3VOOR12/Utrecht op tour met Kyteman's Hiphop Orkest 3VOOR12/Utrecht op tour met Kyteman's Hiphop Orkest

Zowel in de tourbus als op het podium één grote vriendenclub

, Tekst en foto's: Arne Coomans

3VOOR12/Utrecht op tour met Kyteman's Hiphop Orkest

Zowel in de tourbus als op het podium één grote vriendenclub

Tekst en foto's: Arne Coomans ,

Na de vakantie van het Kyteman's Hiphoporkest is het optreden op het Solar Fesival een ware testcase: is de energie na enkele weken ertussenuit blijven hangen? 3VOOR12/Utrecht reist mee met de Kyteman bus naar Roermond en proeft de sfeer van de band op tour. Een verslag over de creatieve sfeer die leidt tot een energiek optreden.

Zowel in de tourbus als op het podium één grote vriendenclub

Het is duidelijk dat ze elkaar een tijdje niet hebben gezien. Amicaal begroeten enkele leden van Kyteman's Hiphoporkest elkaar. Het is zaterdagmiddag en achter Utrecht Centraal wachten we op de bus. De vakantie die ze net achter de rug hebben zit nog wat in de benen. Het is een gedeeld onderwerp van gesprek. Het heeft iets weg van een eerste schooldag na de zomervakantie.

Maar in plaats van naar een schoollokaal gaat deze groep naar het Solar Festival in Roermond waar ze zal spelen op het Live Act podium. Een plastic polsbandje van een Franse camping om de pols van een een MC herinnert daar nog aan. Maar frontman Colin Benders vertelt over zijn ervaringen tijdens de In A Cabin With sessie in Bangkok. Iets wat Benders overigens ook een beetje als vakantie heeft ervaren.

Minuten later komt de witte bus met het Kyteman’s Hiphoporkest-plakkaat aanrijden. Er staan drie tussenstops op de planning voordat het gezelschap in Roermond hoopt aan te komen: de bushalte waar Benders wordt opgepikt, het cultureel centrum waar de instrumenten en apparatuur wordt ingeladen en de benzinepomp langs de snelweg voor het traditionele truckersbal. De sfeer in de bus is ongedwongen, gezellig en vooral amicaal. Een cliché wordt wel nageleefd: achterin tussen de MC’s is zachtjes een rhyme te horen terwijl iets meer naar voren Horn-speler Morris Kliphuis met pen en gelijnd papier muziek schrijft.

Het ruikt naar creativiteit als laptops worden opengeklapt, tracks worden uitgewisseld en aanpassingen en mogelijkheden om samen te werken worden besproken. Deze houding verklaart wel waarom de band graag meewerkte aan de niet-officiële clip voor U-town University door studenten van het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Creativiteit door te delen lijkt inmiddels een kenmerk van het gezelschap: voor de clip van Une Seule Fois zoekt Kyteman nog altijd inzendingen via Youtube.

Aangekomen op het terrein vormt het orkest zich weer. De blazers spelen hun instrumenten in en de MC’s rappen zich warm. Iets later wacht iedereen zijn beurt af tijdens de line check terwijl het voor het podium langzaam voller loopt. Om acht uur -als het podium weer leeg is en de festivalweide vol- is het zover: Kyteman wordt aangekondigd en komt met het orkest op. Ze beginnen met een jam waarbij de sfeer en energie rustig wordt opgebouwd. Kyteman dirigeert dansend en vol overgave zijn orkest en gebruikt  heel zijn lijf om de sfeer, intensiteit en energie in de muziek aan te sturen.

Als Reazun voor 'Une Seule Fois' het podium opkomt, is het publiek helemaal om en besluit tot een bescheiden sit-in in. Het is alsof Kyteman in vervoering geraakt en het publiek, dat ineens massaal opstaat, wordt hier door aangestoken. Het optreden bestaat vooral uit energiek samenspel, creatieve intermezzo’s en passionele muzikanten. Kyteman en het hele orkest heeft een reputatie waar te maken en met deze show in Roermond wordt ruim aan de verwachtingen voldaan.

Na de show zoeken de muzikanten elkaar op. Iedereen is benieuwd hoe de ander het vond gaan. Onderling bespreken de muzikanten kleine elementen: “Toen jij dumdididum deed kon ik mooi met de tingdumding er door heen”. De energieke ontlading tussen de vrienden is nu echt compleet. Er is tijd voor avondeten en daarna begint de busrit huiswaarts. Enigszins vermoeid, maar vooral blijvend enthousiast.

Gezien: Solar Festival, Kyteman's Hiphoporkest, zaterdag 8 augustus 2009 @ het Solar Festival, Roermond 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht