In Gesprek Met: Helge Slikker In Gesprek Met: Helge Slikker

Serie columns van Joram Tornij

, Tekst: Joram Tornij,

In Gesprek Met: Helge Slikker

Serie columns van Joram Tornij

Tekst: Joram Tornij, ,

In tien afleveringen onderzoekt zanger Joram Tornij (Most Unpleasant Men) hoe het is om muziek te maken. Naar aanleiding van gesprekken met muzikanten verschijnt er rond iedere eerste van de maand een column op 3VOOR12/Utrecht waarin hij reflecteert op wat besproken is.
Het tweede gesprek voert Joram met Helge Slikker. Het komende seizoen zal Joram nog spreken met acht andere Utrechtse songwriters en muzikanten.


Serie columns van Joram Tornij

“Het gaat om dat ene magische moment in de studio of op het podium,” zegt Helge. “Dat is de voornaamste reden waarom ik muziek maak.” We lunchen in een parkje in Overvecht. Ik ken deze plek niet. Er is niemand en de bankjes hier zijn overgroeid met mos en gras. “Maar het is mijn droom om ooit een leuke boterham te verdienen met de muziek die we maken.” Ik knik. Ik ken die droom. En ik probeer hem in leven te houden, ook al zie ik niemand om me heen die erin lijkt te slagen. Er komt een vrouw met een hondje voorbij. “Gelijk hebben jullie, het is een mooie dag om buiten te zitten.” De lucht is grijs, de herfst staat op uitbarsten, bladeren willen vallen, en dit parkje is verder verlaten. We glimlachen naar haar. “Ik heb geen ander doel dan meer platen maken, mooie dingen doen en beter worden. Dat kan omdat er mensen zijn die in Stoybox geloven, omdat er al best wat platen zijn verkocht en omdat de reacties goed zijn als we live spelen. Anders had ik het al lang over een andere boeg gegooid.” “Ik denk dat hoe goed je bent wordt bepaald door je directe omgeving, niet door recensenten. De vorige plaat van Storybox werd volop geprezen in de pers, maar wie leest het? Zoiets is alleen leuk voor in je plakboek.” Het magische moment, waardering van mensen in de directe omgeving, natuurlijk zijn dat de redenen om muziek te maken, daar ben ik het mee eens, maar toch. Hoe hou je dat vol? Ik kijk in de richting waar de vrouw heen is gelopen. Ze is niet meer te zien. “Ik geloof eigenlijk niet dat je in Nederland genoeg geld kunt verdienen met spelen, om te voorzien in je levensonderhoud.” Stilte. Ik kijk Helge aan. Maar die droom dan? Ik weet dat hij zijn geld verdient met acteren, het maken en spelen van theatermuziek en sinds kort het componeren van reclamemuziek. Maar zijn band dan? “Televisieklussen, in het theater werken en componeren zijn allemaal dingen die ik ook graag doe. Ze bieden de mogelijkheid om geld te verdienen èn creatief bezig te zijn. Iedere dag ziet er anders uit en daar kan ik erg van genieten. Maar muziek maken met Storybox is nog altijd mijn hoofddoel. “Iedere plek waar ik kom biedt bovendien mogelijkheden om nieuwe interessante mensen te ontmoeten. Zo leerde ik tijdens de opnames van de film 'Wild Romance' een cameraman kennen die een videoclip voor ons opnam. “Ik blijf hard werken om van Storybox te kunnen leven, maar ik ben ook realistisch genoeg om te zien dat zoiets niet gemakkelijk is. Hoeveel plekken zijn er nu eigenlijk in Nederland om te spelen?” Het begint te waaien, de zon breekt door, de bladeren kleuren goud, vogels vliegen over. Helge staat op. Hij moet weer aan de slag. De oude vrouw had gelijk. Het was een prachtige dag om te lunchen in het park.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht