3VOOR12/Utrecht verslaat Source Festival 3VOOR12/Utrecht verslaat Source Festival

Deel 1: Eke Evi, Brand en retro badpakken

, Tekst & Beeld: Arne Coomans, Alice Nell en Jana Blom

3VOOR12/Utrecht verslaat Source Festival

Deel 1: Eke Evi, Brand en retro badpakken

Tekst & Beeld: Arne Coomans, Alice Nell en Jana Blom ,

3VOOR12/Utrecht doet zo live mogelijk verslag van alle schroeiend hete hoogtepunten van Source Festival. Lees hier deel 1.

Deel 1: Eke Evi, Brand en retro badpakken

Er lopen allerlei vage figuren over een grasveld. De zon schijnt en de temperatuur loopt op. Op het Paperdome terrein in Utrecht vindt vandaag Source Festival plaats, een regionaal technofestival met zowel nationale als internationale artiesten.
Eke Evi
In een oranje Tibetaans ingerichte tent genaamd Bar 27 staat DJ Eke Evi te genieten achter haar draaitafels. Vanaf haar draaitafel kijkt een kitscherige neptijger het publiek grijnzend aan en boven in de tent wapperen gekleurde Tibetaanse vlaggetjes. Het publiek zit en staat in de zon te praten en een rustige beat voert de boventoon.
‘Eke draait voornamelijk techhouse’, vertelt Nick van Wetzel, medewerker bij Bar 27. ‘Eke gebruikt veel gemixte oude soulplaten’ vertelt hij. ‘In haar muziek zijn veel houseinvloeden terug te vinden’. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het tempo van de muziek opgevoerd. Het wordt steeds drukker rondom de tent en het publiek komt losser. Wanneer een aantal dames in retro badpak een gymnastiekoefening in het spel gooit, is het feest bij de set van Eke Evi een feit geworden.
Brand Live
De zon wordt steeds warmer en het plein voor de mainstage loopt vol. Over een aantal minuten betreed Brand het podium. Zonnebrillen, blote bovenlichamen, korte broekjes en fluorescerende kleuren maken het plaatje. Brand, onderdeel van het DJ-duo Lops, staat vandaag in zijn eentje op het podium. De DJ staat bekend om zijn veelbelovende producties en wordt door de velen gezien als het grote talent van Utrecht.
Brand samplet groove, disco en house met een heel hedendaagse beat. Het resultaat is  een eigen maar toegankelijk geluid. Dit is te zien; vanaf de eerste minuut is het publiek in beweging. Er wordt niet, zoals bij Eke Evi, gewacht op een muzikale climax, maar alles gaat continue los. De handen blijven maar de lucht in gaan en ook Brand zelf maakt er een feestje van op het podium.
Source
Organisator Matthijs Thebenterville voegt zich eventjes bij ons. In een enthousiast verhaal somt hij de korte geschiedenis van het festival op. “Source is ontstaan uit de gemeenschappelijke teleurstelling in het uitgaansleven van mij en nog vijf andere vrienden.  Op zoek naar een avond met kwalitatieve elektronische muziek missen we een verhaal om thuis te vertellen Avontuur.  Source festival wil daar wat aan doen. Het festival moet een samensmelting zijn van kunstzinnige, grappige, schokkende en/of vermakende acts en kwalitatief hoge dj’s’.
Op zoek naar een locatie dient de Paperdome zich al snel aan. Het lukt het zestal niet een vergunning te regelen om het festival 's avonds te houden. De eerste editie in 2007 vindt dan ook overdag plaats. Vooral gevuld met vrijwilligers, mensen die bijdragen aan het festival en hun familie blijkt de afwisselden programmering een succes. Source bewijst zich direct als  een sprekend undergroundfestival in het Utrechtse. Gemeente Utrecht vindt dit ook waardoor als snel aan de vorbereidingen van een nieuwe editie gewerkt kan worden. ‘Source 2008 werd groter, maar is intiem gebleven door het aantal kaarten te beperken. Met de afwisselende acts en 2000 bezoekers die zich betrokken voelen bij de sfeer van het festival, kreeg het festival een herkenbaar eigen karakter’, aldus Matthijs.
In 2009 is dat niet veel anders. De sfeer doet hippieachtig aan. De kleinschaligheid zorgt voor ongedwongenheid en intimiteit. De acts passen bij elkaar. En de toekomst blijft geleid door de ambitie om stapje bij stapje de uitgaansscene te verrijken.
Dit is deel 1 van het live verslag van Source Festival. 3VOOR12/Utrecht is de hele dag op Souce om zo live mogelijk verslag te doen!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht