… And The Bloody Hand-debuut blijkt een opengevallen schetsboek … And The Bloody Hand-debuut blijkt een opengevallen schetsboek

Vier galmende liedjes in de lijn van Bright Eyes blijven afstandelijk

, Ramses Singeling,

… And The Bloody Hand-debuut blijkt een opengevallen schetsboek

Vier galmende liedjes in de lijn van Bright Eyes blijven afstandelijk

Ramses Singeling, ,

De instrumentale rockers van Vehicle werken naast de band aan diverse zijprojecten. De wijde wereld heeft daar nog niet veel van mogen proeven. Nu ligt er ‘4-track E.P.’; het debuut van Vehicle-gitarist Melvin Wevers als singersongwriter. Een kleine verzameling vroege schetsen.

Vier galmende liedjes in de lijn van Bright Eyes blijven afstandelijk

Indierockers Vehicle houden zich niet graag bij één leest. Ze hebben dan ook meerdere zijprojecten. In wisselende samenstellingen en samenwerkingen met andere muzikanten wordt er gewerkt aan gevarieerd materiaal. En het gaat van synthpop (DJ Fuzzbox) tot deathmetal (Morkelbrot). Gitarist Melvin Wevers ziet sinds enige tijd zijn carrière als singer-songwriter gelanceerd onder de noemer ‘…And The Bloody Hand’. Als voorprogramma van Patrick Wolf gingen onlangs in EKKO de eerste 10 E.P.’s grif van de hand. Bij beluistering van deze vier nummers tellende E.P. bekruipt mij het gevoel dat ik naar een opengevallen schetsboek zit te kijken. En de kans krijg om door wat ruwe hersenspinsels te bladeren. Muzikaal uit zich dat in de simpele opzet van de arrangementen met gitaar en soms toetsen. Ook tekstueel overheersen springerige associaties. Een gegeven dat natuurlijk boeiend kan zijn, of intens door ongepolijste directheid. Helaas houdt de productie de luisteraar op afstand; dichtbij Wevers komen, direct in contact komen met …And The Bloody Hand blijkt moeilijk. Ruis en galm in de opnameruimte (een studentenkamer) is hoorbaar; in plaats van een intiem geluid dat deze plaats ook zou kunnen opleveren. Bij Wevers’ invloed, en ongetwijfeld voorbeeld, Bright Eyes, kun je op plaat de mee-eters horen groeien en is kippenvel onvermijdelijk. Die fragiele balans tussen Dylanesque losheid en rommelige zang slaat bij …And The Bloody Hand door naar het laatste. Een galmende kamer, rommelige zang en ook de teksten willen al niet helpen om de luisteraar in de plaat te zuigen. Schetsmatigheid overheerst daarvoor toch iets teveel. Een euvel dat uiteindelijk de hele E.P. tekent. Want als er nog verder gewerkt wordt aan de nummers, kan er uit Wevers' muzikale ideeën een mooie tekening ontstaan. Zo is ‘TV Song’ het bewijs van ’s mans talent om een prima nummer te schrijven; compleet met een dromerige gitaar en dito toetsenpartij, achter een pakkende zanglijn. Nog even verder krabbelen dus, in dit schetsboek. … And The Bloody Hand - 4-track E.P.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht