Kwartet Gem werkt rustig, hard door Kwartet Gem werkt rustig, hard door

Nieuw album in 2008

Kwartet Gem werkt rustig, hard door

Nieuw album in 2008

Met twee albums in de discografie kun je de Utrechtse popband Gem moeilijk een beginnend bandje noemen. Toch zegt zanger/gitarist Maurits Westerik dat het voelt alsof ze nog maar net begonnen zijn. Eerder dit jaar stapten twee bandleden op en besloot Gem, met een nieuwe drummer in de gelederen, als kwartet verder te gaan. Dubbel Check belt met Westerik.

Nieuw album in 2008

Gem bestaat vier jaar en heeft inmiddels twee albums op zijn naam staan. Afgelopen jaren tourde de band uitgebreid door Duitsland en was Gem geregeld in alle reclameblokken te horen als tune van Randstad. Jr zou zeggen: oude rotten, die jongens uit Utrecht. Maar zanger/gitarist Maurits Westerik ziet dat heel anders. “Ik heb het idee dat we net begonnen zijn.”

Dat is niet zo vreemd als het lijkt. In februari, kort na een uitputtende tournee door Duitsland stapte drummer Eelco Slikker uit de band, kort daarna gevolgd door de spil van de band, gitarist Bas de Graaff. Westerik: ”Ze hadden er genoeg van en wilden niet meer fulltime in een band spelen. Bas heeft nog getwijfeld of hij nog een plaat met Gem wilde maken. Uiteindelijk koos hij ervoor op te stappen. Zoiets is natuurlijk vervelend, maar we zien elkaar nog steeds.” De overblijvers staken de koppen bijeen en vonden in Wouter Rentema een nieuwe drummer. Westerik zelf gaat gitaar spelen en zo blijft Gem een kwartet. Voor Westerik was stoppen met de band geen optie: “Ik zou niet weten wat ik anders moet doen.”

Inmiddels zijn de eerste try-out shows in de nieuwe samenstelling gegeven. In het voorprogramma van Bromheads Jacket speelden zij onder het pseudoniem De Utrechtse Putdeksels. Iedere Utrechter had natuurlijk kunnen weten waar die naam vandaan komt. Op de alle putdeksels in de Domstad staat GEM gebeiteld. Westerik: ”We wilden kijken hoe het publiek reageerde op de nieuwe nummers. Voor ons was het een kleine ontdekkingsreis. Gem voelt nu compleet met z’n vieren. Misschien dat we er over een jaar wel weer iemand bijnemen.”

Hoewel Gem de afgelopen jaren keihard werkte, bleef de grote doorbraak uit. Westerik: “Dat heb ik niet als teleurstelling ervaren. Ik heb alleen maar genoten. We hebben veel goede dingen gedaan. Het belangrijkste is dat we dertig shows in Duitsland konden doen. Dat daar geen stijgende lijn in zat, is van minder belang.” De Duitse promotor die in de camera van 3VOOR12 tijdens de laatste tour zegt dat Gem verleden tijd is, doe Westerik af als ‘een Pipo die makkelijk praten heeft.”

De band zoekt op het moment drie keer per week de oefenruimte op. Na de zomer moet het materiaal voor een derde album gereed zijn. Voor kerst moet de plaat zijn opgenomen en in 2008 moet de cd in de winkel liggen. Het materiaal zou wel eens flink kunnen verschillen van de twee voorgangers. Westerik: “Daar streef je wel naar. We zoeken nu de uitersten op. Dat levert altijd betere dingen op. We werken heel hard en doen rustig aan.” Mensen die de band onlangs zagen of de demo’s beluisterden viel op dat de liedjes gevarieerder zijn en dat de zang een prominentere rol inneemt. Westerik zegt tot slot: “Je bent nooit klaar met muziek. De liedjes blijven maar komen en daar voel ik mij goed bij.”

Luister naar het hele interview met Maurits Westerik van Gem in Dubbel Check 16-5-2007

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht