Hollandse Nieuwe The Subhuman houdt alles liever voor zichzelf Hollandse Nieuwe The Subhuman houdt alles liever voor zichzelf

“Mensen moeten niet komen kijken”

Toetsenist Stefan Breuer van de band Findel opereert in zijn eentje onder de naam The Subhuman. Dat doet hij al sinds zijn tiende zo. 3VOOR12 ontdekte hem vlak voor Motel Mozaique en plaatste hem op het eigen podium in TENT. Nu is hij Hollandse Nieuwe.

“Mensen moeten niet komen kijken”

Stefan Breuer is twintig en speelt toetsen in de Utrechtse band Findel. Met die band hoopt hij de wereld rond te reizen en iedere zaal plat te spelen. “Het zijn niet mijn eigen liedjes, dus heb ik niets te verliezen,” legt hij uit. En dus bewaart hij zijn breekbare liedjes voor zichzelf: The Subhuman. In de toekomst hoop hij evengoed op een klein labeltje dat zijn muziek wil uitbrengen en op een paar optredens in huiskamers door het land. “Maar de mensen moeten liever niet daarheen komen.”

WIE OF WAT IS THE SUBHUMAN?
“Dat ben ik. Ik ben 20 jaar en doe voornamelijk muziek. Ik doe een muziekproductie-opleiding in Hilversum en speel ook nog toetsen in Findel. In Findel speel ik voor de fun. Op het podium staan, is daarbij heel belangrijk. Op het podium verlies ik mijzelf. Tussendoor maak ik leuke grapjes, hahaha. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Een echte entertainer word ik nooit.”

VANWAAR DE NAAM?
“Dat heb ik bedacht toen ik tien was en dit project begon. Ik heb ook nog opnames uit die begintijd.”

HET 3VOOR12 OORDEEL: VROEG OUD EN TOCH HEEL FRIS
REACTIE?

“Ik weet niet of het zo fris is. Het is niet zo dat ik iets met nieuwe geluiden doe.”

KEUZES:
BAARD OF SNOR?
“Ik kies voor snor. Onlangs een mooie fotoreportage gemaakt waar mijn snor goed uitkwam.”

FINDEL OF THE SUBHUMAN?
“Met het mes op de keel zeg ik The Subhuman. Sorry Bart.”

KUNST OF ENTERTAINER?
“Ik ben geen entertainer, dus ik zeg maar kunst.”

WAAROM MAAK JE EIGENLIJK MUZIEK?
”Omdat ik het zelf mooi vind en er graag naar luister. Toch luister ik voornamelijk naar anderen. Daar hoef je je geen zorgen over te maken.”

WAT WIL JE BEREIKEN?
”Af en toe een beetje aandacht is mooi meegenomen. Verder heb ik geen zin in het gedoe er omheen: de commerciële muziekwereld. Met Findel wil ik ontzettend beroemd worden. Daar heb ik niets te verliezen. Dat zijn niet mijn eigen liedjes. De liedjes van Findel zijn gemaakt om de wereld in te gaan. Mijn eigen nummers hou ik liever voor een select groepje. In maart kwam het laatste eigen beheer cd’tje uit. Misschien komt er in de toekomst een klein labeltje en kan ik in huiskamers optreden. Ik ga er niet teveel achteraan zitten”

WAAR SPEEL JE?
“Ik heb geen optredens staan. Hou de MySpace in de gaten.”

WAAROM MOETEN MENSEN DAN NAAR THE SUBHUMAN KOMEN KIJKEN?
“Liever niet.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht