Na Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Haarlem en Groningen was Utrecht op vrijdag 24 oktober aan de beurt om het 'Op Volle Toeren' feestje met The Opposites, Dio en Flinke Namen te ontvangen. Aan de opkomst en de publieksreactie te zien kan er maar één conclusie getrokken worden: hiphop leeft in Utrecht.

Het rondtrekkende hiphopfeest Op Volle Toeren strijkt op 24 oktober neer in de Tivoli in Utrecht. Na een wat trage start van openingsact Flinke Namen, wordt Op Volle Toeren toch nog een groot feest, mede dankzij hoofdact The Opposites.

De laatste avond van de 'Op Volle Toeren' tour wordt ingeleid door de rapgroep Flinke Namen. De drie rappende heren Sef, Murth The Man-O-Script en Fitt, bijgestaan door DJ Flexican, openden rustig. De primitieve beats zorgen voor een mellow sfeertje, maar dit was duidelijk niet waarvoor het publiek gekomen was. Gelukkig gooide de Namen het roer net op tijd om en wisten zo toch nog een feestelijk sfeertje te creëren. Ondanks dat de Flinke Namen nog niet echt een grote naam zijn binnen de hiphopscene krijgen ze het publiek toch aardig mee. Een hoogtepuntje uit de set is het solo optreden van Fitt. Het nummer, opgedragen aan alle vaders, zorgt voor een emotioneel lichtpuntje in de toch redelijk oppervlakkige set van de groep. Maar eigenlijk is dat laatste niet eens echt een probleem; Sef, Murth en Fitt zijn er gewoon om een feestje te bouwen.

De tweede naam op het affiche is Dio. Deze 20-jarige rapper scoorde eerder al een megahit met het nummer 'Stuk', rapte een aardig woordje mee op 'Dom, Lomp en Famous' van The Opposites en sleepte de publieksprijs tijdens de Grote Prijs van Nederland in de wacht. Mede hierdoor kan hij op een goede respons van het publiek rekenen. Zijn nummers gaan erin als zoete koek en het hele optreden weet hij in zijn eentje het publiek om te toveren in een kolkende mensenmassa. Maar net zoals zijn voorganger Fitt zet Dio de feestmachine even op een lager pitje om een rustigere track ten gehore te brengen. Het nummer 'Papa', dat gaat over zijn vader die hij nooit gekend heeft, brengt hij met veel overtuiging. De zichtbaar geëmotioneerde Dio geeft het publiek met dit nummer even een adempauze maar wel op een adembenemend gemeende manier. Een leuk detail is het gebruik van de videobeelden (die aansluiten bij de nummers) op de schermen naast en achter het podium. Dit geeft de show een extra dimensie, iets wat voor hiphopshows uniek is. Overtuigend en opzwepend.

Headliner van de avond The Opposites heeft eigenlijk geen introductie nodig. Willy en Big2 spelen het afgelopen jaar in haast elke te bedenken zaal en scoren hit na hit. Hun ongekende populariteit is duidelijk zichtbaar dankzij de dansende en hard meezingende mensenmassa. Met een repertoire dat louter uit hits, dansvloerkrakers en instant meezingers bestaat overtreft het tweetal alle voorafgaande acts met een sublieme hiphopset. Alle verplichte kost zoals 'Dom, Lomp en Famous', 'Geen klasse geen stijl' en 'Sjonnie en Anita' komt voorbij en de energie van het publiek is tijdens de gehele show voelbaar. Een heuse pogopit (met høkende mensen, zoals de heren het zelf zouden zeggen) die je eerder zou verwachten bij een punkrockshow sierde de dansvloer. Qua partyhiphop behoort The Opposites tot de buitenklasse. Tekstueel misschien niet altijd even sterk of diepgaand, maar dat doet totaal niet af aan de live-kwaliteiten van de groep.

Gezien: Op Volle Toeren, vrijdag 24 oktober 2008 @ Tivoli Oudegracht