Afgelopen woensdag was zanger Maurits Westerik van Gem te gast in de studio van Utracks. Hij vertelde over de opnamen voor de nieuwe Gem-plaat die momenteel in volle gang zijn, de nieuwe single en clip, zijn bewondering voor Bob Dylan, en, niet te vergeten, de 'Randstad-connectie'. 'Toen we pas op Lowlands stonden, zong iedereen de tekst al mee.'

Het lijkt te gaan gebeuren voor Gem: het nieuwe nummer Nice To Know You dat inmiddels nationale bekendheid geniet als soundtrack van de Randstad-commercial, zal worden uitgebracht op single. Dit ondanks eerdere berichten dat Excelsior vanaf Rise & Fall geen cd-singles meer zou uitbrengen. Maar dankzij een ingewikkelde internationale deal waarbij ook het V2-label - van Richard 'Virgin' Branson - betrokken is, zal het nummer toch op single verschijnen.

De Randstad-commercial zal bovendien ook in het buitenland, waar het uitzendbureau ook talloze verstigingen kent, gebruikt gaan worden. De reacties in Nederland op het nummer - meest gedownloade reclametune - laten zien dat het Vodaphone-effect (denk aan Dandy Warhols' Bohemian Like You) ook voor Gem kan opgaan. Een begin is er in ieder geval al. 'Toen we op Lowlands stonden, kende iedereen de tekst al.'

Volgens Maurits is Gem door Randstad benaderd, en is de commercial om het nummer heen gemonteerd. Hij heeft er dan ook geen problemen mee dat de muziek van Gem door een uitzendbureau wordt gebruikt. Integendeel zelfs: 'Ik ben niet zo kritisch. Ik werkte eerst nog voor Randstad, en nu maak ik met de band ineens muziek voor ze. Dat is wel grappig. Op gegeven moment belde de intercedent zelfs op: Wat leuk dat jij dat liedje hebt gezongen.' Gem wil van deze aandacht gebruik maken door het nummer op single uit te brengen, hoewel de opnamen voor de nieuwe plaat, die tot stand komt met producer Frans Hagenaars en Daryll-Ann's Anne Soldaat, nog niet zijn afgerond.

Zaterdag 3 september zal Gem de nieuwe clip voor Nice To Know You op gaan nemen in Amsterdam. Alle fans worden uitgenodigd bij de opnamen aanwezig te zijn. Hiertoe kunnen ze een mailtje sturen naar ramona@hazazah.nl. Luister naar het interview dat Utracks afgelopen woensdag had met Maurits, waarin hij tevens enkele favoriete platen draait en vertelt over zijn bewondering voor Bob Dylan. Het interview is te beluisteren in het tweede uur; klik op de link in de rechterbalk.