Lyrics Born brengt blijde boodschap Lyrics Born brengt blijde boodschap

Clean-cut show vol positieve energie

, Tekst: Renate van Roosmalen/ Foto's: Irene Hadiprayitno,

Lyrics Born brengt blijde boodschap

Clean-cut show vol positieve energie

Tekst: Renate van Roosmalen/ Foto's: Irene Hadiprayitno, ,

“Hiphop is helemaal niks. Arrogante types die snel agressieve teksten opdreunen over doekoe, patas en bitches.” De jongen in de trein wordt bijna kwaad als hij over mijn schouder heen een paar zinnen opvangt over Lyrics Born. Diezelfde avond zullen zijn woorden worden ontkracht tijdens het concert van deze Amerikaanse rapper. Want hiphop hoeft natuurlijk helemaal niet negatief te zijn. Maar dan moet je wel naar de juiste artiesten luisteren.

Clean-cut show vol positieve energie

Een handjevol mensen hangt rond in de ruimte bij de garderobe in Tivoli De Helling. In de zaal echoën de plaatjes van DJ Mseize door de leegte. Dan springt aankondiger Daniël op het podium. Hyper spoort hij de schimmen achterin de zaal aan hun plekje tegen de muur te verlaten voor het voorprogramma. Schoorvoetend komt een aantal van hen dichterbij het podium staan. Geen groots onthaal voor de New Yorkse zangeres Stephanie McKay.

Begeleid door slechts een gitarist steekt ze dapper van wal. Met haar soulvolle stem laat ze haar funkende nummers door de zaal schallen. Al bij het tweede nummer vraagt ze om meer bas. “I’m not feeling it!” Gezien de aanblik die de weinige toeschouwers haar bieden, geen vreemde uitspraak. Houterig staan ze erbij. Het Utrechtse publiek heeft zich zelden zo stereotypisch ‘wit’ getoond. Het geheel doet denken aan een schoolfeest in een karig aangeklede aula. Achter de swingende McKay hangen viezige zwarte gordijnen en de gitarist staat een beetje verloren tussen de zichtbaar beschadigde boxen op het podium. Een felle spot benadrukt het geheel.

McKay’s nostalgische seventies-sound lijkt aan dovemansoren gericht. Vastberaden de zaal op te warmen voor Lyrics Born. springt ze bij haar laatste nummer, “Tell It Like It Is”, het publiek in. Eén voor één gaat ze nagenoeg iedereen af voor een dansje. Met moeite perst ze er wat beweging uit. Vermoeid en slechts deels voldaan sluit ze haar sessie af.

Het wachten is nu op Lyrics Born. De zaal is binnen de kortste keren weer leeg. DJ Mseize krijgt maar liefst drie kwartier om zijn ding weer te doen. En dan is het eindelijk zover. Lyrics Borns vertrouwde DJ D-Sharp test de knoppen en knalt er een beat in. De toeschouwers, die in het afgelopen uurtje godzijdank iets in aantal zijn toegenomen, komen uit hun donkere hoekjes tevoorschijn. Lyrics Born komt op samen met zijn vrouw, zangeres en publieksopwarmer Joyo Velarde. Vanaf het moment dat ze het podium raken, knettert het enthousiasme er vanaf. “Are you here to party?!” en “I wanna see your hands in the air!” zijn de kreten van de avond. Dat het trio uit Amerika komt is te merken: de show is gelikt van begin tot einde. Zelfhulpboeken? Nergens voor nodig. Lyrics Born en zijn crew pompen positieve teksten de ruimte in. Zoals het nummer “Don’t Change”, waarin de Aziatisch-Amerikaanse rapper zijn luisteraars inprent zichzelf te blijven.

Het is een clean-cut show. Hiphop voor het hele gezin. Het gebrek aan een scherp randje wordt goedgemaakt door de tomeloze energie en lol waarmee Lyrics Born en Joyo Velarde het publiek voor zich winnen. Lyrics Born rapt als een trein en Joyo Velarde zingt toonvast en met een aangenaam volume. Volledig op elkaar ingespeeld, vormen ze een waar dynamisch duo. En werken doet het. Op energiebommetjes als “Callin Out” en “Hott 2 Deff” wordt er zowaar gedanst. En dat is gezien de start van de avond een hele prestatie.

Gezien: Lyrics Born & Stephanie McKay, woensdag 30 juli 2008 @ Tivoli De Helling

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht