Ook SJU wil Tivoli niet zelfstandig in Muziekpaleis Ook SJU wil Tivoli niet zelfstandig in Muziekpaleis

“Wij geloven in het concept”

, Atze de Vrieze

Ook SJU wil Tivoli niet zelfstandig in Muziekpaleis

“Wij geloven in het concept”

Atze de Vrieze ,

Tivoli en de gemeente Utrecht vlogen elkaar vrijdag in de haren over het Muziekpaleis. De derde partner, jazzpodium SJU, kan zich vinden in de beslissing van de gemeente om Tivoli uit het Muziekpaleis te gooien. “Wij willen in 2012 het Muziekpaleis intrekken met drie partners die volledig geloven in het concept.”

“Wij geloven in het concept”

Afgelopen vrijdag bestookten poppodium Tivoli en de gemeente Utrecht elkaar vanuit hun juridische loopgraven rond het Muziekpaleis. Volgens de gemeente stapt Tivoli uit het ambitieuze nieuwbouwproject. Tivoli op zijn beurt zegt door te willen met het Muziekpaleis, maar onder andere voorwaarden. Ergens tussen de twee partijen bevindt zich ook nog SJU Jazz, de kleinste van de drie partners in het aankomende Muziekpaleis. Het podium staat achter de beslissing van de gemeente om Tivoli niet zelfstandig in het nieuwe pand te laten trekken. “Wij willen in 2012 het Muziekpaleis intrekken met drie partners die volledig geloven in het concept”, zegt woordvoerder Peter Vermeulen.

De strijd om het Muziekpaleis is de afgelopen maanden weer opgelaaid, omdat Tivoli geen vertrouwen heeft in de financiële situatie bij Muziekcentrum Vredenburg. De klassieke zaal kampte met tegenvallende bezoekcijfers in de tijdelijke locatie en moet flink reorganiseren. Tivoli vindt dat door de reorganisatie het aantal concerten te ver terug gebracht moet worden en denkt dat Vredenburg in de nieuwe organisatie niet het inhoudelijke gewicht heeft dat toegezegd was. “Wij maken ons geen zorgen”, zegt Vermeulen. “Ik vraag me ook af of de situatie bij Vredenburg zo dramatisch is als Tivoli schetst. Er ligt een goed reorganisatieplan. Bovendien wisten we van tevoren dat Vredenburg een handicap had, omdat het tijdelijk naar een ander pand moest verhuizen. Wij gaan er op voorhand vanuit dat alle partijen hun eigen broek op houden."

Vermeulen vindt de beslissing van de gemeente om dan maar zonder Tivoli verder te gaan te begrijpen. “De bedoeling was dat de partijen van elkaar zouden profiteren, maar op dit moment gebeurt het tegenovergestelde. De vaart was er al maanden uit. Wij betreuren het als Tivoli uit de samenwerking verdwijnt. Wij hadden graag gebruik gemaakt van hun kennis, ervaring en bestuurskracht.”

Volgens cultuurwethouder De Gelder onderzoekt de gemeente op dit moment de mogelijkheden om de popprogrammering anders te regelen. Dat kan concreet betekenen dat het Muziekpaleis een concurrent wordt van Tivoli. Schande, volgens Tivoli, maar volgens Peter Vermeulen het logische gevolg van de opstelling van het poppodium. “Is het zo vreemd als het Muziekpaleis concurreert met Tivoli? Vredenburg programmeert ook jazz, net als Tivoli, dat is normaal. Ik denk dat Tivoli verwacht had dat de gemeente water bij de wijn zou doen. Dit besluit hadden ze nooit verwacht, en dat doet au. Maar het is nooit te laat om op je schreden terug te keren.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht