Geen gebrek aan shows in de tiende maand, al helemaal niet als je fan bent van gave gitaarbands: op zaterdag de twaalfde wordt er zelfs voor de tweede keer een heel festival in 013 aan gewijd onder de noemer Here's The Thing. Verder ook veel mooie losse optredens, en aan het einde van de maand kun je jezelf gratis onderdompelen in alle mogelijke genres op de meest bijzondere locaties tijdens de Popronde.

STEF JOOSTEN E.A. @ PARADOX

Veel interessante performances deze week in Paradox: naast de dinsdagse jazzsessie vind je op vrijdag bijvoorbeeld de Paradox Residency van drumveelvraat Guy Salamon, die met zijn nieuwe ensemble invloeden variërend van Bartók tot Mingus en Waits aaneensmeedt. Tussen die twee avonden in presenteert bassist Stef Joosten zijn diverse debuutalbum 'More Life' met onder anderen Anna Serierse en Jeroen van Vliet.

TWEEËNTACHTIG @ CLUB SMEDERIJ

Club Smederij kennen we natuurlijk vooral van de clubavonden en -nachten waarbij DJ's een zwetende menigte tot in de kleine uurtjes in beweging houden. Sinds vorige maand organiseert deze tent echter ook maandelijkse bandjesavonden onder de noemer Tweeëntachtig. Deze donderdag kun je voor slechts een handvol euro's getuige zijn van de verrichtingen van The See en Shoom. Dat gaat vast gezellig worden.

HERE'S THE THING @ ALLE ZALEN 013 & V39

Als je ziet hoeveel avonden de laatste jaren door allerhande podia gewijd worden aan garagerock, postpunk en wat dies meer zij, mag je gerust stellen dat rammelbands zich al geruime tijd in een grote belangstelling mogen verheugen. 013 springt hierop in met Here's The Thing, waar je tientallen van deze acts op één dag kunt zien. Je moet er wel ruim vier tientjes voor neertellen, maar de keuze is reuze.

25 JAAR ROCKACADEMIE @ GROTE ZAAL 013

Ja, dat lees je goed: de Rockacademie bestaat inmiddels alweer een kwarteeuw en is daarmee niet meer weg te denken uit het Tilburgse muzieklandschap. In de middag wordt aan deze en andere zaken aandacht besteed tijdens een congres, 's avonds treden verschillende alumni op en kun je derhalve genieten van (veelal korte) optredens van onder meer Boef En De Gelogeerde Aap, Eefje de Visser en Joël Domingos.

YOUR HIGHNESS + YAMA @ LITTLE DEVIL

Een podium dat uiteraard al helemaal niet weg te denken valt uit Tilburg en gelukkig een succesvolle toekomstbestendige verbouwing achter de rug heeft, is Little Devil. In het laatste weekeinde van de maand viert het rockcafé zijn eenentwintigjarige bestaan, een dikke week eerder kun je jezelf stevig door elkaar laten schudden door de riffs van het Antwerpse Your Highness en onze eigen stonerhelden van Yama.

HUMANIMAAL XII @ HALL OF FAME

De Hall heeft in oktober opnieuw enkele fijne shows op de rol staan. Naast wat 013-op-locatie-concerten en een optreden van het Deens-Koerdische combo Aysay zijn er ook een paar gratis muziekevenementen: Zaagmanz geeft lokaal talent ruim baan op woensdag de negende, terwijl hardcore/punkfestijn Humanimaal negen dagen later uitpakt met Chemical Threat, Force, Sicko en het Tilburgse Prey. Knallen maar.

AUTARKH COLLECTIVE FT. NUNO SILVA @ PARADOX

Meer vrij toegankelijke concerten vind je aan het einde van de maand in Paradox. Gitarist Tren Peters treedt donderdag de vierentwintigste met zijn trio op, waarbij alle vrijwillige bijdragen die de productiekosten overstijgen naar Stichting ALS gaan. Vier dagen later vindt de eerste Paradox Hub Session plaats, waarbij het improviserende Autarkh Collective de samenwerking aangaat met saxofonist Nuno Silva. Gaaf.

DE LINK: VONK @ HET CENAKEL

Concertreeks De Link doet enige fraaie duiten in het concertzakje met een bijzondere performance van Ensemble Klang in samenwerking met organist Geerten van de Wetering halverwege de maand, twee weken later gevolgd door een optreden van het Tilburgse Vonk, dat een tweede 'Songbook Of Rare Feelings' voor ons in petto heeft. Gezien de hoge kwaliteit van de voorganger een aanrader voor iedere liedliefhebber.

POPRONDE @ DIVERSE LOCATIES

De uitsmijter van deze maand is niets minder dan de Popronde, het rondreizende gratis festijn dat de laatste dag van oktober onze stad aandoet. Daar wil je natuurlijk bij zijn, en dat is ook heel eenvoudig, aangezien je overal pardoes kunt binnenwandelen. Download dus die Timesquare-app of blader lekker door het programmaboekje en kijk waar je jezelf deze donderdagavond zoal kunt amuseren. Altijd verrassend.