Een relaxed avondje met Irfan en Veljanov Een relaxed avondje met Irfan en Veljanov

Stilletjes genieten en dansen in een warm maar rustig Tivoli

, Tekst: Roos Glastra / Foto's: Jorg Roosma

Een relaxed avondje met Irfan en Veljanov

Stilletjes genieten en dansen in een warm maar rustig Tivoli

Tekst: Roos Glastra / Foto's: Jorg Roosma ,

Na de officiële opening van Summer Darkness begon het langzaam vol te stromen in Tivoli. De tweede avond van Summer Darkness werd geopend door het Bulgaarse Irfan. Hierna was het de beurt aan Veljanov uit Duitsland. Een avondje stilletjes genieten bij een rustige en soms wat eentonige avond. 

Stilletjes genieten en dansen in een warm maar rustig Tivoli

Het begint rustig met een klein publiek. Blijkbaar zit iedereen met dit weer toch liever op een terrasje. Wanneer Irfan het podium betreedt, wordt hier en daar wat geklapt maar het gaat bijna ongemerkt. Rustig aan begint een van de muzikanten zijn drum aan te slaan en het publiek valt stil. Als de hemelse stem van Denitza klinkt, houden ook de laatste praters hun mond. Denitza beheerst een speciale manier van zingen die bekend is geworden door de 'Voix Bulgaires'. Het is bijna jammer dat er geen stoelen beschikbaar zijn want dit is heerlijke luistermuziek.

Denitza staat vooraan in de spot en je vergeet soms dat er ook nog een aantal heren op het podium zitten. Als je echter even de moeite neemt om hen te bekijken, zie je dat er een aantal bijzondere instrumenten op het podium staat. In het begin voert Kalin het woord. Het lijkt alsof Denitza te verlegen is, hoewel zij later tijdens het optreden steeds meer los komt. Kalin zingt ook en heeft een prachtig mystiek en diep geluid.

Voor dit optreden heeft Ifran een Nederlandse gast uitgenodigd: Karim. Karim speelt zelf onder andere soefimuziek, de muziek van de Derwisjen. Hij speelt met de band het nummer 'The Dance of the Derwisjes' op de ud. Net als de dans die in de titel wordt genoemd, is het nummer betoverend en hypnotiserend, ook door de bewegingen van de muzikanten.

De nummers variëren van dromerig en rustig tot heel dansbaar. Het publiek geeft hier direct gehoor aan. Een goed begin van de avond. 

Na Irfan is het de beurt aan Veljanov. Deze Duitse zanger is vooral bekend door zijn werk bij de Duitse darkwave band Deine Lakaien. Onder het mom van 'dus dan zal het wel heel goed zijn en hij heeft zo'n mooie stem', komen er aardig wat mensen richting Tivoli. Veel van deze mensen haken na een monotone minuut of tien weer af. Voor die mensen die het wel vol houden heeft Veljanov nog wat leuke verassingen in petto.

Na verloop van tijd komt er wat meer variatie in de muziek. Dit spiegelt zich op de dansvloer, die komt steeds meer tot leven. Omdat het zo warm is en we ‘zo'n hot  volkje zijn’, trakteert hij ons op het nummer 'Koningin Aus Eis'. Veljanov zingt niet alleen in het Duits, ook Engels en nog meer talen komen voorbij. Een wel heel bekend deuntje dat voorbij komt, blijkt de Amerikaanse traditional 'In the Pines' (beter bekend als 'My Girl' van Nirvana) te zijn maar dan in een gothic jasje, dat staat best goed. De teksten zijn over het algemeen zeer slecht te verstaan, om het te verstaan moet je de cd toch echt al een aantal keer hebben geluisterd, met het boekje erbij. Toch is de stem van deze zanger hoe dan ook heerlijk om naar te luisteren. Al wordt het soms wat eentonig.

Wat aan het begin een teleurstelling leek te worden, valt aan het einde van het concert behoorlijk mee. Er wordt tot twee keer toe om een toegift geschreeuwd. Dit verzoek wordt beide keren, tot grote vreugde van het publiek, ingewilligd.  

Gezien: Veljanov & Irfan, donderdag 6 augustus 2009 @ Tivoli

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht