Het kan verkeren. Stonden ze vier maanden geleden nog voor een bijkans lege zaal, ditmaal was EKKO voor de terugkeer van Franz Ferdinand al weken van tevoren uitverkocht. In een klein uur lieten de Schotten woensdag ook horen waarom. Franz Ferdinand maakte al haar ambities meer dan waar, en lijkt definitief klaargestoomd voor de grote podia.

Eind vorig jaar speelde in EKKO een leuk bandje, bestaande uit vier jonge Schotse honden. Hun naam: Franz Ferdinand. Niet bepaald een aansprekende trekker, zo bleek: in de voorverkoop werd destijds -we schrijven nog geen vier maanden geleden- slechts 1 kaartje verkocht. Toch maakte de band op de pakweg vijftig bezoekers kennelijk zoveel indruk dat men bij EKKO besloot Franz Ferdinand opnieuw -voor een prikkie- te boeken, ditmaal vlak na de release van het titelloze debuut, als eerste show van de Europese tournee. Dat zou op z'n minst toch al gauw twee keer zoveel mensen moeten trekken. 'Honderdveertig mensen', schatte programmeur Joep Smeets het nog enthousiaster in na het enerverende Franz Ferdinand-optreden op Eurosonic, amper acht weken geleden.

Hoe anders bleek de realiteit: EKKO zal in zijn historie nauwelijks zo snel uitverkocht zijn geweest als deze bewuste woensdagavond. Scherpe programmering? Het is, wat je noemt, een understatement van jewelste. Het gaat namelijk hard met Franz Ferdinand, erg hard. Werd de band in eerste instantie opgehemeld in Engelse bladen als NME en Q, inmiddels is het virus ook flink naar die nuchtere Hollanders overgewaaid. Ieder zichzelf respecterend medium bejubelde Franz Ferdinand de afgelopen weken wel: van Volkskrant tot OOR, van Live-XS tot Nieuwe Revu. Inmiddels is de band zelfs al aangekondigd voor Pinkpop, en dat zal zeker niet het enige festival zijn deze zomer.

Geprezen wordt de band vanwege haar 'onweerstaanbare' liedjes: scherpe teksten, aanstekelijke melodieën. Invloeden van Talking Heads, The Strokes en Gang of Four zijn duidelijk te horen. Een nieuwe revolutie? De beste band die we ooit gehoord hebben? Nee, dat niet. Franz Ferdinand is gewoon een heel leuke frisse band. En een band bovendien die kennelijk iets doet wat heel veel mensen leuk vinden. Tijdens haar Utrechtse weerzien liet Franz Ferdinand er echter weinig misverstanden over bestaan: het werd in EKKO soms overduidelijk waarom de hype rond hen in de eerste plaats ontstaan is. De band heeft de juiste uitstraling, de juiste liedjes, en speelt gewoon heel strak. Zanger Alex Kapranos is met zijn arty-farty uiterlijk een uitstekende frontman, terwijl gitarist/toetsenist Nick McCarthy qua looks wel wat wegheeft van bijna-naamgenoot Paul McCartney. Als geheel straalt het kwartet vooral veel speelplezier en energie uit.

Het siert Franz Ferdinand dat ze de popmuziek niet wil veranderen, ze maakt slechts 'rock music for girls to dance to'. En die ambitie maakte Franz Ferdinand in EKKO zonder meer waar. In een krap uurtje speelde de band praktisch alle nummers die ze tot nu toe uitbracht, inclusief de eerdere EP 'Darts Of Pleasure'. Meer is er simpelweg niet. Maar het zijn wel meteen stuk voor stuk geheide hits, op zo'n manier gebracht bovendien dat het lijkt alsof de groep eigenlijk al jaren voor volle zalen staat. 'This fire is out of control, we're gonna burn this city', klonk het in het stampende slotnummer. En ze sloegen de spijker op de kop.

Gezien: Franz Ferdinand, woensdag 3 maart 2004, EKKO.