Summer Darkness: 'Balfolk begint steeds hipper te worden' Summer Darkness: 'Balfolk begint steeds hipper te worden'

Even bellen met … balfolk-instructrice Lies Sommer

, Tekst: Marjolein Schaake / Foto's: Helena Rentmeester

Summer Darkness: 'Balfolk begint steeds hipper te worden'

Even bellen met … balfolk-instructrice Lies Sommer

Tekst: Marjolein Schaake / Foto's: Helena Rentmeester ,

In de aanloop naar het grootste zomerfestival van Utrecht laat 3VOOR12/Utrecht organisatoren, fans, muzikanten en kunstenaars aan het woord over hun Summer Darkness.

Even bellen met … balfolk-instructrice Lies Sommer

Van vrijdag 7 augustus tot en met zondag 9 augustus zal op het Domplein de Summer Darkness-markt plaatsvinden. Wie je daar zeker tegen het gekostumeerde lijf zult lopen is Lies Sommer. Naast haar muzikale bijdrage aan de optredens van Orfeo en Celts Without Frontiers zal zij elke dag een dansinstructie balfolk verzorgen. Eh, bal-wat?

Lies vertelt enthousiast: “Zelf kwam ik in aanraking met balfolk tijdens een verblijf in Bretagne waar ik werd verrast door een grote groep dansende mensen. Het was geweldig om te zien hoe een groep van wel 200 mensen helemaal opging in de muziek. In Nederland is balfolk nog niet zo bekend, maar het begint steeds hipper te worden. Eigenlijk is het traditioneel volksdansen, maar dan in een hip jasje.”

Wat kunnen de leerlingen van de instructie verwachten?

“Balfolk bestaat eigenlijk uit tien verschillende dansen, waarvan er elke marktdag telkens een aantal verschillende aan bod zullen komen. Er zijn rijdansen, parendansen en dansen waarbij in een cirkel bewogen wordt. Eigenlijk wordt het één groot dansfeest op het plein.”

Hoe ontwikkeld moet je danstalent zijn om mee te kunnen doen aan balfolk?
“Omdat de basispassen vrij simpel zijn, kan iedereen eigenlijk meedoen. Je hoeft dus zeker geen groot danstalent te zijn. Als je tot vier kan tellen, kun je ook balfolkdansen.”

Waarom moet iedereen naar de markt komen voor deze instructie?  
 
“De kracht van balfolk zit hem in de laagdrempeligheid, de toegankelijkheid en zeker ook in de muziek, de dansen worden altijd op live-muziek gedaan. Het is gewoon heel gezellig om met zo’n grote groep jonge en oudere mensen, waarvan er ook nog eens een aantal verkleed zullen zijn, een dans te kunnen opvoeren. De kracht van de saamhorigheid van het balfolkdansen is heel bijzonder.”

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht