Politiek diep verdeeld over financiële kant van ‘nieuw-Vredenburg’ Politiek diep verdeeld over financiële kant van ‘nieuw-Vredenburg’

Muziekpaleis: Utrechtse zalen kunnen even niets dan afwachten

, Martijn Herrman,

Politiek diep verdeeld over financiële kant van ‘nieuw-Vredenburg’

Muziekpaleis: Utrechtse zalen kunnen even niets dan afwachten

Martijn Herrman, ,

Afwachten maar weer, dat is het enige dat Tivoli, Muziekcentrum Vredenburg en jazzpodium SJU kunnen doen. De Utrechtse politiek lukte het dinsdag niet om knopen door te hakken over het toekomstige Muziekpaleis. Met name de financiële kant van het plan is te vaag en te risicovol, vinden veel partijen.

Muziekpaleis: Utrechtse zalen kunnen even niets dan afwachten

Afwachten maar weer, dat is het enige dat Tivoli, Muziek Centrum Vredenburg en jazzpodium SJU kunnen doen. Het lukte de Utrechtse politiek dinsdag niet om knopen door te hakken over het toekomstige Muziekpaleis. Met name de financiële kant van het plan is te vaag en te risicovol, vinden veel partijen. Het Muziekpaleis moet jaarlijks 700.000 bezoekers trekken en gaat in totaal 90 miljoen euro kosten, luidt de prognose van het college. Hoe dat geld precies bijeengebracht moet worden, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wethouder Lenting (Leefbaar Utrecht) geeft toe dat nog hard gewerkt moet worden om de begroting sluitend te krijgen. Hij vraagt de gemeenteraad om 3,9 miljoen euro om de plannen verder uit te werken. De meeste fracties zijn op zijn zachtst gezegd nogal huiverig om dat bedrag zo maar ter beschikking te stellen. Ze vinden dat er nog te veel onzekerheden zijn om de stap te kunnen zetten. Zo is een keiharde toezegging van Cório, eigenaar van een deel van Vredenburg, nog niet binnen. Uit vertrouwelijke documenten valt bovendien af te leiden dat een deel van de kosten op de toekomstige bezoekers verhaald zullen worden. SP-fractievoorzitter Janssen liet aan RTV Utrecht weten dat volgens hem kaartjes straks 45% duurder zullen zijn. De hoge kosten zijn voor GroenLinks, SP, Burger en Gemeenschap, en ChristenUnie reden om volgende week donderdag tegen het Muziekpaleis te stemmen. Collegepartijen CDA en VVD twijfelen nog. Leefbaar Utrecht en D66 steunen de ontwikkeling van het Muziekpaleis zeker wel. Mocht het Muziekpaleis onverhoopt niet rondkomen, dan is daar voor Tivoli altijd nog het plan van GroenLinks. De partij opperde deze week om Tivoli maar los te koppelen van dat hele Muziekpaleis en het apart te ontwikkelen, bijvoorbeeld in een gebouw in de kop van Lombok. Dat zou goedkoper en eenvoudiger zijn. Toch ziet de zaal zelf het GroenLinks-plan vooralsnog niet zo zitten. “We zijn nu het Muziekpaleis-traject ingegaan, dus daar gaan we nu ook voor”, aldus woordvoerster L. Timmermans van Tivoli.
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht