Lacuna Coil opent Summer Darkness op routine Lacuna Coil opent Summer Darkness op routine

Support act The Foreshadowing boeit niemand

, Tekst: Stefan van Doleweerd / Foto’s: Tim van Veen

Lacuna Coil opent Summer Darkness op routine

Support act The Foreshadowing boeit niemand

Tekst: Stefan van Doleweerd / Foto’s: Tim van Veen ,

De kop is eraf! Gisteravond had het Italiaanse Lacuna Coil de eer om Summer Darkness 2009 te openen. Zangeres Cristina Scabbia gaf een sterke performance, maar voor de rest was het optreden statisch en routinematig. Toch wist één opvallend bandlid op twijfelachtige wijze te boeien.

Support act The Foreshadowing boeit niemand

Het jaarlijkse festival Summer Darkness begint vanavond weer en dat is bij binnenkomst in Tivoli meteen duidelijk. In de zaal is de temperatuur broeierig heet en het publiek is gehuld in donkere kleding. Niets lijkt een goede openingsavond in de weg te staan, want met Lacuna Coil staat er een grote naam op het affiche. Helaas zal blijken dat de Italianen na een aantal succesvolle jaren de show inmiddels op routine uitspelen. Dat zorgt voor een weinig bijzonder optreden.

Hoewel Lacuna Coil de officiële opener van Summer Darkness 2009 is, mag eerst een stel andere Italianen het podium op. Supportact van dienst is The Foreshadowing. Waarom deze heren daar staan wordt geen moment duidelijk. De bedoeling is vermoedelijk dat de band een soort van doommetal speelt, maar dan helaas een erg saaie, trage en monotone variant. Heel in de verte hoor je soms een spoortje Moonspell, maar dan een armoedige variant zonder geweldige band en zanger. Op een klein groepje fanatiekelingen vlak voor het podium na, lijkt dan ook niemand in Tivoli zich te bekommeren om The Foreshadowing. Er wordt volop door het optreden heen gepraat en er staan meer bezoekers aan de bar dan er aandachtig luisteren. Nou ja, jammer maar helaas. Op naar de hoofdact.

Aan Lacuna Coil de eer om deze editie van Summer Darkness te openen. Niet slecht voor een band uit het land van muzikale grootheden als Eros Ramazotti en Laura Pausini. De band rond de altijd mooie Cristina Scabbia speelt een soort van melodieuze gothicmetal en staat binnen het genre van harde-bands-met-zangeres-in-jurk al enige jaren aan de top. Helaas komt die ervaring het optreden vanavond niet ten goede. Vanaf het eerste nummer gaan de Italianen op de automatische piloot. Gelukkig voor hen geniet het grootste gedeelte van het publiek toch wel. Desondanks valt er het nodige aan te merken op het optreden van Scabbia en consorten. Zo wil de muziek op geen enkel moment echt hard worden (of zou dat bewust zijn vanwege de overwegend jonge leeftijd van de doelgroep?) en is de podiumpresentatie uitermate statisch en routineus. Toch is er één element dat vanwege zijn misplaatstheid weet te boeien: wat doet die ontzettende slecht zingende en brullende Dave Wyndorf (Monster Magnet)-lookalike hier op het podium?!

Die slecht zingende Italiaan is Andreo Ferro en zijn stemgeluid is helaas de helft van het vocale gedeelte van Lacuna Coil. Brullend en schreeuwend als in de hoogtijdagen van nu-metal gaat hij in ‘duet’ met de meer dan alleen prachtig ogende Scabbia. In tegenstelling tot veel zangeressen in metalbands houdt ze zich redelijk in qua uithalen en moeilijke partijen en dat maakt het zeker zo prettig om naar te luisteren. Het Utrechtse publiek is inmiddels dolenthousiast en springt, klapt en zingt op commando mee. Ondanks het routinematige optreden wordt het zo toch nog een leuke openingsavond van Summer Darkness.

Gezien: Lacuna Coil en The Foreshadowing, woensdag 5 augustus 2009 @ Tivoli

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht