Opzwepend Covenant overtuigt opnieuw Opzwepend Covenant overtuigt opnieuw

Visuals draaien bij Tyske Ludder om politiek, bij The Crüxshadows bepaald niet

, Tekst: Hans Vrijmoed / Foto’s: Monica Duffels

Opzwepend Covenant overtuigt opnieuw

Visuals draaien bij Tyske Ludder om politiek, bij The Crüxshadows bepaald niet

Tekst: Hans Vrijmoed / Foto’s: Monica Duffels ,

Industrial, dark-electro en opzwepende electropop; de derde avond van Summer Darkness is met Tyske Ludder, The Crüxshadows en Covenant een mooie dwarsdoorsnede van wat Summer Darkness op het dansbare vlak te bieden heeft.

Visuals draaien bij Tyske Ludder om politiek, bij The Crüxshadows bepaald niet

Beelden van Hitler, marcherende soldaten en andere plaatjes van nazi-Duitsland begeleiden het militaristische gebeuk en Duitse geschreeuw van Tyske Ludder. Wie voor slechts vijf minuten Tivoli Oudegracht binnenloopt, zou al snel een oordeel klaar kunnen hebben. Helemaal als zanger Claus Albers “Allahu Akbar!” schreeuwt terwijl de visuals achter hem de instortende WTC-torens  en andere beelden van 11 september 2001 laten zien.

Toch wil Tyske Ludder – dat in het Noors 'moffenhoer' betekent – het publiek met deze aanpak juist bewust maken van de invloed die visuele media en propaganda hebben. 'Think for yourself, question authority', dat idee. Bij een eerdere show in deze zaal deed het trio dat met schokkende beelden van een executie, nu vooral met snapshots uit met name de Duitse geschiedenis. Communistische iconografie, filmpjes over de linkse terreurgroep Rote Armee Fraction en de val van de Muur, begeleid door beukende beats en schreeuwzang. Zou iedereen het hebben begrepen?

Na dit politieke statement komen de slogans ‘Live’, ‘Love’, ‘Be’ en ‘Believe’ op de banieren van The Crüxshadows wel erg makkelijk en plat over – helemaal als de schaarsgeklede danseressen op enorme plateauzolen met de vlaggen gaan zwaaien. De Amerikanen bieden vooral een uurtje hedonistisch vermaak, met naast de sexy dames het lichtgevende pak van zanger en frontman Rogue als blikvanger. Ondanks de muzikanten op het podium lijkt het meeste geluid uit een doosje te komen. Maar niemand maalt er om; iedereen geniet van de mooie mensen op het podium.

De vorige keren dat deze grote naam Summer Darkness aandeed, stonden de Amerikanen in een uitgelaten De Helling. De zaal aan de Oudegracht is precies gezellig druk, maar voor de meeste mensen lijkt het te warm om te dansen. De verkooppraatjes van Rogue zijn ook als vanouds, en met succes; na afloop is het in het tegenovergelegen Trianon goed zakendoen bij de merchandise (en goed afkoelen tegen de hitte). Buiten op straat staat het eveneens helemaal vol kleurrijke cybers, gadegeslagen door verbaasde passanten.

Bij Covenant is er eindelijk ruimte voor wat subtiliteiten. De strak in het pak gestoken Zweden waren twee jaar terug een van de hoogtepunten van het festival en weten ook deze keer indruk te maken met hun futurepop, donkere electro en zwaarder stampwerk. Na een grotendeels ingetogen kwartiertje trekt zanger Eskil Simonsson zijn jasje uit, stroopt hij z'n mouwen op en gaat de beuk erin. De stroboscoop en het onderlicht op de markante kop van de blonde Zweed maken er een intrigerend plaatje van.

Covenant toont zich een van de meest dankbare en bevlogen livebands die dit weekend op het festival spelen. Simonsson speelt volksmenner, laat het publiek meezingen, deelt flesjes water uit aan de voorste rijen en blijft de bezoekers maar bedanken. Net als die ene tenenkrommende ballad iets teveel van het goede. Maar de momenten dat de band voluit gaat en Tivoli uitgelaten meespringt, maken alles goed. Misschien zijn er wat minder toeschouwers dan twee jaar terug, maar dat doet niets af aan een prachtige wisselwerking tussen genietende band en fans.

Gezien: Tyske Ludder, The Crüxshadows en Covenant, vrijdag 7 augustus 2009 @ Tivoli

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht