Om verschillende redenen zal 4 maart 2024 worden herinnerd door luisteraars van de 3FM-middagshow van Barend & Benner. Vlak voor het einde van de show gaat er iets technisch iets mis waardoor een liedje niet goed klinkt. Voor de meeste mensen zou dat iets zijn waar je liever niet op terugkijkt, maar voor zangeres Nikki Henskens (22) is dit juist geweldig. Het nummer ‘Better Day’ van haar band MAEV is daardoor twee keer te horen op nationale radio tijdens de showrubriek ‘Maak je debuut in een minuut’.

Enkele dagen later wordt ‘Better Life’ tot het publiek gekozen tot beste debuut van de week, de single staat op hun nieuwe EP Life die sinds 16 februari te horen is. Het is tevens de debuut-EP onder deze bandnaam, we kenden deze formatie namelijk al onder hun vorige bandnaam Why Monkey Why.

In de zon op een Tilburgs terras spreken we af met zangeres Nikki, met een muntthee in de hand vertelt ze enthousiast dat de hoopvolle poprocktrack ‘Better Life’ ook nog eens haar eigen favoriet van de EP is. Waarom? “Dat is onze banger. Hij is catchy en gewoon lekker om naar te luisteren. We hadden van tevoren zo’n ‘banger’ niet gepland, maar door gebruik te maken van analoge synths tijdens de studiodagen ontstond er een creatieve invulling waardoor het nummer enorm veel energie kreeg. En ook is het mijn favoriet vanwege de tekst ‘I think it's about time for them to see what I am and what I need', want dat past ook bij de band. Het is nu tijd dat mensen gaan zien wie wij zijn.” Ook voor haar persoonlijk geldt dat: “Wat voor mij het meest resoneert, is denk ik hetzelfde zinnetje. Als ik die teksten zing, merk ik dat er een soort van innerlijke kracht naar boven komt. Omdat ik best wel een beetje introvert ben, probeer ik in mijn muziek juist wat meer een andere kant in mezelf naar boven te halen.”

Eigenlijk is Life een conceptplaat, eentje over - je raad het al - het leven. Elk van de vijf nummers op de EP nemen je mee door een fase in je leven. De eerste track - ‘Born In This World’ - gaat logischerwijs over het begin van het leven en is opgedragen aan Chiel, gitarist van de band, zo vertelt Nikki: "Hij is een jaar geleden vader geworden van een prachtige zoon. Johan (de bassist, red.) en ik hebben het toen voor hem geschreven. Eigenlijk ontstond pas op dat moment ook het idee om een EP te maken met nummers in de volgorde van het leven.”  Waar ‘Better Day’ een vrolijk poprocknummer is, neigen andere tracks meer naar de folk- en singer-songwriters-kant. Zoals het schattige ‘Front Step Serenade’, die gaat over je eerste liefde en je eerste kus.

Maar er is ook ruimte voor zwaarte op de plaat. Het afsluitende, donkere ‘The End’ heeft een bijzondere betekenis voor de band, vertelt Nikki: “Tijdens onze studiotour hadden we een heel productieteam. Een van de mannen van dat team kreeg tijdens de tour de diagnose longkanker. Daardoor viel hij tijdens het opnameproces uit. Toen kreeg dat nummer 'The End' ook een andere betekenis. Er werd met veel emotie verder gewerkt aan het nummer. Het is ook de reden waarom de opbrengsten van de EP naar KWF Kankerbestrijding gaan.”

Op 13 april treedt de band op in een uitverkochte Volver Studio in Tilburg tijdens een van de Volver Live-avonden, waar het optreden wordt opgenomen en gefilmd voor het uitbrengen van live-materiaal. Verder is de band volop bezig om de agenda voor het festivalseizoen vol te krijgen: “Eind dit jaar hopen we mee te doen met de Popronde. Ons langere termijn doel is om in 2027 een album uit te brengen met nieuwe songs, maar de focus voor nu zal vooral liggen op het optreden.”