Van de bijna honderd acts die dit jaar meedoen met de Popronde komen er liefst acht acts uit Tilburg. Of dat een record is, durven we niet te zeggen, wat we wel kunnen zeggen is dat ze staan te trappelen om zich aan het Poprondepubliek te laten zien. Om ze voor (mogelijk) nieuw publiek komen te staan, kregen alle acts vier vragen van de redactie van 3voor12/Tilburg: waar kijken ze het meest naar uit tijdens de Popronde, wat kunnen bezoekers verwachten, wat is de grootste uitdaging om voor een nieuw publiek te spelen en welke andere Popronde-act moet iedereen ook zeker checken?

DEHAZE

“Ik kijk ernaar uit om met de hele band te spelen. Ik speel een aantal optredens met de volledige bezetting, een aantal solo of met een deel van de band erbij. De hele band bestaat uit tien instrumenten; drie strijkers, drie vocalisten, toetsen/zang, drums, bas, en gitaar. Het is veel geregel als we met zijn allen optreden maar ik ben heel gelukkig dat ik dit kan doen met deze mensen, het zijn ook goede vrienden van me.

Ik probeer mensen in hun eigen bubbel te krijgen. Ik sta zelf nog aan het begin van mijn  mentale struggles die ik wil tackelen. Deze ontwikkeling wil ik delen door mijn muziek  en mijn optredens. Op deze manier wil ik mensen in hun eigen gedachten brengen en ze  laten nadenken over eventuele eigen struggles. Ook wil ik de disconnectie die we ervaren door social media doorbreken door echte contacten op te zoeken met mijn muziek en dus ook tijdens mijn optredens.

De eerste indruk is de grootste challenge. Tijdens mijn optredens bouw ik qua muziek heel erg op in plaats van dat ik het publiek gelijk inpak. Dit ligt ook aan de setting, soms voel ik me meer connected met mijn muziek dan andere dagen. Bij een aantal nummers kan ik deze connectie dan bijna altijd wel weer vinden en blijf ik er ook wel weer in. Het is belangrijk om bij jezelf te blijven, dat is waarvoor ik muziek maak en waarvoor ik dit alles doe. Tijdens optreden kan dit lastig zijn. Als mensen er bijvoorbeeld doorheen praten kan je daar niks tegen doen maar je moet wel de nummers blijven spelen.

Mijn aanrader voor een andere Popronde-act is Simpleton die ook een goede vriend van mij is. Hij heeft hard gewerkt aan wat hij nu aan het doen is, ook met een live-band. Hij heeft net een nieuwe single uitgebracht genaamd  ‘Pleasure To Meet You’ die zeker het beluisteren waard is."

Check hier waar DEHAZE tijdens Popronde speelt.

NORE

Tessa, de leadzangeres en songwriter van de band NORE, kijkt uit naar de Popronde: “We kijken er erg naar uit om tijdens de Popronde nieuwe mensen te ontmoeten. Bij onze eerste show in Nijmegen stonden er veel bekende gezichten in het publiek, wat altijd fijn is. Er werd goed meegezongen, en achteraf hoorden we van onze fans dat ook nieuwe mensen het tof vonden. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen,” lacht ze. “Misschien kan ik volgend jaar wel zeggen: ‘Weet je nog, vorig jaar in Nijmegen? Dat was echt een succes! Boek ons! haha.”

Over het spelen voor nieuw publiek zegt ze: “Het voelt eigenlijk niet heel anders, maar soms is het wel moeilijker om schijt te hebben op het podium.”

Tessa beschrijft het doel van de band tijdens optredens: “We willen dat het publiek alle emoties voelt. Als ik moet omschrijven wat mensen kunnen verwachten, dan is dat denk ik ‘alles’, ofzo haha.” Ze vertelt verder: “Bij het schrijven van liedjes gaat het vaak over persoonlijke ervaringen, maar ik maak het bewust niet te specifiek. Ik ben er niet om mijn eigen verhaal te vertellen, maar het gaat meer om herkenning. Als een nummer bijvoorbeeld over eenzaamheid gaat. Dan is het voor het publiek niet heel relevant wanneer ik die emotie voelde en waarom, maar er kan wel herkenning uit gehaald worden en zo maak je van de emotie een soort brug tussen ons en het publiek.”

Ze besluit: “Iedereen binnen de Popronde is erg aardig. Bij onze eerste show speelden we met Olaf Putker & The Scenic Sound, die moet je zeker ook eens checken!”

Check hier waar NORE tijdens Popronde speelt.

BRACES

"Wij kijken het meeste uit naar alle verschillende plekken waar we mogen spelen. En ook dat de locaties waar je speelt soms ook heel apart zijn. We hebben als band toch wel een redelijke naam opgebouwd in Brabant en het is heel leuk om via Popronde dit een beetje ook te kunnen proberen in andere delen van het land. De energie zit er in ieder geval goed in en we hebben er echt heel veel zin in. 

Verwacht sowieso een grote bak tering herrie. En ook een leuk enthousiast viertal die altijd volle energie geeft voor elke show. Het maakt ons niet uit of er twee of tweehonderd mensen staan, we geven altijd alles tijdens een show.

De uitdaging zit in het publiek publiek mee krijgen in onze energie. Ook dat we de mensen graag met enthousiasme over onze muziek het optreden kunnen verlaten. Metal heeft in Nederland soms een negatief beeld en wij willen graag bijdragen aan het idee dat het niet negatief moet zijn en dat het ook leuk kan zijn. Ook vinden we onze band wel een van de acts die dit jaar meedoen die wel echt een ‘wow-factor’ heeft en dit willen we dan ook waar maken bij iedereen die ons komt checken.

Wij breken een lans voor Man As Plague: zij maken death metal weer ‘hip’ door het te combineren met moderne metalcore and deathcore. Zwartewater is een mooie rapact die echt goeie duistere teksten met harde beats eronder maakt. En we kunnen het niet laten om niet onze vrienden Changing Tides te benoemen. Die zijn zeker ook het checken waard."

Check hier waar Braces tijdens Popronde speelt.

Chica Chica

Chica Chica trekt momenteel met hun filmische, psychedelische cumbia door het land tijdens de Popronde. Na eerdere optredens in Apeldoorn en Leiden, laten ze binnenkort de rest van Nederland kennismaken met hun dromerige, maar ook dansbare muziek. Wij spraken met bassist en bandleider Judith Renkema. 

Judith vertelt enthousiast: "We kijken er vooral naar uit om nieuw publiek en onbekende plekken te ontdekken. Soms weet je niet precies waar je terechtkomt, en speel je op plekken waar je anders misschien nooit zou komen. Het is ontzettend leuk om in zo’n korte tijd in 15 tot 20 verschillende Nederlandse steden op te treden." 

Het spelen voor een nieuw publiek is voor de band inmiddels vertrouwd. "We staan vaak op festivals waar mensen spontaan bij ons podium komen aanwaaien. De ene keer is het publiek wat enthousiaster dan de andere keer, maar dat hoort erbij,” legt Judith uit. “Mensen kunnen van onze shows verwachten dat ze worden ondergedompeld in een sfeervolle mix van dromerige en dansbare muziek. We bewegen ons tussen die twee werelden in en proberen het publiek mee te nemen naar een andere dimensie." 

Judith deelt ook de muzikale invloeden van Chica Chica: "In de beginfase was Khruangbin een grote inspiratiebron voor ons. Tegenwoordig halen we meer inspiratie uit Hermanos Gutierrez en cumbia-bands als Los Mirlos en Los Destellos." 

Over andere Popronde-deelnemers zegt Judith: "We speelden in Apeldoorn samen met Future Husband, een band die we al eerder hadden ontmoet. Die zijn erg vet. Ook zag ik dat Sirocco binnenkort optreedt; zij zitten, net als wij, in de instrumentale hoek en maken avontuurlijke muziek. Daar ben ik wel benieuwd naar." 

Over de toekomst van Chica Chica vertelt Judith: "Na de release van ons debuutalbum in 2023 zijn we meteen verder gegaan met nieuwe muziek. Als alles volgens planning verloopt, komt er eind volgend jaar een nieuw album aan. We willen vooral lekker blijven doorgaan!"

Check hier waar Chica Chica speelt tijdens de Popronde.
 

Säm Wilder

Tijdens het eerste optreden bij Popronde in Nijmegen stond het al lekker vol bij Säm Wilder. Zo vol dat  er mensen door de brievenbus aan het meegenieten waren van het optreden. Met in totaal elf optredens op de planning is hij maar bij een beperkt aantal plekken te zien, maar wil je zijn shows zeker niet missen.  

Sam vertelt: “Ik kijk elke keer weer uit naar welke reacties ik krijg van het publiek. Het genre wat ik maak is hier in Nederland nog niet heel populair, maar ik merk dat veel mensen het heel vet vinden. Ik heb zin om deze muziek, die ze misschien nog nooit hebben gehoord, aan  het publiek te laten horen.” 

Wat het publiek kan verwachten? “Vooral veel en lekker dansen.” In de band achter Säm Wilder zitten veel getalenteerde muzikanten. Drums, gitaren, toetsen en bas zorgen ervoor dat er jazzy likjes over de muziek zit. Hoewel de bezetting per optreden verschilt kan dit toch elke keer voor verassende momenten zorgen: “Door de improvisatie van de band word ik ook nog elke keer verast.”  

“Mensen weten in deze setting vaak niet wat ze kunnen verwachten. Hierdoor komen er soms situaties voor waar het publiek niet opstaat, niet danst of gewoon geen aandacht voor je heeft. Mensen kunnen soms meer bezig zijn met hun eigen avond dan met wat er voor ze staat waardoor ze erdoorheen gaan lullen. Dat heb ik gelukkig nog niet meegemaakt. Het publiek van Popronde trekt dan ook wel veel muziekliefhebbers. De grootste uitdaging is voor nu eigenlijk vooral of ik wel al de juiste apparatuur heb op de locatie waar ik speel. Ik neem hierom altijd een eigen zak met kabels mee voor het geval dat.” 

En op de vraag wie iedereen nog meer moet checken: “Ga zeker bij NORE kijken. Dat zijn goede vrienden van me die ik altijd support."

Check hier waar Säm Wilder speelt tijdens de Popronde.

Changing Tides

Kasper Wienk van Changing Tides: "Ik denk vooral met de nieuwe muziek die we gaan uitbrengen – waaronder ons nieuw album op 10 november - het gewoon heel vet is om in zo veel steden te mogen spelen om zoveel mogelijk mensen warm te krijgen voor onze muziek. Ook weten we nog van de vorige keer dat we meededen met de Popronde, dat je soms op hele aparte plekken mag spelen en dat is eigenlijk ook wel best vet.
 
Ik denk dat mensen zeker wel rekening mogen houden met moshpits. Hopelijk springt er ook wel iemand van het podium af. Dus gewoon een energieke show met lekker veel lawaai. We hopen heel erg dat de mensen die komen kijken verlaten met een glimlach op hun gezicht en misschien wel een nieuwe ervaring.

Voor ons is het grootste doel echt om mensen met een glimlach onze show laten verlaten. Hier zit dan voor ons de uitdaging in om dat voor elkaar te krijgen. Stel dat het iemands eerste metalshow is, dat ze na onze show bedenken dat ze zoiets wel nog een keer zouden willen meemaken. We willen graag laten zien dat een metalshow ook heel gezellig en leuk kan zijn, ook al klinkt het soms allemaal wel een beetje boos.

Man As Plague hebben we wel eens meegespeeld, die zijn echt super vet. Verder zou ik NORE moeten zeggen, zij maken ook echt hele leuke muziek. En gezien ze goede vrienden zijn van ons, mag je de jongens van BRACES ook zeker niet missen!"

Check hier waar Changing Tides speelt tijdens de Popronde.

Sofía Peters

"Het meeste kijk ik uit naar het publiek ontmoeten en mensen zien. Als artiest kun je heel erg in een bubbel zitten waarin je bezig bent met muziek maken, en ik ben nu juist heel benieuwd om de reacties buiten die bubbel te zien. Wat vinden mensen ervan en hoe wordt het ontvangen? En ik kijk er ook naar uit om de andere artiesten te zien optreden en hun shows te checken. Mijn show is een rustigere show, vooral in vergelijking met andere shows die ik al heb mogen zien. Vaak krijg ik reacties dat het warm, intiem en klein is, een soort van Tiny Desk optreden, en ik hoop dat nu ook neer te kunnen zetten. Het moet een beetje voelen alsof je je favoriete romcom aanzet, allemaal niet te zwaar.

Ik denk dat het vooral spannend is om te proberen af te lezen wat mensen ervan vinden. Het publiek kent je teksten niet dus kunnen niet meezingen, en het is ook geen dansbare show. De uitdaging voor mij ligt dus echt in toch proberen contact te maken met het publiek en zien wat ze ervan vinden. Elke week sta je voor een ander publiek, dus je kunt je shows niet tot in detail voorbereiden, je moet echt inspelen op wie er voor je staat en daarmee omgaan.

Een iemand wiens show retestrak in elkaar zit is Simpleton. Hij is heel vaak geboekt en dat is goed ook, zo hebben extra veel mensen kans om hem te zien. Hij werkt keihard en dat hoor je heel mooi terug, de band en liedjes zijn super sterk. En je hoort live bijna geen verschil met de opnames. Zeker een act om te checken."

Check hier waar Sofia Peters speelt tijdens de Popronde.

Simpleton

"Van de hele Popronde kijk ik nog het meeste uit naar het optreden zelf. Met dit project heb ik nog weinig op het podium gestaan, en nu doen we meteen 22 shows. Al die ervaring die je op doet in zo’n reeks optredens is geweldig, daar kijk ik echt naar uit. Tussen al die shows zitten ook een aantal optredens waar we in een echt poppodium mogen spelen zoals in Nobel in Leiden of de Mezz in Breda, dat zijn echt de toffe dingen.

Bij de meeste optredens spelen we de normale set met alle liedjes die ik heb, het ligt er alleen wel per locatie aan hoe uitgebreid we de nummers spelen. Wel of geen backing track, welke instrumenten staan er precies op het podium. Dat is wat wel kan wisselen, maar in de essentie is het 45 minuten aan goede muziek en energie, en zien mensen een popband die leuk is om naar te kijken en luisteren. 

De uitdaging van de Popronde zit hem natuurlijk in dat het eigenlijk één grote speed-date is. Het is een unieke kans om mensen te overtuigen en nieuwe fans aan je te binden, maar de crux is dat je daar niet alleen maar mee bezig moet zijn. Meer dan je best doen kan je niet, en daarna ligt de keuze bij het publiek: blijven ze trouw aan je of zijn ze je zo weer vergeten. Ik denk dat als je relaxt blijft, dat het publiek dan fijn kennis met je kan maken en je ook niet snel vergeet.

Verder hoop ik dat ze ook DEHAZE gaan checken, het soloproject van Sjors de Haas. Hij maakt zo'n prachtige muziek en is elke show vet om te zien, ook al is de bezetting op het podium niet altijd hetzelfde. Ik raad zeker aan om daar ook even te gaan kijken."

Check hier waar Simpleton speelt tijdens de Popronde.