Studio The Green Motel geeft een kijkje in de keuken Studio The Green Motel geeft een kijkje in de keuken

Poldek, Equipe, Room Eleven en Dial Prisko spelen in EKKO

, Tekst: Hans Hilberts | Fotografie: Anna van Kooij

The Green Motel is een studio in Utrecht waar talloze bands inmiddels hun cd's en demo's opnemen. In EKKO opende de studio ter ere van het anderhalfjarig bestaan de deuren voor het publiek, en presenteerde het de compilatie-cd ''Beromuenster 1''. Poldek, Equipe, Room Eleven en Dial Prisko lieten op de planken zien wat ze al die uren achter de studiodeuren hebben lopen uitdokteren.

The Green Motel is een studio in Utrecht waarvan talloze bands inmiddels gebruiken maken om hun cd's en demo's op te nemen. In EKKO opende de studio ter ere van het anderhalfjarig bestaan zaterdag de deuren voor het publiek. Bij binnenkomst worden we meteen getrakteerd op de liefst zeventien bands tellende compilatie-cd ''Beromunster 1'', met vrijwel uitsluitende in The Green Motel opgenomen nummers. Voor zes euro krijg je dus een leuke cd en een avondvullend programma met vier bands in de hoofdrol. Poldek, Equipe, Room Eleven en Dial Prisko lieten op de planken zien wat ze al die uren achter de studiodeuren hebben lopen uitdokteren.

Al vroeg in de avond staat er een trouw groepje fans van de Utrechtse band Poldek te bibberen in de kou voor een dichte EKKO-deur. Een kwartier later mogen ze naar binnen en speelt de band zijn eerste nummer. Poldek maakt een wat nerveuze indruk, maar begint toch dapper met de set. Het repertoire van de band is vrij rustig, met name door de gemoedelijke stem van zanger Krispijn, die na twee nummers alle schroom van de schouders gooit. De muziek is mooi in balans, alleen is het jammer dat het geluid in de zaal nog niet optimaal afgesteld staat. De gitaarlijnen van de band zijn echter leuk bedacht, en met ''Clown With A Brain The Size Of A Nail'' heeft Poldek in ieder geval een nummer gemaakt dat niet te missen valt op de cd.

Bij de volgende band ontaan er nogal wat verwarringen. Er stond toch helemaal geen band met de naam Equipe op de poster of de cd? Gelukkig komt op deze vraag een antwoord: de band heet nu niet meer Leslie Grows, maar Equipe. Tevens zijn zij de vervanger van de uitgevallen singer-songwriter phinx. De jong, inspringende bassist is een redder in nood en heeft in twee dagen de liedjes leren bassen, omdat de bassist van de band niet kon spelen. De muziek van Equipe bevat sfeervolle gitaarlijnen, een frontman die soms op het non-verbale vlak wat weg heeft van de zanger van Saybia en de zeer stuwende drumpartijen maken het plaatje compleet. De progressieve rock kabbelt verder en de bassist houdt zich prima staande.

Met de derde band stappen we even uit het rock-genre en gaan we over op het vrolijke jazzy geluid van Room Eleven. Met een grote contrabas, een funky gitarist en een stevige drummer in de gelederen zit het alvast wel goed. Tel hierbij ook nog eens de spontane blonde zangeres Janne Schra bij op en Room Eleven is compleet. Janne heeft een enorm volume en de muziek lijkt voor het eerst echt de zaal te vullen. De band brengt de swingende jazzliedjes met veel overtuiging en heeft ook ruimte om even wat meer gevoel in de set te leggen. Het funky gitaarspel is bovendien een genot om naar te luisteren. Deze sterke combinatie brengt het publiek zelfs tot de eerste danspasjes van de avond.

Dial Prisko (voorheen Met Tuiten, zeggen we voor de laatste keer) is de band die deze Green Motel-avond mag afsluiten. De band staat erom bekend onorthodoxe instrumenten als mondharp en theepot te bespelen. In het intro komt dat meteen naar boven als zanger Danibal op de mondharp begint te spelen, wat een fris geluid geeft. De nummers van de band zijn echter doorleefd en melancholiek, blijven boeien en leunen af en toe zelfs tegen de postrock. Dial Prisko toont bovendien een bevlogenheid die we hen nog maar zelden zagen tentoonspreiden. Een uitstekende afsluiter van deze avond.

Poldek, Equipe (voorheen Leslie Grows), Room Eleven en Dial Prisko Gezien: EKKO, zaterdag 21 januari 2006

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht