De Finse folkmetalband Korpiklaani zorgt voor vrolijkheid De Finse folkmetalband Korpiklaani zorgt voor vrolijkheid

Floor Jansen weet juist de gevoelige noot te raken

, Tekst: Roos Glastra / Foto's: Monica Duffels

De Finse folkmetalband Korpiklaani zorgt voor vrolijkheid

Floor Jansen weet juist de gevoelige noot te raken

Tekst: Roos Glastra / Foto's: Monica Duffels ,

Waar Korpiklaani het publiek opzweept en vermaakt, raakt en ontroert Floor Jansen. Twee totaal verschillende concerten met een totaal verschillend publiek, maar met evenveel genot voor de liefhebbers.

Floor Jansen weet juist de gevoelige noot te raken

Frisse, uitgeslapen mensen staan tussen de vermoeide festivalgangers. Voor het concert van Korpiklaani zijn losse kaarten te koop en dat is te merken. De voorpret begint als er een folkliedje wordt opgezet en de lichten over het podium gaan. Een voorzichtig gilletje hier en daar verklapt de ingehouden spanning bij het publiek.

De bandleden komen het podium op met een grote glimlach. Behalve de accordeonist, die als een boer met kiespijn lacht en dit het hele concert blijft doen. Met dreadlocks, leren broeken en slappe vilten hoeden, is de band volledig in stijl gekleed. De bandleden headbangen samen met het publiek en maken een knipoog of een flinke glimlach. De meeste teksten zijn in het Fins en dus onverstaanbaar, maar als er een lied over bier gaat, blijkt iedereen ineens Fins te kunnen. Het is geen muzikaal hoogstandje, maar toch absoluut vermakelijk. Deze mannen spelen voor hun plezier.

Verderop in het Nationaal Museum Speelklok tot Pierement is het een hele andere wereld. Floor Jansen, ex-zangeres van After Forever, zingt veel rustige, emotionele nummers met het Red Limo String Quartet. Bijvoorbeeld 'Cry With A Smile', dat ze voor het laatst op haar opa's verjaardag heeft gezongen. Deze mededeling geeft een flinke lading aan het nummer en als ze even later 'Strong' speelt, pinkt menig fan een traantje weg. Floor bewijst wederom een van de krachtigste stemmen te hebben die de Nederlandse metalscene te bieden heeft. De cover 'Alone' van rockband Heart is wonderschoon. Floor zingt niet zomaar, op haar gezicht kan je elk woord terug zien. Alles wat ze zingt, kan je meevoelen. Een optreden vol kippenvel.

Gezien: Korpiklaani en Floor Jansen, zondag 9 augustus 2009 @ Museum Speelklok tot Pierement en Tivoli

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht