Platenzaak Plato Utrecht verhuist Platenzaak Plato Utrecht verhuist

Iets buiten het centrum, maar wel twee keer zo groot

, Atze de Vrieze

Platenzaak Plato Utrecht verhuist

Iets buiten het centrum, maar wel twee keer zo groot

Atze de Vrieze ,

Platenzaak Plato in Utrecht verdwijnt uit het winkelhart van de stad. Begin januari opent een nieuwe winkel net iets buiten het 'echte' centrum. Twee keer zo groot, dat wel. Met een vinylafdeling, boeken en magazines én een heus podium.

Iets buiten het centrum, maar wel twee keer zo groot

3 januari verdwijnt de Utrechtse platenwinkel Plato uit de Steenweg. Een kleine week – op 9 januari – later opent een nieuwe winkel een paar straten verder, op de Voorstraat. Net buiten het ‘echte’ winkelhart van Utrecht, maar wel twee keer zo groot. “We zitten al jaren in een te klein pand”, zegt Rein Mos van Plato. “De winkel heeft bijvoorbeeld een kelder, maar zelfs mensen die er al jaren komen, weten die niet te vinden. En dat terwijl daar een belangrijk deel van onze collectie staat, met jazz, soul, reggae en country.”

De verhuizing is niet alleen een kwestie van ruimte. Het past in het beeld van de laatste jaren: een voor een verdwijnen de alternatieve platenzaken uit de stadscentra. In Eindhoven verhuisde Bullit afgelopen jaar, Boudisque in Amsterdam sloot toen de huur van het pand flink omhoog ging. Ook in Utrecht stijgen de huren in het centrum. “Het publiek in de Steenweg komt vooral voor de modeketens die het centrum steeds meer beheersen. Dat zie je in alle steden. Eenmanszaken verdwijnen een voor een. Maar waar zo’n huurverhoging voor veel ondernemers aanleiding is om de handdoek in de ring te gooien, grijpen wij het juist aan om onze droom waar te maken. Dit is niet alleen een goed alternatief, het is meer.”

Dat klinkt optimistisch, en daar is volgens Mos ook aanleiding voor. Waar veel platenzaken last hebben van teruglopende verkoopcijfers, blijft Plato volgens Mos goed overeind. In de nieuwe winkel is ruimte voor een vinylafdeling, voor een uitgebreide selectie muziekbladen en –literatuur én een heus podium. “Instores zijn hartstikke leuk, maar nu staat de hele winkel op zijn kop. Dan staat iemand prachtige liedjes te zingen, en tegelijkertijd moeten mensen afrekenen. Bij het nieuwe pand zat een garage, en die hebben we erbij getrokken. Daar staat een backline. Bij ons is het plug and play!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht