Gemeente doet aangifte tegen Stairs To Nowhere Gemeente doet aangifte tegen Stairs To Nowhere

Inbraak in Vredenburg krijgt een staartje

, Tekst: Koen Nederhof

Gemeente doet aangifte tegen Stairs To Nowhere

Inbraak in Vredenburg krijgt een staartje

Tekst: Koen Nederhof ,

De inbraak van Stairs To Nowhere in muziekcentrum Vredenburg afgelopen november krijgt voor de band misschien nog wel een vervelend staartje. De gemeente Utrecht heeft inmiddels aan de band gemeld aangifte te gaan doen en is kort gezegd ‘not amused’. Tegelijkertijd krijgt de band wel media-aandacht en zelfs juridische steun uit alle hoeken en gaten.

Inbraak in Vredenburg krijgt een staartje

Eerder berichtte 3VOOR12/Utrecht al over de ludieke inbraak, of insluipactie, van Stairs to Nowhere. Een jolige actie van de band met een documentatie op de website Next Best Band tot gevolg. Inmiddels is het jolige karakter er wel een beetje vanaf, zo vertelt Tim Mooij, drummer van de band. “Ik had niet verwacht dat de gemeente er zo’n heibel van zou maken. Natuurlijk is het illegaal wat we deden. Dat wisten we toen ook wel, maar we sloopten niets of iets dergelijks. Beter dat wij daar binnensluipen dan tien vandalen.” 

De gemeente is echter gepikeerd, want terwijl de beveiliging op en top zou moeten zijn, liepen de jongens zo naar binnen. "Het gebouw was al dichtgetimmerd na overlast van zwervers en andere mensen die er niets te zoeken hadden," vertelt de woordvoerster van wethouder Janssen (stationsgebied). "Maar kennelijk dus niet goed genoeg."

Het gat waardoor de bandleden naar binnen konden komen is inmiddels dicht. Daarnaast heeft de gemeente vlak voor de kerst maatregelen genomen door het muziekcentrum te beveiligen met een detectiealarmsysteem. Het is de bedoeling dat het stille alarm binnenkort wordt omgezet in een geluidsalarm.

Mooij: “Nog een wonder dat ze erachter zijn gekomen. Ze belden ons, eigenlijk waren ze best vriendelijk, maar ze stapten wel naar de politie.” Tot overmaat van ramp staat sinds vandaag een filmpje van RTV Utrecht op de MySpace van Stairs To Nowhere, waarin Mooij opnieuw moeiteloos het terrein van Vredenburg betreedt.  

Barry de Vos, voorzitter van Tivoli, heeft inmiddels toegezegd dat de band, bij een eventuele zaak, gebruik mag maken van de advocaten van Tivoli. “Barry vindt het belachelijk dat de gemeente er zo moeilijk over doet, net zoals een hoop lokale journalisten. Het is echt vet dat we zoveel steun krijgen,” aldus de drummer. 

Intussen loopt het qua pr ook wel lekker. De landelijke pers heeft lucht gekregen van de actie. “Morgen staan we zelfs in de Volkskrant, met naam en toenaam. Dat is geen verkeerde publiciteit. Toch was dat niet het oorspronkelijke doel. Dat was in eerste instantie gewoon de ervaring, zo van ‘wij hebben in Vredenburg gespeeld’. De pr is wel mooi meegenomen natuurlijk, al hadden we nooit gedacht dat het zo’n big issue zou worden.”  

De jongens wachten intussen af wat de gemeente precies gaat doen. De aangifte is volgens Tim nog niet binnen, maar wel toegezegd. “We hebben sorry gezegd, maar ik heb eigenlijk geen spijt. Misschien kunnen we een liedje spelen op het stadhuis om ze zoet te houden."

De gemeente bevestigt dat zij aangifte zal gaan doen van de 'kraak'. "Er is niets vernield, dat is het belangrijkste," aldus de woordvoerster. "Maar andere mensen moeten niet het idee krijgen dat dit zomaar kan, zonder dat de gemeente stappen onderneemt." 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht