Huis aan de Werf winnaar Cultuurtje speciaal voetbaltoernooi Huis aan de Werf winnaar Cultuurtje speciaal voetbaltoernooi

’t Hoogt komt net te kort in finale

, Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht / Foto’s: Marc van der Laan en Halde van Rijn

Huis aan de Werf winnaar Cultuurtje speciaal voetbaltoernooi

’t Hoogt komt net te kort in finale

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht / Foto’s: Marc van der Laan en Halde van Rijn ,

Zondagmiddag was de spanning op Klein Galgenwaard te snijden. Niet voor een cultureel evenement, maar voor Cultuurtje Speciaal: het jaarlijkse voetbaltoernooi voor Utrechtse culturele instellingen. Vijftien teams bonden de strijd aan voor de hoofdprijs. Ons eigen 3VOOR12/Utrechtteam ging het toernooi met grote verwachtingen in.

’t Hoogt komt net te kort in finale

Op Klein Galgenwaard hangt zondagmiddag spanning in de lucht. Vanwege het drukkende weer, maar nog meer vanwege de verwachtingen van de deelnemende teams. Sommige teams trappen een balletje om de spieren op te warmen, andere teams nemen nog wat laatste tactische aanwijzingen door. Weer andere teams zijn nog in afwachting van een doelman of spits. Het “lekker op tijd, joh” schalt verschillende keren over de velden. En dat met een onmiskenbare toon van opluchting. Waren de outfits maatgevend voor de prestaties, dan moet Tivoli op voorhand de meeste kansen maken. De broekjes en shirtjes in de huiskleuren doen denken aan het grote Barcelona. Het bij elkaar geraapte zooitje bij sommige andere teams mag echter niet worden onderschat, natuurlijk.

Onze eigen helden van 3VOOR12/Utrecht gaan het toernooi met hoge verwachtingen in. Vorig jaar haalden ze immers de finale. Omdat de kern van dat team intact is gebleven, zou een goed resultaat ook dit jaar mogelijk moeten zijn. De eerste wedstrijd is een eitje: een reglementaire 3-0 overwinning tegen ACU, omdat er geen team van hen aanwezig was. Relaxed kijken de mannen toe hoe het team van dB’s in dezelfde poule van een achterstand van 2-0 terugkomt en een knappe 3-2 overwinning uit de wedstrijd sleept. De eerste echte wedstrijd van 3VOOR12/Utrecht is tegen datzelfde dB’s. Gezien de zware strijd die dB’s in de wedstrijd hiervoor had geleverd, moeten die toch te kloppen zijn. Niets blijkt minder waar. 3VOOR12/Utrecht komt stroef uit de startblokken en de 2-1 nederlaag, met een winnend doelpunt van Jeroen Boekhorst, is een feit. Dan moet het maar tegen het in Spaanse shirts spelende Dutch Game Garden gebeuren. Kansen worden er in die wedstrijd eigenlijk niet gecreëerd, maar gelukkig evenmin door DGG: 0-0. Een beslissingswedstrijd tussen dezelfde teams moet uitsluitsel geven over wie door mag naar de finaleronde. Gezien de eerste wedstrijd, mag een gelijkopgaande strijd worden verwacht. De mannen van 3VOOR12/Utrecht zijn echter iets te overtuigd van hun kunnen en kijken binnen vijf minuten tegen een onoverbrugbare 3-0 achterstand aan. Op naar de verliezersronde.

Uit de andere poules komen inmiddels ook uitslagen door. Gezien de scores (de eindstand 7-0 wordt meer dan één keer bereikt) worden hoge verwachtingen gewekt door Huis aan de Werf, t Hoogt en het Kaasschaafcollectief.

De eerste wedstrijden van de verliezersronde worden in de stromende regen afgewerkt. Eén van de lokale buien hangt blijkbaar precies boven de voetbalvelden. De spelers laten zich niet kennen, en met enige capriolen op het gladde veld wordt Eat This Media opzij gezet. In de volgende ronde wacht EKKO, de winnaar van vorig jaar. 3VOOR12/Utrecht heeft de stijgende lijn te pakken en een benut de meeste kansen. Maar, op miraculeuze wijze (zoals een bal op paal) weten ze die niet te benutten. Na de eindstand 0–0 komt het aan op penalty’s. De start is slecht: de eerste penalty wordt goed door de keeper van EKKO gestopt. Bij de vijfde bal is de spanning te snijden. 3VOOR12/Utrecht mag eerst en scoort! Omdat EKKO de laatste penalty niet benut, gaat 3VOOR12/Utrecht door naar de finale van de verliezersronde. Daarin wordt UCK, na een in eerste instantie gelijkopgaande strijd, uiteindelijk nog redelijk makkelijk verslagen. We eindigen op de negende plek: het hoogst haalbare, na de jammerlijk verlopen poulewedstrijden.

Inmiddels is ook de finaleronde in volle gang. In de halve finales wordt uitgemaakt welke teams de finale gaan spelen: Huis aan de Werf of Parnassos en ’t Hoogt of Kaasschaafcollectief. Vooral de strijd tussen de laatste twee is spannend. Uiteindelijk mogen Huis aan de Werf (ondanks uitvallen van hun keeper) en ’t Hoogt uitmaken wie de opvolger van EKKO wordt. De organisatie, die in de uitstekende handen van EKKO was, heeft voor de finale niets aan het toeval overgelaten en heeft zelfs een officiële KNVB-scheidsrechter geregeld, in de persoon van Arnold. Na de eerste opmerking van één van de spelers laat hij met een “jij speelt, ik neem de beslissingen” meteen zien wie de baas is. In de wedstrijd is het vooral de individuele klasse van ’t Hoogt tegen het collectief van Huis aan de Werf. De wedstrijd is van hoog niveau en spannender dan de afgelopen Champions League finale. Even lijkt Huis aan de Werf makkelijk te gaan winnen, maar ’t Hoogt begint aan een inhaalrace. Deze blijkt net te laat te zijn ingezet. Huis aan de Werf wordt met 4–3 de terechte winnaar van het Cultuurtje speciaal voetbaltoernooi 2009.

Na afloop wordt hier en daar nog wat gemijmerd over hoe lekker het speelt met een 10–0 voorsprong en wat als … Er is duidelijk genoeg animo voor een volgende uitvoering in 2010.

 

De eindstand:

1. Huis aan de Werf

2. t Hoogt

3. Parnassos (Team L.)

4. Kaasschaafcollectief

9. 3VOOR12/Utrecht

 

Gezien: Cultuurtje Speciaal @ Klein Galgenwaard, zondag 28 juni 2009

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht