Single ‘waar is Snoopy?’ niet meer dan ‘schildpadpsychedelica’ Single ‘waar is Snoopy?’ niet meer dan ‘schildpadpsychedelica’

Louis Gauthier maakt vlotte documentaire over traag dier

, Dirk Verhoeven,

Single ‘waar is Snoopy?’ niet meer dan ‘schildpadpsychedelica’

Louis Gauthier maakt vlotte documentaire over traag dier

Dirk Verhoeven, ,

Kinderen zingen over een schildpad, Henk Westbroek doet zijn klaagzang en Utrechtse dichter Ingmar Heytze dicht over sla en tomaten. Het mag allemaal niet baten. De single 'Waar is Snoopy?' van Louis Gauthier ligt met zijn psychedelica en gitaargeweld te zwaar op de maag.

Louis Gauthier maakt vlotte documentaire over traag dier

'Een Atoombom op een Mug', van Louis Gauthier en zijn medestudenten, is een vlotte documentaire over een traag dier, Snoopy geheten.Al eerder schreven het Utrechts Nieuwsblad en 3VOOR12/Utrecht over de inbeslagname van de schildpad van Henk Westbroek. 'Een Atoombom op een Mug'geeft een absurde kijk op de rompslomp die ambtenaren maken rondom de gebeurtenissen met het gehoornde beest. Dit verklaart meteen de titel van de documentaire: hoe van een mug een olifant, of inderdaad schildpad, gemaakt kan worden. Tijdens de vertoning van de documentaire op vrijdag 24 februari in het U-Theater wordt tegelijkertijd de hem ondersteunende single en soundtrack 'waar is Snoopy?' gepromoot. Met zijn gele kaft en groene animatie-schildpad doet de single op het eerste gezicht kinderlijk aan. Het verbaast dan ook niet als in het eerste nummer -na een inleidend gedicht over sla en tomaten (van en door de Utrechtse dichter Ingmar Heytze) -een kinderkoor het refrein inzet met 'waar is Snoopy? (3x) Geef hem terug!'. Vervolgens vat Westbroek het hele verhaal nog eens samen, waarna de kinderenstemmen terugkeren. Dit gebeurt allemaal op spannende, 'spacey' klanken, waardoor het nummer als 'schildpadpsychedelica' of 'turtle triphop' bestempeld kan worden. Als ondersteuning van de documentaire is 'waar is Snoopy?' zeer geslaagd. De betekenis van Hetze's woorden - "het is nog vele trage jaren sjouwen, naar mijn graf... Ik ben iedereen te langzaam af..." -wordt door de beelden van de schildpad alleen maar benadrukt. De single, op zichzelf staand, zet echter niet aan tot luisteren. De psychedelische klanken zorgen ervoor dat het nummer alles behalve pakkend is, zodat zelfs bij deze 'space-sound' een ongeïnspireerde gitaarsolo nog uit de lucht komt vallen. Kortom, over 'waar is Snoopy?' kan gezegd worden dat het weliswaar als soundtrack en grap geslaagd is, maar als single te zwaar en te traag, gelijk een schildpad. Heytze maakt een prachttekst, maar kan de aard van het beestje niet veranderen. Naast 'een Atoombom op een Mug' wordt op deze avond in het U-theater nog een vijftal studentenfilms vertoond. Een aardige verrassing brengt 'wats met jou?', een documentaire over Youssef en Kamal -de namen achter de dis op kamerlid Geert Wilders -, waarin een aantal rappers, alsook Wilders' kapper, de dis op Wilders becommentariëren en ook de reactie van de overheid wordt getoond. Aan de soundtrack te horen vinden de Utrechtse C-Mon & Kypski het in ieder geval een goede grap, maar Wilders' kapper kan er niet om lachen.
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht