Utrechtse gemeenteraad akkoord met krediet Muziekpaleis Utrechtse gemeenteraad akkoord met krediet Muziekpaleis

Sloop en bouw kunnen nu echt beginnen

Utrechtse gemeenteraad akkoord met krediet Muziekpaleis

Sloop en bouw kunnen nu echt beginnen

De gemeenteraad in Utrecht heeft dinsdagavond groen licht gegeven voor de bouw van het Muziekpaleis, het nieuwe verzamelgebouw voor popmuziek, klassiek en jazz. Eerder al werd een herziene begroting goedgekeurd, nu heeft gemeente het krediet vrijgegeven voor de daadwerkelijke bouw.

Sloop en bouw kunnen nu echt beginnen

De gemeenteraad in Utrecht heeft dinsdagavond groen licht gegeven voor de bouw van het Muziekpaleis, het nieuwe verzamelgebouw voor popmuziek, klassiek en jazz. Eerder al werd een herziene begroting goedgekeurd, nu heeft de gemeente het krediet vrijgegeven voor de daadwerkelijke bouw. Woordvoerder Gilbert Isabella van de PvdA, de grootste partij in de raad, is blij met het besluit. “Een ruime meerderheid in de raad is heel enthousiast over het Muziekpaleis”, zegt hij. “Het wordt een prachtig gebouw. De rechter heeft onlangs definitief toestemming gegeven voor de sloop van Muziekcentrum Vredenburg. De voorbereidingen daarvoor zijn al getroffen, het verleggen van kabels, het kappen van bomen. Nu het krediet rond is, kan het daadwerkelijke slopen beginnen.” 

De gunning van de bouw gaat nog wel de nodige tijd in beslag nemen. Zo mogen burgers nog bezwaar aantekenen tegen de plannen. “We doen het in Utrecht heel netjes”, zegt Isabella. “Er zijn allerlei regels waar zo’n proces aan moet voldoen. Maar ik verwacht niet dat daar grote problemen uit voort zullen komen. De plannen zitten goed in elkaar en eerdere bezwaren zijn door de rechter steeds van tafel geveegd.” Isabella is niet bang dat de kosten van het project stevig uit de hand zullen lopen, zoals wel vaker gebeurt bij megaprojecten. “We zijn als raad altijd kritisch geweest en dat zullen we blijven. Er is een speciaal Bouwteam opgericht, om de kosten in de hand te houden. We hebben gisteren ook met de wethouder afgesproken dat hij direct bij ons terug komt als dingen anders lopen dan verwacht. We gaan als raad niet zitten wachten tot het te laat is.” In het seizoen 2011-2012 moet het gebouw in gebruik genomen worden.

Achter de schermen wordt intussen druk gewerkt aan de oprichting van de nieuwe stichting, waarin partners Vredenburg, Tivoli en SJU samen komen. De gemeenteraad sprak dinsdagavond zijn goedkeuring uit over de voorlopige statuten. Ook Tivoli is daar enthousiast over. “Het heeft veel werk gekost, maar we zijn tevreden met het resultaat. De gemeente Utrecht en Tivoli zijn er al mee akkoord, SJU buigt zich nog over wat juridische zaken”, zegt bestuursvoorzitter Berry de Vos. Het poppodium is bovendien erg blij met de nieuwe begroting, die een stuk behoudender is, maar niet ten koste van het aanbod aan popmuziek.  Het jazzaanbod wordt wel iets ingekrompen, maar bestuurslid Peter Vermeulen van SJU voelt zich niet opnieuw afgeknepen. “De begroting gaat uit van de performance van 2006. Het nieuwe pand zou dan maar voor 45% gebruikt worden. De begroting is een basis, maar niemand is van plan het daarbij te laten.”  
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht