirk Temmink ,

De Amerikaanse punkband Anti-Flag brengt later dit jaar alweer hun achtste album uit. Om de fans een voorproefje te geven, deed de politiek bewuste band uit Pittsburgh De Helling aan. Dertien jaar na hun debuut hebben de heren een goede fanbase opgebouwd. Tivoli zat vol met tieners en twintigers, maar ook iets oudere jongeren of een zeldzame vader/zoon-combinatie ontbraken niet.

Tenement Kids eindigt zware week met thuiswedstrijd

Spitside mag openen voor een redelijk gevulde zaal. Deze band verdient alle respect en aandacht omdat ze een dag eerder vanuit het hoge noorden (Zweden, niet Groningen) naar Brussel zijn afgezakt om met hun helden te kunnen spelen. Het Utrechtse publiek reageert echter lauw op de punkrock van de jonge Scandinaviërs. Gezien de set - behoudens een leuk gitaarriedeltje - alles behalve verrassend is, hoeft dit ook niet te verbazen. Als het obligatoire skanummer voorbij komt, hoeft het van ons ook niet meer.

Met een lang weekend in Engeland en een optreden in Brussel achter de rug, heeft Tenement Kids er een zware week op zitten. Voor het eerst in Tivoli spelen blijft echter iets speciaals voor Utrechtse bands, dus persen de Kids er nog de laatste restjes uit. Toegegeven, beide zangers zijn niet goed bij stem, maar bij een hard werkende en hard rockende band als Tenement Kids is dit geen drama. De band staat als een huis en speelt in een korte krachtige set nummers van hun laatste plaat 'We've All Been Down' vol overgave. Ondanks dat dit een thuiswedstrijd is, schijnen weinig aanwezigen de band te kennen. Het publiek kijkt wat passief toe, maar gezien de positieve reacties tijdens en na het optreden, lijkt de band wel nieuwe zieltjes gewonnen te hebben.

Anti-Flag komt dit jaar drie keer op tour naar Europa. De band toert als een malle en dat is er aan te merken. Vanaf de eerste noot knalt de band er op los. Anti-Flag speelt alles behalve vernieuwende muziek, zelfs naar punkrock-maatstaven, maar eerlijk is eerlijk: ze doen hun ding goed. De clichés, zowel muzikaal als tekstueel, vliegen veelvuldig voorbij en omdat gitarist Justin en bassist Chris om de haverklap slogans als "Fuck police brutality", "Unite" en "Power to the people" roepen, steekt de meligheid af en toe de kop op. Het publiek laat zich dit echter niet aan het hart komen en schreeuwt duchtig mee. Uiteindelijk is het ook allemaal zo erg niet, toch? Hopelijk steken de piepjonge fans wat van de boodschap op en nemen ze dit mee. Meer kan een band met een boodschap als Anti-Flag toch niet wensen?

Gezien: Anti-Flag, Tenement Kids, Spitside, woensdag 27 mei 2009 @ TDH

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht