Energiek optreden 65daysofstatic in Tivoli de Helling Energiek optreden 65daysofstatic in Tivoli de Helling

Voorprogramma Atlantis vooral saai

, Tekst: Jeffrey Zweep/ Foto's: Ivo van Peursem

Energiek optreden 65daysofstatic in Tivoli de Helling

Voorprogramma Atlantis vooral saai

Tekst: Jeffrey Zweep/ Foto's: Ivo van Peursem ,

Het is inmiddels alweer bijna twee jaar geleden dat het Britse 65daysofstatic uit Sheffield de Domstad aandeed. Destijds was het een leuk feestje, vanavond zijn we erbij in Tivoli de Helling...

Voorprogramma Atlantis vooral saai

 Als support-act fungeert het Brabantse Atlantis, een act waar we toch vaak lovende woorden over lezen. Hoewel de band vanavond z'n best doet te voldoen aan de verwachtingen, wil dit niet echt lukken. Niet bij iedereen in ieder geval. Voor in de zaal deinen een aantal hoofden weliswaar mee op de muziek, maar vooral wat verder achterin de zaal kan men de aandacht er slecht bij houden. 'Saai', zo wordt de band vanavond door omstanders vooral bestempeld. Jammer, want zo schiet de band in ieder geval als opwarmer z’n doel voorbij.

Na een vrij korte ombouwpauze is het de beurt aan de Engelsmannen van 65daysofstatic. De set begint met een aantal tracks die door weinig mensen bekend in de oren klinken, iets wat de band wel vaker presteert. Dit zal het publiek echter een spreekwoordelijke worst wezen, want er wordt direct in het begin al gedanst op de muziek van de band. Het eerste herkenningspunt is ‘Retreat! Retreat!’, hun eerste single en gelijk zien we de eerste tekenen van iets wat kan doorgaan voor een duw- en trek pit.

 De energie waarmee het viertal de instrumenten bespeelt, is overweldigend en de menigte middenvoor heeft dan ook gelijk door hoe het feestje vanavond gebouwd moet worden. De band maakt weinig tijd vrij om het publiek toe te spreken, iets wat de vaart er lekker in houdt vanavond. Af en toe lijkt het alsof frontman Joe Shrewsbury iets tegen het publiek wil zeggen, maar hij lijkt zich steevast op het laatste moment te bedenken.

Niet dat ons dit deert:  de band speelt niet alleen een solide setlist, de gekte slaat ook duidelijk over op het publiek. Meerdere keren wordt gevraagd of de band nogmaals ‘Retreat! Retreat’ wil spelen, maar het viertal houdt zich resoluut aan de setlist. Die overigens precies dezelfde is als de dag ervoor in Haarlem. Ook vanavond wordt op eenzelfde manier afgesloten als op de onlangs uitgebrachte cd/dvd “Escape From New York”, die fraaie live-opnamen bevat. 

Na het hoogtepunt ‘Radio Protector’ en een drum ’n bass-stuk trekt 65daysofstatic met ‘A Failsafe’ nog een keer alle registers open. En dan, na een hoop gejoel uit de zaal, komt de band nog terug voor een toegift, iets wat ze nauwelijks doen. Met een nieuwe track wordt een zeer geslaagde show van deze live-ervaring afgesloten.


Gezien: 65daysofstatic en Atlantis, vrijdag 10 juli 2009 @ Tivoli de Helling

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht