Sessie: Stephen Malkmus op handen en voeten in lift Tivoli Sessie: Stephen Malkmus op handen en voeten in lift Tivoli

(behind) closed doors - geen gitaar mee, dat spaart de kosten

Sessie: Stephen Malkmus op handen en voeten in lift Tivoli

(behind) closed doors - geen gitaar mee, dat spaart de kosten

Onlangs verscheen het derde solo album van Stephen Malkmus: Face The Truth. Daarop gaan eigenzinnigheid, nonchalance en puur vakmanschap weer prima hand in hand. 3VOOR12 ging vlak voor het optreden in Tivoli, Utrecht de lift in met de ex-Pavement man voor een sessie. Met alleen twee handen om in te klappen en twee voeten om mee te stampen blijkt hij nog een groot entertainer.

(behind) closed doors - geen gitaar mee, dat spaart de kosten

Nonchalance tot kunst verheffen, dat is zo ongeveer wat Stephen Malkmus doet. In de jaren 90 maakte hij bij een selecte groep indierock liefhebbers furore met de Amerikaanse band Pavement. Vreemd gitaarspel en een merkwaardige frasering van de teksten waren het handelsmerk van de band. Rond de millenniumwisseling ging de band uit elkaar en bij het verschijnen van Malkmus' eerste soloalbum werd al snel duidelijk uit welke hoge hoed de eigenzinnige erupties van Pavement jarenlang tevoorschijn kwamen: die van zanger/gitarist Stephen Malkmus. Voor het recente optreden in Tivoli zocht 3VOOR12 hem op.

Zondagmiddag 25-9-2005 16.30 uur, Tivoli
Stephen Malkmus zit in de kleedkamer van Tivoli uit te puffen van de soundcheck. Hij laat zijn kersverse dochter Lotte zien op zijn laptop. Wat zijn populaire kindernamen in Nederland, vraagt hij.

Dan is het tijd om de lift in te gaan. "Waar is je gitaar?", vraag ik. Die heeft hij niet meegenomen. "Touren en reizen worden zo duur, vandaar die ik sessie's tegenwoordig a capella doe", zegt Malkmus.

En zo gaat Malkmus met niet meer dan zijn stem, zijn handen en zijn voeten de lift van Tivoli in.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht