Jae maakt verslavende muziek (en geeft het gratis weg) Jae maakt verslavende muziek (en geeft het gratis weg)

Ex-Stropstrikker over zijn solodebuut, de Stropstrikkers, zijn eigen label en dealers

, Tekst: Niels van Hattem

Jae maakt verslavende muziek (en geeft het gratis weg)

Ex-Stropstrikker over zijn solodebuut, de Stropstrikkers, zijn eigen label en dealers

Tekst: Niels van Hattem ,

31 oktober werd in Ekko het solodebuut van Jae gepresenteerd. Met de release van 'Striklie Boembap' brengt deze Utrechtse rapper een stijl die veel Stropstrikkersfans bekend zal voorkomen. De titel geeft al weg dat de gehele cd vol staat met de Boembap beats, gemaakt door Herbert Spliffington. “Dit is een afsluiting van deze stijl, ik wil nu ook wel andere type beats gaan doen”.

Ex-Stropstrikker over zijn solodebuut, de Stropstrikkers, zijn eigen label en dealers

Vrijdag 31 oktober werd in Ekko het solodebuut van Jae gepresenteerd. Met de release van 'Striklie Boembap' brengt deze Utrechtse rapper een stijl die veel Stropstrikkersfans bekend zal voorkomen. De titel geeft al weg dat de gehele cd vol staat met Boembap beats, gemaakt door Herbert Spliffington. “Dit is een afsluiting van deze stijl, ik wil nu ook wel andere type beats gaan doen”. Naast zijn muzikale loopbaan houdt Jae zich druk bezig met het opzetten van zijn eigen label Hof van Jaeden. 3VOOR12/Utrecht is benieuwd wat hij zelf over 'Striklie Boembap' te vertellen heeft en vroeg hem gelijk naar zijn label.

Als je de cd luistert, ben je dan compleet tevreden over wat je hebt gemaakt?

“Ja, zeker! Het is voor mij een manier om te wennen om weer solonummers te maken. Toen ik met de Strikkers bezig was, maakte ik de nummers met Skafalau. Deze cd was een oefening om weer eens een product helemaal zelf te maken.”

Is er dan ook een groot stijl verschil tussen dit album en dat van de StropStrikkers?

“Ik deed het niet echt bewust, maar wat ik achteraf heb gemerkt is dat mijn cd minder agressief is dan die van StropStrikkers. De duistere grauwe beats zijn wel gebleven, maar als ik deze cd van begin tot eind luister is het wat rustiger. Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe dat komt. Met de Strikkers maakte we ook niet bewust agressieve muziek en dat heb ik met deze cd ook niet gedaan. De lyrics zijn er wel zwaar op vooruit gaan, net als de flow.”

Welke tracks vind jij het meest opvallend op deze cd?

“Ik denk 'Keuze Onbeslist', 'Ze wil mijn kind' en 'Olympische Fakkel'.
'Olympische fakkel', omdat ik rap met 7 andere en dat zijn de ‘younger generation MC’s’. Die track is een en al vuur geworden, er is geen moment waar het inkakt. 'Keuze Onbeslist' is toevallige zo schreven, toen ik die beat kreeg was het niet de bedoeling om zo’n nummer te schrijven. Ik wilde eigenlijk een stoere track maken over wat ik allemaal wel en niet kan en daarmee Nederland laten zien waar ik toe in staat ben. In eerste instantie kwam ik nergens op, het was heel lang stil. Ik kon gewoon niet kiezen tussen welke toffe dingen ik wel en niet ben, daarom heet de track ook Keuze onbeslist, ik kon gewoon niet kiezen. Toen kwam ik in die track met tegenstellingen als “Ik ben de zon, maar ik maak je ziek me UV straling” en “voor ADHD’ers ben ik het rustpunt”. Toen ik klaar was met schrijven had ik zoiets van: ‘Woow, What the hell heb ik nu weer gedaan’. Het was lang geleden dat ik zo’n gevoel heb gehad over wat ik heb geschreven.”

Waarom kies je ook voor ‘Ze wil mijn kind’?

“Dat is gebaseerd op een meisje dat tegen mij zei dat ze mijn kind wilde. Ik weet niet of het serieus bedoeld was, maar het zette me wel aan het denken. Stel dat we wel een kind hebben en ik wil niet meer bij haar zijn, dan zal het kind vaderloos zijn. Ik ben ook vaderloos opgegroeid en dat is iets wat ik totaal niet wil voor mijn kinderen.”

De samenwerking in de track ‘Olympische fakkel’ geeft andere rappers een kans om te laten zien wat ze kunnen, is het doel van je label Hof van Jaeden ook om jongere artiesten een kans te geven?

“De gedachte van Hof van Jaeden is dat ik wil dat artiesten onafhankelijk zijn. Ze moeten niet van een label afhankelijk zijn. Ik heb ook geen artiesten getekend op dit label, want ik werk op projectbasis. Ik help de artiesten bij alle stappen om de cd fysiek in handen te krijgen. Daarnaast help ik om media-aandacht te krijgen en optredens te regelen. Ik laat een artiesten zien hoe het moet. ”

Je laat dus zien wat een artiest uit handen geeft als hij direct tekent bij een label?

“Ja, aan het eind van een project kunnen ze dan zeggen: ‘Jae, ik weet hoe alles moet en nu kan ik het zelf doen’, of ze zeggen: ‘Jae, ik weet hoe het moet, maar ik vind het teveel werk en ik wil me concentreren op het maken van muziek’. Wanneer een artiest dan tekent bij een label weet hij tenminste wat hij uit handen geeft.”

Wat moeten mensen echt weten over je cd?

“Dat de cd gratis te verkrijgen is. Ik ben een nogal vrijgevig met deze cd, dit is mijn cadeautje aan hiphopland. De cd is gratis te downloaden vanaf hofvanjaeden.nl en 101barz.nl. Op de myspace van Hof van Jaeden is Striklie Boembap ook te beluisteren.”

Waarom gratis weggeven?

“Daar heb ik gewoon zin in. Ik hoef me als soloartiest niet opnieuw te bewijzen, maar het is ook een nieuwe start voor mij en daarom wil ik het gratis weggeven. Dat doen drugsdealers trouwens ook. Eerst geven ze je een gratis sample, en als je dan terugkomt ben je zwaar verslaafd, maar moet je gewoon dik betalen voor die shit.”

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht